Verdriet beïnvloedt alles
En tijd heelt niet vanzelf
Rouwen is iets wat je doet

Zo oud als de mens op aarde, is er ervaring met het verlies van een geliefd persoon aan de dood. Wat het mysterie van verlies en rouw werkelijk omvat wordt slechts onthuld aan hen die het meemaken. Voor wie een partner verliest geldt dat het ‘oude leven’ voorgoed is verdwenen en dat de situatie niet kan worden gefikst. Voor iedereen geldt dat men zelf verandert door deze ervaring. Wat dit werkelijk betekent is niet gemakkelijk te bespreken. De reikwijdte van rouw blijft daarmee voor anderen grotendeels verborgen en niet te begrijpen.

Het verlies heeft vaak ook grote gevolgen voor de toekomst. Veel voorkomende gevolgen van verlies van een partner zijn verlies van werk, financiële problemen, verlies van contacten met familie en/of vrienden, het moeten vinden van een nieuwe woonplek, sociale isolatie, fysieke problemen en minder geestelijke scherpte. Vorm geven aan een nieuwe toekomst is geen vanzelfsprekend proces en komt niet altijd tot stand.

Rouwen blijft een ingrijpende, soms zelfs traumatische gebeurtenis. En toch… Menszijn is kwetsbaarheid en kracht tegelijk.

Op vrijdag 8 februari 2019 is Margreeth van der Oord te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen.

Margreeth verloor enkele jaren geleden haar partner. Ze is boeddhiste en mindfulnesstrainer. Zij leeft en werkt in Nederland. Haar basisopleiding is een combinatie van psychologie (westerse en oosterse), pedagogiek en organisatiekunde, aangevuld met trainingen op het gebied van stress en persoonlijke ontwikkeling.

In het kader van mindfulness volgde ze meerdaagse retraites bij bekende leraren als Thich Nhat Hanh, Christina Feldman, Tara Brach, Mark Williams, Jotika Hermsen en Paul Van hooydonck. Ze studeerde in Spirit Rock (VS) bij Tara Brach en Jack Kornfield en heeft als afstudeeropdracht een serie bijeenkomsten ontwikkeld op basis van aandacht en (zelf-)compassie rondom verlies, verdriet en rouw. In deze bijeenkomsten is aandacht voor het nu waarin men de relatie die is geweest eert, de partner eert en zichzelf eert.

Praktisch: Vrijdag 8 februari 2019 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen, België.

Categorieën: Nieuws, Mindfulness, Gezondheid, Boeddhistisch leven, Zorg, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk