In een video die door universiteitsstudenten en professoren in het hele land zou moeten worden gezien, werpen de studenten van de Chapman University in Californië, VS, licht op de voortdurende beschuldigingen van seksueel misbruik en wangedrag binnen de boeddhistische gemeenschap van Shambhala en haar leider Mipham Mukpo. Zo meldt Justin Whitaker van American Buddhist Perspectives de gedragingen binnen Shambhala International en de mening daarover van de Chapman studenten..

Al meer dan twee jaar worden er beschuldigingen van misbruik geuit, waarvan er verschillende afkomstig zijn van personen die vertrouwd zijn met de leiding van de organisatie. Zoals in de video wordt opgemerkt, zijn politie en Justitie nog steeds bezig met een aantal strafrechtelijke onderzoeken met betrekking tot Shambhala.

De organisatie heeft volgens Whitaker een lange geschiedenis van misbruiken, daterend van de oprichter, Chogyam Trungpa, die in 1987 stierf aan een ziekte die verband hield met zijn alcoholmisbruik. Het is echter pas sinds 2017 dat er een vloedgolf van beschuldigingen is die zich uitstrekt over heel Noord-Amerika en daarbuiten. Veel van degenen die zich hebben uitgesproken, hebben echter geklaagd over het feit dat ze erna verder werden gepest door Shambhalaleiders en andere leden van de organisatie.

Whitaker: ‘Gezien de consistente niveaus van ontkenning en ontwijking lijkt het redelijk om alle mensen te waarschuwen voor deelname aan Shambhala activiteiten – totdat er een grondig en open onderzoek wordt gehouden dat diegenen die al jaren alarm slaan over structureel misbruik binnen de organisatie, tevreden kan stellen. Met name studenten die geen vroegere kennis van de organisatie hebben, moeten niet naar overnachtings-/residentiële retraites in hun centra worden gestuurd totdat die plaatsen onafhankelijk kunnen worden beschouwd als veilig voor seksuele roofdieren.

De woorden van de jonge vrouwen in de video zijn gelijk aan vele andere die ik in de loop der jaren heb gelezen en gehoord. Zoals uit onderzoek van instellingen als de katholieke kerk is gebleken, kunnen roofzuchtige gezagsdragers langdurig destructief zijn als er geen sterke structurele waarborgen zijn.’

Slaan, bijten en seksueel wangedrag

Een brief van vijfendertig pagina’s werd in februari 2019 naar buiten gebracht door zes van de leden van de inner circle van Mipham Mukpo (Sakyong Mipham Rinpoche) waarin hun ervaringen met verbaal, fysiek en seksueel misbruik tot in de kleinste details worden beschreven. Het zijn onder andere ervaringen  van vrouwelijke studenten van Shambhala die “gepusht worden om [seks] te rationaliseren als een genereus aanbod aan hun vereerde leraar”, verhalen over Mukpo die zijn begeleiders slaat en mensen met geweld bijt, studenten die slechts gekleed in hun ondergoed in een cirkel gezeten huilen, een cultuur van angst.

Bron Patheos – American Buddhist Perspectives:

 

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Gezondheid, Misbruik, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Chapman studenten duiden beschuldigingen tegen Shambhala International

 1. bolletje schreef:

  Als bolletje een beetje onderzoek doet, dan vind hij een stuk of zestig organisaties, die de fout in zijn gegaan.
  Zestig leraren die allemaal ‘alles weten’, maar wel nonnen aanranden etc.
  Dit maakt dat ik moeite krijg om organisaties serieus te nemen. Als die mensen niet eens van elkaar af kunnen blijven, hoe gaan ze mij dan over ‘compassie en liefde’ vertellen.
  Dan lees ik liever direct de teksten van de officiële boeddha. Er is altijd een kans, dat je grote ‘spirituele leraar’ namelijk knéttergek is, coke snuift en vrouwen betast. Daar kom je dan achter, nadat je eerst tien jaar voor hem (altijd een hij) gebogen en gekropen hebt. Nee, zo dom ben ik niet, zo makkelijk laat ik mij niet oplichten.
  Kortom, wees voorzichtig mensen. Behoud je eigen morele kompas, ontken je onderbuik gevoelens niet. Je intuïtie bestaat niet voor niets. Dan kan zo’n leraar zichzelf wel op de borst kloppen en stoer doen en hoge hoeden dragen en zijn stem verheffen. Het zegt niets…
  Wij zouden daar in een halve seconde doorheen moeten kijken.

  • G.J. Smeets schreef:

   “Er is altijd een kans, dat je grote ‘spirituele leraar’ namelijk knéttergek is, coke snuift en vrouwen betast.”

   Die kans wordt een heel stuk kleiner als de zaak ook zakelijk wordt aangepakt. Zie hier wat ik er een tijdje geleden over schreef: https://boeddhistischdagblad.nl/achtergronden/101275-goff-leraren-kunnen-alle-kanten-op-met-dar-advies/

   • bolletje schreef:

    Dankje

    tja, ik lees de geschriften van ‘onze’ lama. En dan vind ik daar wat van. Waar ik iets mee heb, dat hou ik. Wat ik onzin vind, dat discard ik. Gebruik gewoon waar je iets mee hebt en doe de rest weg. Klinkt opportuun, maar zo werkt het voor mij. Ik ga niet alles klakkeloos overnemen.Ik behoud mijn eigen background

    Dat mannetje van dit klooster uit dit filmpje, leeft in ‘bad faith’. Hij wil én met mooie vrouwen naar Las Vegas en hij wilt ascetisch boeddhist zijn. Jongeman, zo zijn we niet getrouwd. Je moet kiezen, zou Sartre zeggen. Deze gast heeft iets weg van Pharell Williams, in zijn uiterlijk. Zoek maar op, ook een rokkenjager.