Niet de afwezigheid van de 17e Karmapa Ogyen Trinley Dorje is de reden voor het onbepaalde tijd uitstellen van de 13e conferentie voor Tibetaanse religieuze leiders in Dharamsala, India, eind november dit jaar. Amitabh Mathur, een voormalig adviseur voor Tibetaanse zaken van de Indiase regering, bevestigt tegen het persbureau ANI dat de conferentie om twee redenen is uitgesteld: de plotselinge dood van Kathok Getse Rinpoche, hoofd van de Nyingma School, en een aankomend jaarlijks ambitieus gebedsseizoen genaamd Monlam.

Mathur zegt dat er onnodig gespeculeerd is over de mogelijkheid dat de afwezigheid van de 17e Karmapa een van de redenen was voor het uitstel van de conferentie, waar onder andere het toenemende seksueel wangedrag en schandalen van leraren en volgelingen binnen het Tibetaans boeddhisme op de agenda stond.

Ogyen Trinley Dorje is sinds mei 2017 in de VS na India te hebben verlaten. De verwachting was dat hij zou terugkeren naar India om deel te nemen aan de conferentie maar dat is niet gebeurd. Daarop speculeerden Tibetaanse kranten dat hij vreesde voor zijn veiligheid in India, dat steeds meer in de pas gaat lopen met China waar het de autonomie van Tibet betreft. Mathur zegt van de Karmapa te hebben gehoord dat hij graag in India de Monlam van zijn school in Bodh Gaya, India voor zal zitten, die half december begint en tot eind januari of begin februari duurt. Als het congres in die tijd misschien wel kan worden gepland zal hij daar bij aanwezig zijn, zegt Mathur.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk