Boeddhistische monniken en nonnen in Birma (Myanmar) zijn blijkbaar niet tevreden met het jarenlange mishandelen van moslims in dat land, ze keren zich nu tegen aanhangers van de volksreligie. Een poging tot  nieuwe zuivering.

Elk jaar in augustus trekken honderdduizenden pelgrims uit heel Birma naar het dorp Taung Pyone, 20 km ten noorden van Mandalay, om zich te verenigen met de natuur, met geesten die bereid zijn om de gelovigen te zegenen met geluk, als ze het juiste offer krijgen. Bananen, kokosnoten, drank en geld – hoe meer hoe beter. Op het festival van dit jaar stonden de toegewijden, die de bankbiljetten onder een gazebo vasthielden, in de rij te wachten om een van de gezanten van vlees en bloed van de Nats, een medium, te ontmoeten. Maar de aloude vertoning van vroomheid werd ontsierd door zeven boeddhistische nonnen met geschoren hoofden en roze gewaden, die ruzie maken met de toegewijden. De aanbidding van Nat, zo benadrukken de nonnen, is een smet op het ware geloof.

Het boeddhisme is de overheersende religie in Birma. Ongeveer 90% van de bevolking is boeddhistisch. Er zijn zo’n 500.000 monniken en nog eens 75.000 nonnen in dat land. Deze vertegenwoordigers hebben vaak het voortouw genomen in de politiek en leidden bijvoorbeeld in 2007 de mislukte “saffraanrevolutie” tegen het militaire bewind.

Meer recentelijk hebben nationalistische monniken het idee helpen uitdragen dat het boeddhisme in Birma wordt bedreigd en drongen ze aan op een heilige oorlog tegen moslims – een campagne die de onverschilligheid van het publiek over de etnische zuiveringscampagne van het leger tegen de Rohingya, een etnische moslimgroep die in het uiterste Westen van het land leeft, helpt verklaren.

Meer dan 700.000 Rohingya vluchtten naar Bangladesh om uit handen te blijven van het Birmese leger en boeddhistische bendes die moordden, verkrachtten en hele dorpen platbrandden.

Bron The Economist.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Boeddhisme, Theravada, Geluk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Boeddhistische monniken in Birma keren zich tegen aanhangers volksreligie

  1. Ruud van Bokhoven schreef:

    Een heilige oorlog verklaren is een onboeddhistische manier van denken en handelen. Het heeft uiteindelijk voor veel menselijke ellende gezorgd door bendes die zich boeddhisten noemen en een schande zijn voor het boeddhisme.
    Namesté.