De raadselen over de huidige nationaliteit van de 17e Karmapa, Ogyen Trinley Dorje, die in mei 2017 uit India vertrok en in de VS woont, worden steeds groter. Volgens de Indiase autoriteiten is zijn huidige identiteitsbewijs ongeldig en heeft hij geen Indiaas visum aangevraagd om deel te nemen aan de dertiende religieuze conferentie over Tibetaans boeddhisme, die van 29 november tot 1 december in Dharamsala, India, zou worden georganiseerd.

De autoriteiten hebben vernomen dat de Karmapa in het bezit is van een Dominicaans paspoort, hetgeen hij nooit aan de Indiase autoriteiten heeft onthuld. Volgens de procedure wordt het identiteitsbewijs, dat wordt afgegeven aan stateloze burgers, geannuleerd zodra zij een buitenlands paspoort krijgen. India stond op het punt om hem een visum te geven en garandeerde hem dat hij vrij is om in India te komen wonen. De Karmapa zei in het verleden dat hij garanties wil hebben dat zijn veiligheid door India gegarandeerd is.

De Karmapa, hoofd van de machtige Karma Kagyu sekte binnen het Tibetaans boeddhisme, zou naar verwachting terugkeren naar India om deel te nemen aan de dertiende religieuze conferentie over Tibetaans boeddhisme, waarin onder andere het seksueel wangedrag van sommige boeddhistische leraren aan de orde zou worden gesteld. Het werd echter voor onbepaalde tijd uitgesteld vanwege het plotselinge overlijden van Kathok Getse Rinpoche, hoofd van de Nyingma-raad, na een ongeluk. Volgens berichten was de Karmapa naar de VS gereisd met een identificatiebewijs. Hij heeft volgens het persbureau ANI de nationaliteit van de Dominicaanse Republiek verworven.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Opmerkelijk, Tibetaans boeddhisme, Media
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

6 reacties op ‘Raadselen over huidige nationaliteit 17e Karmapa steeds groter’

 1. Philippe Deleye schreef:

  Is Karma Kagyu een sekte?

  • Leon schreef:

   Het woord ‘sekte’ betekende vroeger alleen ‘stroming’, tegenwoordig heeft het in de spreektaal tevens de negatieve betekenis geassocieerd met onderdrukking en uitbuiting.
   Kagyu is een van de vier hoofdstromingen binnen het tibetaans boeddhisme, Karma Kagyu is daar weer een onderverdeling (sekte) van.

 2. Dolma schreef:

  Naar ik las, was hij even in Amerika voor gezondheidsredenen en is er langer gebleven. IK denk dat hij beter weet dan een ander, wanneer hij terug naar zijn tempel gaat. Niet zo lang geleden was er dat hij naar Tibet ging terugkeren: ook daarvan heb ik niks gezien nadien. Laat die man dat zelf eens beslissen, hij is groot genoeg. Als we hem maar als Karmapa hebben ech!

  • Joop Ha Hoek schreef:

   Met alle respect, Dolma, ik geloof niet dat Thay ambities heeft om naar Tibet af te reizen. Mensen in de omgeving van de Dalai Lama beijveren zich voor zijn terugkeer naar Tibet, maar dat is een utopie.