Onder de mensen zijn er weinigen die de andere oever (van nibbana) bereiken. De meeste mensen hollen op deze oever (van samsara) heen en weer. Maar zij die de dhamma beoefenen verlaten de heerschappij van de dood. Die zo moeilijk te verlaten is, zij steken over naar de andere oever.

De Boeddha
(Dhammapada verzen 85 en 86)

Nibbana (nirvana, ontwaken, bevrijding, verlichting) is waar het boeddhistisch pad heen leidt. Nibbana is de hoogste vorm van geluk, de realisatie van ons hoogste potentieel. Het is het doel en de vervulling van dit leven. Letterlijk betekent nibbana ‘het doven van het vuur’. Het gaat hier over het alles verslindend vuur van intense begeerte of verlangen, over het nooit genoeg hebben, over het nooit voldaan zijn. Nibbana is het ophouden van onze neiging om te ‘grijpen’ naar de dingen van de wereld. Nibbana is het terugvinden van onze oorspronkelijke en natuurlijke staat van diepe innerlijke vrede en rust.

Maar hoe beschrijft de boeddha zelf deze staat van verlichting? In de sutta’s (leerredes van de boeddha) vinden we 134 verschillende omschrijvingen. In deze dhammatalk worden deze omschrijvingen/synoniemen gepresenteerd in het Pali, Engels en Nederlands. Een voorproefje:

Para: The far shore / De andere oever (SN 43:16)
Parayana: The destination / De bestemming (SN 43:44)
Parama santi: The highest peace / De hoogste vrede (AN 4:23)
Pasaddhi: Serenity / Sereniteit ( AN 9:58)

Op vrijdag 1 februari geeft Paul Van hooydonck een dhammatalk in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen. Hij zal ook dieper ingaan op de vier stadia van verlichting die de boeddha onderscheidt.

Paul verbleef 12 jaar in boeddhistische kloosters in Nepal, India, Sri Lanka, Birma, Thailand en Engeland. Hij werkte als meditatieleraar in een Tibetaans centrum in Nepal (Ganden Yiga Chözin), in een meditatiecentrum in Sri Lanka (Nilambe) en in de Peradeniya University, de grootste universiteit van Sri Lanka. Hij was monnik in de traditie van het theravada boeddhisme (de oude school). In 2008 richtte hij het Ehipassiko boeddhistisch centrum in Antwerpen op.

Praktisch: Vrijdag 1 februari 2019 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

 

Categorieën: Boeddhisme, Nieuws, Theravada
Tags: , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Paul Van hooydonck – de andere oever

  1. ruud schreef:

    fijn artikel !

  2. Gerben schreef:

    Voor wie hierin geïnteresseerd is: dit boek bevat zo’n beetje alle teksten over Nibbana uit de Pali canon. Highly recommended!

    https://www.dhammatalks.net/Books9/Ajahn_Passano_Amaro_The_Island.pdf

Menu