In een verdere bestrijding van wat genoemd wordt de verspreiding van ultranationalistisch boeddhisme, zijn door een rechtbank in Birma (Myanmar) zes monniken veroordeeld tot 18 maanden dwangarbeid voor het leiden van een protest tegen de regering in Mandalay.

De uitspraak komt enkele dagen nadat het verzoek van de boeddhistische abt Parmaukkha, een van de oprichters van de ultranationalistische Ma Ba Tha beweging, om op borgtocht te worden vrijgelaten, werd afgewezen. Hij zit in de gevangenis wegens het verstoren van een vreedzame demonstratie. De abt is tegenstander van het gebruik van de term Rohingya, waarmee in Birma levende moslims worden aangeduid. Tegen de 650.000 duizend van hen zijn naar Bangladesh gevlucht om uit handen van het Birmese leger en boeddhistische bendes te blijven.

De door monniken geleide Ma Ba Tha voedt het opkomend antimoslim sentiment in Birma. De beweging protesteert regelmatig tegen de regering. Vorige maand werd het verzoek van Ma Ba Tha om geregistreerd te worden als politieke partij verworpen door de verkiezingscommissie. De Ma Ba Tha komt voor uit de 969 beweging, die in 2012 werd opgericht om bedrijven van moslims te boycotten. Het vooraanstaand lid Wirathu werd door Time magazine “The Face of Buddhist Terror” genoemd vanwege zijn antimoslim preken.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Theravada
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk