De door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden aangenomen Tibetan Policy and Support Act (TPSA) ondersteunt de positie van een vrij Tibet. De nieuwe wet wordt ook gezien als een bemoedigende stap voor de vertegenwoordigers van de boeddhistische regio in de Himalaya, die sinds enkele decennia onder de controle van China staat.

De wet is onder andere bedoeld om Chinese ambtenaren te sanctioneren als die zich willen bemoeien met de opvolging van de Dalai Lama. Dat instituut bestaat al meer dan 600 jaar. Net zomin als dat China zich niet zou mogen bemoeien met de opvolging van de 14e Dalai Lama, om zo nog meer invloed uit het kunnen uitoefenen op de boeddhisten in Tibet en daarbuiten, heeft ook de VS niet dat recht op religieus gebied. Daar gaan alleen de Dalai lama en zijn volk over. Maar op het gebied van de mensenrechten is het voor iedereen de plicht om een religieuze groep en een volk te verdedigen tegen onuitsprekelijke pesterijen door een regeringsdespoot, vinden Amerikaanse politici.

De 14e Dalai Lama heeft, door zich decennia bezig te houden met het leiderschap van de Chinese Communistische Partij (CCP), veel inzicht in de complexiteit van het Chinese leiderschap. En de communisten ook voor te blijven in het geopolitieke spel tussen Peking en Dharamsala, India, zijn woonplaats. Jaren terug al besloot de Dalai Lama terug te treden als politiek leider van het Tibetaanse volk, maar achter de schermen heeft hij nog veel invloed en bemoeit zich met internationale ontwikkelingen zijn positie en die van zijn volk betreffende.

China heeft gedreigd na de dood van de 14e Dalai Lama zich indringend te bemoeien met de opvolging, de reïncarnatie tot de 15e. De Dalai Lama op zijn beurt heeft gedreigd die lijn stop te zetten, als vrouw terug te keren of elders, mogelijk in Zwitserland te reïncarneren. China is van plan om het archaïsche proces van de Gouden Urn (loting) te gebruiken om de volgende Dalai Lama te identificeren. De huidige Dalai Lama heeft er herhaaldelijk op gewezen dat het Gouden Urn-proces niet van toepassing zou zijn op zijn reïncarnatie, en dat de traditionele methode van het achterlaten van een brief met tekens zal worden gevolgd.

Peking heeft volgens informatie van de Boeddhistische Vereniging van China (BAC), het officieel gesanctioneerde orgaan dat zich bezighoudt met boeddhistische religie, gevraagd zich te verdiepen in de archieven van het Tibetaanse boeddhisme, in alle delen van China, om documenten te verzamelen met betrekking tot het reïncarnatieproces. De Dalai Lama verkeert in goede gezondheid. Tijdens de offerplechtigheid van het Langleven ritueel in het Gaden Jangtse klooster in India, eind vorig jaar, verklaarde hij dat hij pas op een leeftijd van 113 jaar zal sterven.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Dierenwelzijn, Gezondheid, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu