Zoals een kaars
Niet kan branden zonder vuur
Kan een mens
Niet leven zonder spiritualiteit

Als ons spiritueel leven weinig ontwikkeld is, neemt ons ego de overhand. Het ego zal er alles aan doen om die situatie te behouden. Angst, woede, jaloezie en ergernis doen dan bij de minste echte of virtuele bedreiging van ons ego hun intrede en zullen onze acties en reacties leiden, met agressie of depressie als mogelijk gevolg.

Spirituele ontwikkeling zorgt ervoor dat ons ego liefdevol weer op zijn plaats gezet wordt en dat onze innerlijke zijnskern de leiding krijgt over onze acties en reacties. Die kern laat ons vertrouwen, liefde en verbondenheid ervaren, of is, in christelijke termen uitgedrukt, het stukje God of de Boeddhanatuur die we allemaal in ons dragen. Spirituele ontwikkeling bereiken we door meditatieve oefeningen en door contact met een spiritueel sterke omgeving. Religie kan hier een concrete invulling aan geven.

Op vrijdag 8 juni is An Depuydt te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen.

‘In deze voordracht kom ik getuigen hoe ik door gelukkig toeval als exacte wetenschapper in contact gekomen ben met mindfulnessmeditatie en welke impact dit gehad heeft op mijn persoonlijk leven als moeder, echtgenote en leerkracht. Door dagelijks te mediteren ben ik ook langzaam maar zeker het christendom uit mijn kinderjaren door een andere bril gaan zien en heb ik de sprong gewaagd om gelovig te worden.

Voor mij is op die manier een deur opengegaan naar een grotere verbondenheid met wat ons overstijgt – en wat ik voortaan God noem – en met de mensen om me heen. Een deur waarvan ik voorheen het bestaan niet vermoedde.’

An Depuydt is geboren in 1971 in Ieper. Getrouwd en moeder. Ze doorliep het secundair onderwijs, afdeling Latijn-Wiskunde in het lyceum OLV-Ter-Nieuwe-Plant in Ieper. Vanaf 1989 sloeg An de wetenschappelijke richting in aan de KU Leuven. Licentiaat natuurkunde in 1994, doctor in de natuurkunde in 2000, tussendoor een baccalaureaat in de filosofie. Haar professionele loopbaan startte als assistent in het laboratorium voor Vaste-Stoffysica en Magnetisme aan de KU Leuven. Vanaf 2002 is An leerkracht fysica in het Sint-Ursula-Instituut te OLV-Waver bij Mechelen.

An werd niet gelovig opgevoed. Vanuit haar persoonlijke zoektocht en praktische ervaring, kwam ze tot meditatie, spiritualiteit en geloof, en ontdekte hoe deze behulpzaam kunnen zijn bij o.a. autisme en relatieproblemen.

Ze schreef hierover in haar boekje “Spiritualiteit voor rationele mensen” (Averbode 2015), met de hoop bij de lezer een hernieuwde nieuwsgierigheid te wekken voor spirituele ontwikkeling en naar wat ons christelijk erfgoed daarbij te bieden heeft. An is eveneens werkzaam als pastor.

Praktisch: Vrijdag 8 juni 2018 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

Categorieën: Achtergronden
Tags: , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op An Depuydt – Spiritualiteit voor rationele mensen

 1. Henk van Kalken schreef:

  Beste An,
  Op zich ben ik het helemaal met je eens hoor, alleen al omdat ik me ervan bewust ben dat ik de Oorspronkelijke Staat ‘bezit.’
  Alleen kan een mens wel degelijk zonder spiritualiteit leven. Volstrekt atheïstische, materialistisch levende en denkende mensen kunnen gewoon oud worden.
  Met vriendelijke groet,
  Henk.

 2. trudy schreef:

  ‘We kunnen leven zonder religie en meditatie, maar we kunnen niet overleven zonder menselijke affectie’ – Dalai Lama.
  ‘Mindfulness is goed voor alles?’- die andere bril alwaar het gaat om: er is beter wetenschappelijk onderzoek nodig naar mindfulness.
  Ook zonder spiritualiteit kunnen mensen leven en bestaan. En dit kan van mensen rationeel een heel liefdevolle dan wel compassievolle zeer weloverwogen en heilzame keuze zijn.
  Laten we vooral de gezonde nuance niet vergeten alwaar het gaat om spiritualiteit, meditatie en mindfulness.

Menu