Een vrijgevig hart
Vriendelijke spraak
En een leven van dienstbaarheid en mededogen
Dit zijn de dingen die de wereld nodig heeft

De Boeddha

Mettameditatie is het cultiveren van gedachten van welwillendheid en vriendelijkheid voor alle wezens. Het is een van de belangrijkste meditatievormen in het boeddhisme. Metta is een woord uit de Pali-taal en betekent ‘liefdevolle vriendelijkheid’.

Sonja Baert en Nele Beenaerts brengen een avond rond metta op vrijdag 24 augustus 2018 van 20.00 tot 21.30 uur. Ze leiden de avond in met een mettameditatie. Vervolgens leiden ze een spreekcirkel, gewijd aan metta. En eindigen met een korte stille meditatie.

Het delen van ervaringen over metta kan onze mettapraktijk verdiepen. Tijdens de spreekcirkel bedenken we niet van tevoren wat we willen gaan vertellen, maar kijken ter plekke wat we naar voren willen brengen. We doen dit met compassie voor onszelf en voor de ander zonder te oordelen, zonder vragen te stellen, zonder met elkaar in discussie te gaan, zonder elkaar te onderbreken. Er wordt van een spreekcirkel wel eens gezegd dat het een veilige plaats is om onveilige dingen te doen.

Nele Beenaerts begon haar meditatiepraktijk meer dan 10 jaar geleden bij de Vietnamese zenleraar Thich Nhat Hanh. Sindsdien kwam zij in een ontwikkelingsproces waarin stilte, bewust aanwezig zijn en compassie cruciale waarden zijn geworden in haar leven en in haar werk als coach, trainer en psychotherapeut. Ze volgde verschillende retraites, o.m. bij zuster Virañani, een boeddhistische non gespecialiseerd in mettameditatie.

Sonja Baert is ongeveer 10 jaar geleden gestart met meditatie en volgde retraites bij verschillende leraren. De laatste jaren heeft ze zich voornamelijk toegelegd op het ontwikkelen van metta. Zuster Virañani is hierbij ook voor Sonja een belangrijke inspiratiebron. Van deze zuster heeft ze onder meer geleerd dat het naast het ontwikkelen van inzicht, even belangrijk is om vriendelijkheid en mededogen te ontwikkelen. Ze probeert metta dan ook steeds meer te integreren in haar meditatiepraktijk en in het dagelijkse leven. Ook in haar werk, het begeleiden en coachen van mensen, is metta een basishouding geworden.

Nele en Sonja begeleiden geregeld de geleide meditatie op woensdag in Ehipassiko Antwerpen, en de mettazondagen in Mechelen.

Praktisch: Vrijdag 24 augustus 2018 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

 

Categorieën: Boeddhisme
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu