Het verstoren van de vreedzame laatste dagen van vele oudere gelovigen door de autoriteiten in  senior zorgcentra, bedoeld om elke bevordering van religies te blokkeren.

Nu de religieuze vervolging in China escaleert, hebben lokale overheden in heel China de afgelopen jaren talloze verpleeghuizen die door religieuze groepen worden gerund het functioneren onmogelijk gemaakt, gesloten of gesloopt. Een verpleeghuis in Fuzhou, de hoofdstad van de zuidoostelijke provincie Fujian, gerund door een door de staat goedgekeurde boeddhistische tempel, werd in februari te midden van de uitbraak van het coronavirus gesloopt.

Het verpleeghuis, dat meer dan twaalf jaar geleden werd gebouwd, had 108 kamers, waar niet alleen oudere boeddhisten maar ook daklozen een plek vonden om hun laatste jaren door te brengen. Sinds 2019 zijn verschillende overheidsdepartementen begonnen met het onder druk zetten van de leiding van de tempel, waardoor hij gedwongen werd in te stemmen met de afbraak van het verpleeghuis omdat het in de weg stond van een uitbreiding van de spoorlijn.

“In minder dan drie maanden tijd hebben ambtenaren de tempel meer dan 30 keer bezocht, waarbij ze van de leiding eisten dat hij de bejaarde bewoners op straat te zetten”, legt een bron uit die bekend is met de situatie. “Ze dreigden de elektriciteits- en watervoorziening af te sluiten en de directeur te arresteren als ze niet zouden verhuizen. Dit alles gebeurde op het hoogtepunt van de epidemie. Ze kwamen soms om twee uur ‘s nachts de directeur lastigvallen.”

Omdat hij de druk niet kon verdragen, tekende de directeur in februari een overeenkomst om het verpleeghuis te slopen. Anderhalve dag later werd het met de grond gelijk gemaakt.

“De regering was vastbesloten om het te slopen, niet bereid om compromissen te sluiten. Ze zijn tot in de kern verrot”, zei de bron boos. Hij voegde eraan toe dat de ambtenaren hadden beloofd de bouw van een nieuw verpleeghuis niet te belemmeren. Maar toen de tempelleider hen benaderde met zijn plannen, kwamen ze terug op hun belofte en dreigden ze hem te arresteren als hij probeerde een nieuw centrum voor senioren te openen. De meeste bewoners van het tehuis hebben het gebied inmiddels verlaten en slechts enkele daklozen werden tijdelijk opgevangen in een huis naast de tempel.

Ook een verpleeghuis dat gerund wordt door de Three-Self kerk in Fuzhou,  Gushan, werd op 2 juli met de grond gelijk gemaakt. Het vijf verdiepingen tellende gebouw werd in 2003 gebouwd en in 2007 door het plaatselijke Bureau voor Religieuze Zaken goedgekeurd als locatie voor de bijeenkomsten van de congregatie en een centrum voor ouderenzorg.

Voor de sloop hebben de lokale autoriteiten het centrum herhaaldelijk lastiggevallen. Op 11 april werd meer dan 70 man aan overheidspersoneel naar het gebied gestuurd om een gebouw van 1 verdieping op de binnenplaats van het verzorgingstehuis te slopen. Omdat er geen voorafgaande waarschuwing werd gegeven en het personeel de spullen die in het gebouw werden bewaard niet kon verwijderen, werden enkele waardevolle spullen in de ruïnes bedolven.

Een bestuurslid klaagde dat het beleid van de overheid voortdurend verandert. “Het verpleeghuis werd bijna 20 jaar geleden opgericht, gesteund door de lokale overheid, maar nu werd het gesloopt”, zei hij. “De ambtenaren weigerden ons een door de overheid uitgegeven sloopbericht te laten zien.”

Het Yangguan Love Nursing Home in Fujian’s Putian stad werd opgericht in 2016 met bijna een miljoen RMB (ongeveer 146.000 dollar) opgehaald door leden van een door de staat gerunde protestantse kerk.

In april gaf de lokale overheid de directeur van het verpleeghuis opdracht om alle bewoners binnen tien dagen te verdrijven, omdat de “brandbestrijdingsmaatregelen van het gebouw ondermaats waren” en hij dreigde zijn pensioen af te trekken als hij ongehoorzaam zou zijn. De directeur had geen andere keuze dan het verpleeghuis te sluiten.

“President Xi Jinping gebruikt mooie woorden om te zeggen dat senioren zorg en liefde moeten krijgen, maar talloze ouderen in China worden onverzorgd achtergelaten”, zei een lid van de kerk die vroeger in het verpleeghuis hielp. “De staat verbiedt op geloof gebaseerde verpleeghuizen omdat religies een grote invloed hebben op de samenleving”, aldus een andere gelovige uit Fuzhou.

Tekst An Xin (pseudoniem om de privacy te garanderen) Bron Bitter Winter https://bitterwinter.org/faith-based-nursing-homes-closed-or-demolished-in-fujian/

 

Categorieën: Nieuws, Chinees boeddhisme, Mensenrechten, Politiek, Gezondheid, Misbruik, Zorg, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Verpleeghuizen van religieuze organisaties gesloten of gesloopt in Fujian, China

  1. Ruud van Bokhoven schreef:

    Hoe zou de men reageren als dit alles hier in Nederland zou gebeuren, je oude vader en of moeder als een stuk vuil op straat gezet zal worden door de regering.
    We maken ons nu al druk als wij ze in verband met de corona niet kunnen bezoeken en alleen via achter het glas kunnen zien.
    Wel uit China met de oogkleppen op producten bestellen omdat het zo goedkoop is en ondertussen dit onmenselijke regime steunen.
    Wat is belangrijker, een goedkoper product of een mensenleven.