Lobsang Sangay, voorzitter van de in India gevestigde Tibetaanse regering in ballingschap, zegt dankbaar te zijn voor de aanname van het wetsvoorstel door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden waarin onderdrukking van Tibetanen in Tibet door de Chinese regering met sancties worden beantwoord.

Sangay noemde in een persconferentie de steun van het Huis een steun en mogelijk begin van het herstel van vrijheid in Tibet. Het wetsvoorstel werd deze week met een overweldigende meerderheid door het Huis van Afgevaardigden aangenomen.

De nieuwe wet is een mijlpaal in de steun van de VS voor het centrale Tibetaanse beleid, het beleid van de middenweg en echte autonomie voor Tibetanen, religieuze vrijheid, milieubescherming van het Tibetaanse plateau en het herstel van de vrijheid in Tibet, vindt Sangay.

De Tibet Policy Support Act van 2019 vereist onder andere dat de Amerikaanse regering alle aanvragen van Peking voor een nieuw consulaat op Amerikaanse bodem afwijst totdat de Chinese regering Washington toestaat een eigen diplomatieke post te bouwen in Lhasa, de Tibetaanse hoofdstad. De wet stelt ook dat de selectie van de toekomstige religieuze leiders van Tibet door de bevolking zelf moet worden beslist, vrij van de Chinese regering. In het wetsvoorstel staat ook dat Peking sancties zal tegemoet kan zien als het zich bemoeit met het proces van erkenning van een opvolger van de Dalai Lama.

Bron BNN. Foto Lobsang Sangay, Bianca Visser.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Tibetaans boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk