Amerika gaat Chinese autoriteiten die Amerikaanse journalisten en diplomaten de toegang ontzeggen tot het Himalayagebied- met name Tibet, nu ook de toegang tot de VS weigeren. Deze week nam het Amerikaanse congres een wet aan die vrije toegang eist voor journalisten en diplomaten naar Tibet. Het wetsvoorstel was al in september van dit jaar door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden aangenomen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken moet binnen 90 dagen na de ondertekening van het wetsvoorstel Chinese ambtenaren op een lijst zetten die verantwoordelijk zijn voor het uitsluiten van Amerikaanse burgers tot de Tibet Autonome Regio (TAR) van China, en hen vervolgens de toegang tot de Verenigde Staten ontzeggen.

De wetgeving is gebaseerd op het diplomatieke principe van wederkerigheid, waarbij landen gelijke rechten moeten bieden aan elkaars burgers, aldus de Internationale Campagne voor Tibet (ICT) in een verklaring van 11 december waarin het wetsvoorstel wordt verwelkomd. Amerikaanse burgers worden momenteel beperkt in hun reizen naar en door Tibet. Chinese burgers, journalisten van door de staat gesponsorde propagandamachines en leden van de Chinese Communistische Partij kunnen vrij door de VS reizen en lobbyen bij de Amerikaanse regering over Tibetaanse kwesties, stelt ICT.

China houdt Tibetanen in Tibet volgens ICT in een ijzeren greep nadat het in de jaren vijftig van de vorige eeuw op een gewelddadige wijze het land binnenviel en bezette. De Dalai Lama en duizenden van zijn volgelingen vluchtten naar India waar ze in ballingschap leven. Er zijn meldingen van martelingen, vervolging, gevangenschap en buitenechtelijke executies van Tibetanen in Tibet die opkomen voor een vrij Tibet. China houdt zoveel mogelijk buitenlandse onderzoekers buiten het land. President Trump moet de nieuwe wet nog ondertekenen.

Bron ICT.

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Geluk
Tags: , , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk