In het Amerikaanse congres is deze week een nieuw wetsvoorstel ter versterking van het Amerikaanse beleid ter ondersteuning van de rechten van Tibetanen in Tibet ingediend. De Tibetan Policy and Support Act (TPSA) van 2019 zal op een nader te bepalen tijdstip in de volksvertegenwoordiging in stemming worden gebracht.

De TPSA vereist dat China, wanneer deze wet wordt ondertekend, de opening van een Amerikaans consulaat in de regionale hoofdstad van Tibet, Lhasa, toestaat voordat er een nieuw Chinees consulaat in de Verenigde Staten kan worden geopend. Het zal ook de gegarandeerde levering van water en de klimaatverandering in Tibet aanpakken en het kantoor van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Speciale Coördinator voor Tibet versterken.

Tot slot zal zij een Amerikaans beleid vaststellen dat de selectie van Tibetaanse religieuze leiders, met inbegrip van toekomstige opvolgers van de verbannen spirituele leider de Dalai Lama, een besluit is dat door Tibetanen zonder Chinese overheidsbemoeienis moet worden genomen. Sancties tegen Chinese functionarissen die proberen een nieuwe Dalai Lama te benoemen, zullen ook in het kader van het wetsvoorstel worden opgelegd.

De vraag wie een opvolger voor de nu 84-jarige Dalai Lama zal kiezen, is een belangrijk punt van wrijving tussen China, dat vasthoudt aan zijn recht om de reïncarnatie van de religieuze leider te kiezen, en de Tibetanen in hun thuisland en in de hele wereld.

Als voormalig onafhankelijk land werd Tibet 70 jaar geleden met geweld dor China bezet waarna de Dalai Lama en duizenden van zijn volgelingen in ballingschap naar India vluchtten. De Chinese autoriteiten houden nu een stevige greep op Tibet en op de door Tibetanen bevolkte regio’s van de westelijke Chinese provincies, beperken de politieke activiteiten van de Tibetanen en de vreedzame uitdrukking van hun culturele en religieuze identiteit, en onderwerpen de Tibetanen aan gevangenneming, marteling en buitengerechtelijke executies.

Bron RFA.

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk