Geluiden komen … en gaan
Gedachten verschijnen … en verdwijnen
Fysieke sensaties dienen zich aan … en veranderen
Emoties komen op … en ebben weg
Niets blijft
Alles komt en gaat
Wat verschijnt … verdwijnt
Wat ontstaat … vergaat
Dit is een universeel principe
Een natuurwet
De aard der dingen
Anicca … Vergankelijkheid … Tijdelijkheid

Wat doen we precies in Vipassana meditatie (Inzichtsmeditatie)? Hoe kunnen we ons bewust zijn van wat er zich aan ons presenteert in lichaam en geest? Hoe kunnen we de fysieke en mentale objecten binnenin onszelf goed en nauwkeurig observeren?

Op vrijdag 2 februari is Dona Rosseel te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in het Vlaamse Deurne. Vanuit haar jarenlange intensieve meditatiepraktijk en haar ervaring als begeleider zal ze dieper ingaan op de beoefening van Vipassana meditatie.

Dona: ‘Als inleiding op dit thema wil ik even stilstaan bij de betekenis van het Pali woord ‘sati’. In het Engels wordt dit vertaald als ‘mindfulness’. In het Nederlands als ‘aandachtzaamheid’ of ‘opmerkzaamheid’. Wat betekent mindfulness? Wat zijn de kenmerken ervan? Een goed inzicht hierin geeft richting aan onze meditatiepraktijk. We sluiten af met een korte meditatie.

In 1998 volgde ik mijn eerste meditatieretraite. Dit was een 10-daagse Vipassana retraite. Er volgden nog verschillende van deze retraites. In 2001 ging ik naar Birma voor een Vipassana retraite in de traditie van Mahasi Sayadaw. Ik mediteerde in het woudcentrum van de eerwaarde U Pandita (leerling van Mahasi Sayadaw). Ik keerde verschillende keer terug naar zijn centrum. Vanaf 2003 tot heden deed ik meerdere lange en korte retraites in het meditatiecentrum van U Pandita in Lumbini, Nepal. Hier werd ik begeleid door de uitmuntende leraar en monnik Vivekananda. Van hem leerde ik o.a. om zeer nauwkeurig en systematisch te observeren tijdens de meditatie. Zijn onderricht was zeer inspirerend voor mij en hielp me op mijn weg. In 2005 startte ik mijn eigen meditatiegroep in Antwerpen. In deze groep probeer ik zo goed als ik kan het onderricht van bovenvermelde leraren door te geven. We komen wekelijks samen in kleine groep.’

Praktisch: Vrijdag 2 februari 2018 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme, Theravada, Vipassana
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk