In heel China worden nog steeds religieuze beelden in de open lucht vernield en lokale functionarissen dreigen volgens Bitter Winter te worden ontslagen als ze de bevelen van de centrale overheid niet gehoorzamen.

Medio juni dit jaar werd een 29-meter hoog gesneden beeld van Shakyamuni Boeddha op een berg in het Fengman district, in de noordoostelijke provincie Jilin, met explosieven vernietigd omdat de lokale autoriteiten beweerden dat het “te hoog” was. De sloop werd uitgevoerd in aanwezigheid van overheidsfunctionarissen.

Volgens bronnen vergde het elf jaar om het Boeddhabeeld in de rots uit te hakken, te worden verfraaid en verguld toen het werd opgeblazen. Het werk, gefinancierd door een privé persoon, kostte ongeveer 3 miljoen RMB (ongeveer 420.000 dollar).

Voorafgaand aan de vernieling, verkondigden de ambtenaren dat alle godsdienstige standbeelden in China worden ontmanteld, en niemand dat proces kan tegenhouden. Ze dreigden de financier van het beeld vast te zetten als hij zich tegen de sloop verzette.

In de centrale provincie Henan gaven overheidsambtenaren de opdracht om een 10- meter hoog standbeeld van Shakyamuni Boeddha, staand buiten de Longxing tempel in een dorp in de provincie Mengjin, te vernietigen. De sloopwerkzaamheden namen twee dagen in beslag. Een lokale ambtenaar zei dat alle openbare religieuze beelden op bevel van de centrale Chinese overheid worden vernietigd. “Niemand in China heeft meer macht dan Xi Jinping. Wie durft zich tegen hem te verzetten”, voegde de ambtenaar eraan toe.

“Er is geen enkele plaats om gerechtigheid te vinden. Het is niet anders dan de Culturele Revolutie – alles wat met Boeddha te maken heeft wordt afgebroken en vernietigd,” zegt een volgeling van de Boeddha hulpeloos. “De CCP vreest dat mensen die de Boeddha zullen gaan aanbidden niet meer in de CCP zullen geloven.”

Niet alleen boeddhistische beelden worden gesloopt; zelfs het woord “Boeddha” is in het openbaar niet toegestaan. In het voorjaar van dit jaar gaven ambtenaren het bevel om een sculpture met het Chinese woord voor “Boeddha” te verwijderen buiten een boeddhistische tempel in Fusong, met de bewering dat “de overheidsvoorschriften religieuze borden in de open lucht verbieden”. De stele die al meer dan tien jaar werd tentoongesteld, bleef op de grond liggen.

Bron Bitter Winter, magazine voor religieuze vrijheid en mensenrechten  in China.
https://bitterwinter.org/29-meter-tall-shakyamuni-buddha-sculpture-blown-up/

 

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst, Chinees boeddhisme, Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Jilin, China – 29-meter hoge Shakyamuni Boeddha-sculptuur opgeblazen

  1. Ruud van Bokhoven schreef:

    Het is het communisme van Xi Jinping met zijn China die het leven van zijn en andere volken doet lijden, boeddhabeelden en alles wat met de boeddha te maken heeft vernietigd. Jammer voor hem, zijn volk en andere volken want hij had er zoveel van kunnen leren wat anderen gelukkig kan maken.
    Een beeld is maar een beeld, maar de dharma zal blijven bestaan en Xi Jinping zal altijd in onwetendheid verder leven.
    Namesté.