Bangladesh heeft het voornemen om 50.000 Rohingya weer naar hun thuisbasis Rakhine in Birma (Myanmar) te repatriëren. De Rohingya moslims vluchtten in augustus 2017 met honderdduizenden naar Bangladesh om uit handen te blijven van het Birmese leger en boeddhistische bendes die zich schuldig maakten aan genocide, dorpen platbrandden, vrouwen verkrachtten en kinderen en volwassenen vermoordden.

Bangladesh herbergt momenteel meer dan 1,1 miljoen Rohingya die door de Birmezen als stateloze worden beschouwd en nauwelijks gebruik kunnen maken van scholing en deelname aan het maatschappelijk leven in Birma. Op 16 januari vorig jaar ondertekenden Bangladesh en Birma een document over “Physical Arrangement”, dat de terugkeer van Rohingya naar hun thuisland moest vergemakkelijken. De regeling van Bangladesh bepaalt dat de repatriëring bij voorkeur binnen twee jaar na ondertekening van de overeenkomst wordt voltooid.

Twee eerdere pogingen tot repatriëring van Rohingya zijn mislukt omdat de Birmese autoriteiten er niet in geslaagd zijn om vertrouwen op te bouwen bij de Rohingya.

Bron BNN

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Geluk
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk