Uit angst dat de grote boeddhistische bevolkingsgroep van China moeilijk te controleren zal zijn, versnelt het communistisch regime de inspanningen om religieuze symbolen te verwijderen.

Op 16 november hebben het Public Security Bureau, de SWAT-politie, de brandweer en andere overheidsinstellingen in Gaizhou, een stad in de noordoostelijke provincie Liaoning, hun krachten gebundeld om het beeld van Kṣitigarbha Bodhisattva in de Wanhe-tempel te verwijderen. Een week later werd het beeld in drie stukken gesneden.

Volgens een inwoner van de gemeente beweerde de overheid dat het beeld werd gesloopt omdat het “te hoog was, en het kon een brand veroorzaken als het door de bliksem werd getroffen”. “Het is zo belachelijk,” zei de bewoner. “Het standbeeld staat er al jaren, en niemand maakt zich zorgen dat het door de bliksem wordt getroffen. Hoe kan het ineens een risico zijn?”

De Huagong Tempel, gelegen in Dalian, een belangrijke provinciale havenstad in Liaoning, werd gebouwd in het begin van de jaren 1990. In november 2019 stuurde het Bureau voor Religieuze Zaken van de stad er ambtenaren heen om de boeddhistische beelden in de tempel te verwijderen. Drie buitenpictogrammen, meer dan 10 meter hoog, werden vernietigd, samen met de wierookbrander, waarbij alleen de basis werd achtergelaten. De Chinese karakters voor “Namo Amitābhāya” werden verwijderd van de muur bij de ingang van de tempel.

Slechts een maand na de bouw ervan werd de 70 meter lange liggende Boeddha in een toeristische plaats in Dehua in de zuidoostelijke provincie Fujian gesloopt. Lokale functionarissen verklaarden dat het nationale beleid “boeddhistische buitenbeelden van meer dan 10 meter lang” verbiedt.

“De liggende Boeddha werd gebouwd om de welvaart en de vrede van de dorpelingen in het gebied ten goede te komen,” vertelden de inwoners aan Bitter Winter, bang om hun kritiek op de acties van de regering in het openbaar te uiten. “Maar de CCP autoriteiten braken het af, uit angst dat het toenemende aantal boeddhisten meer invloed op het regime zouden krijgen.”

“De Communistische Partij beschouwt het feit dat er zoveel boeddhisten in China zijn als een gevaar; ze is bang dat ze een organisatie zullen vormen”, vertelde een regeringsfunctionaris van de provincie Fujian aan Bitter Winter. “Daarom elimineert het potentiële risico’s in een vroeg stadium. Als er niet op tijd actie wordt ondernomen, zou het veel moeite kosten om ze (de boeddhisten) te beteugelen als ze in aantal groter zijn. Want de CCP-orders moeten worden uitgevoerd. Wie zich durft te verzetten, wordt in een mum van tijd gestraft. Het is heel gemakkelijk, omdat de partij zich kan ontdoen van hen door het uiten van willekeurige beschuldigingen.”

Bitter Winter The-21-meter-tall-outdoor-Male-Guanyin-statue-was-demolished

Eerder vorig jaar heeft de lokale overheid een 17 meter hoog wit marmeren Guanyin-standbeeld uit de Huayan-tempel in de stad Qingdao in de provincie Shandong verwijderd, ook omdat het “te hoog” was. Het standbeeld, met een waarde van 3.000.000 RMB (ongeveer 430.000 dollar), werd vernietigd door het in zeven delen te snijden.

In juni 2019 werd een standbeeld van Nanhai Guanyin in de open lucht in Shangpan, een stad in de oostelijke provincie Zhejiang, neergehaald nadat overheidsambtenaren het met behulp van satellietpositioneringssystemen hadden ontdekt. Een kraan sloopte het 14 meter hoge standbeeld, dat later in vier delen werd gesneden.

In Chongqing, een megastad in het zuidwesten van China, werd in juni 2019 een 21 meter hoog standbeeld van de mannelijke Guanyin in het Yufeng Mount Scenic Area in het Yubei-district vernietigd. Een ooggetuige vertelde Bitter Winter dat de politie op de dag van de sloop twee kruispunten op de wegen die naar de berg leiden heeft afgezet, waardoor toeristen niet naar boven konden gaan of geen foto’s konden maken.

Een toeristische site in Maguan County in de zuidwestelijke provincie Yunnan, was vroeger de thuisbasis van 13 witte marmeren boeddhistische beelden, die voor een bedrag van 680.000 RMB (ongeveer 97.000 dollar) waren bekostigd. In mei 2019 verwijderde de lokale overheid ze allemaal binnen een week, en een kraan haalde ze weg om ze te begraven in een vooraf gegraven kuil.

In augustus 2019 werd een meer dan 30 meter hoog Guanyin standbeeld, gebouwd voor een bedrag van meer dan 5.000.000 RMB (ongeveer 700.000 dollar) in het Qilu Largest Buddha Scenic Area in Shandong’s Ji’nan stad, in een kubusvormige structuur in opdracht van de lokale overheid ‘verpakt’. De beelden van de acht boeddhistische beschermers van de 12 dierenriemtekens in het natuurgebied werden gesloopt. Lokale ambtenaren beweerden dat ze de boeddhistische godheden elimineren omdat de centrale overheid van hen eist dat ze dat doen.

Bron Bitter Winter

 

Categorieën: Nieuws, Chinees boeddhisme, Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk