De VS weigert Chinese ambtenaren die betrokken zijn bij het blokkeren van toegang van Amerikaanse diplomaten, mensenrechtenorganisaties en journalisten tot Tibet, nog langer toegang te verlenen tot Amerika. President Donald Trump tekende afgelopen woensdag de wet die visa weigert aan deze Chinese ambtenaren.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat een lijst opstellen met namen van Chinese ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor het uitsluiten van Amerikaanse burgers, onder wie Amerikanen van Tibetaanse etnische afkomst, en ontzegt hen de mogelijkheid om de Verenigde Staten binnen te komen. De wet vereist ook dat het ministerie van Buitenlandse Zaken elk jaar een lijst van Amerikaanse burgers die de toegang tot Tibet wordt ontzegd, aan het Congres verstrekt. De wetgeving is gebaseerd op het diplomatieke principe van wederkerigheid, waarbij landen gelijke rechten moeten geven aan een andere burger.

Lobsang Sangay, president van de in ballingschap levende Tibetaanse regering, verwelkomt de wet. Hij vindt dat hiermee ‘de juiste boodschap van hoop en rechtvaardigheid naar Tibetanen in Tibet’ wordt gezonden. ‘De wederkerige toegang tot de Tibetaanse wet zal niet alleen de daders van mensenrechtenschendingen verantwoordelijk maken, maar ook de institutionele en diplomatieke betrokkenheid bij Tibet versterken,’ zei Sangay.

Tibet werd bijna 70 jaar geleden bezet door China. De Dalai Lama en duizenden van zijn volgelingen vluchtten in ballingschap in India. De Chinese autoriteiten houden de regio nu nauwlettend in de greep, beperken de politieke activiteiten van de Tibetanen en de vreedzame uitdrukking van hun etnische en religieuze identiteit, en onderwerpen de Tibetanen aan vervolging, marteling, gevangenschap en buitengerechtelijke executies.

Bron RFA.

Categorieën: Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Geluk
Tags: , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk