Vriendelijkheid is een taal
Die de doven kunnen horen
En de blinden kunnen zien

 

Mijn religie is simpel
Mijn religie is vriendelijkheid

de Dalai Lama

Mettameditatie is het cultiveren van gedachten van welwillendheid en vriendelijkheid voor alle wezens. Het is een van de belangrijkste meditatievormen in het boeddhisme. Metta is een woord uit de Pali-taal en betekent ‘liefdevolle vriendelijkheid’.

Nele Beenaerts brengt in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen, een avond rond metta.

Ze leidt de avond in met een mettameditatie. Vervolgens leidt ze een spreekcirkel, gewijd aan metta. We eindigen met een korte stille meditatie. Het delen van ervaringen over metta kan onze mettapraktijk verdiepen. Tijdens de spreekcirkel bedenken we niet van tevoren wat we willen gaan vertellen, maar kijken ter plekke wat we naar voren willen brengen.
We doen dit met compassie voor onszelf en voor de ander zonder te oordelen, zonder vragen te stellen, zonder met elkaar in discussie te gaan, zonder elkaar te onderbreken. Er wordt van een spreekcirkel wel eens gezegd dat het een veilige plaats is om onveilige dingen te doen.

Nele Beenaerts begon haar meditatiepraktijk meer dan 10 jaar geleden bij de Vietnamese zenleraar Thich Nhat Hanh. Sindsdien kwam zij in een ontwikkelingsproces waarin stilte, bewust aanwezig zijn en compassie cruciale waarden zijn geworden in haar leven en in haar werk als coach, trainer en psychotherapeut.

Ze volgde verschillende retraites, o.m. bij zuster Virañani, een boeddhistische non gespecialiseerd in mettameditatie. Nele begeleidt geregeld de geleide meditatie op woensdag in Ehipassiko Antwerpen, en de metta zondagen in Mechelen.

Praktisch: Vrijdag 5 april 2019 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen

 

Categorieën: Achtergronden, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk