Tijdens een niet officieel proefproces in Teheran, Iran, zijn dinsdag de feitelijke leider van Birma Aung San Suu Kyi en opperbevelhebber Min Aung Hlaing wegens hun steun aan de etnische zuivering van de Rohingya moslims in Birma (Myanmar) door een internationaal gerechtshof veroordeeld tot respectievelijk 15 en 25 jaar gevangenisstraf. Het proces was georganiseerd door de Iman Sadeq Universiteit in de Iraanse hoofdstad.

Een aantal moslim mensenrechtenactivisten uit Iran en Bangladesh fungeerde als aanklagers en voorzagen de jury van onderbouwd bewijs. Volgens de aanklagers zijn de islamitische Rohingya onderworpen aan volkerenmoord, willekeurige detentie, marteling en wrede, onmenselijke en vernederende behandeling door ambtenaren die onder gezag staan van Aung San Suu Kyi. Twee Iraanse advocaten vertegenwoordigden Birma.

Vanaf augustus vorig jaar vielen Birmese troepen en boeddhistische bendes volgens getuigen dorpen van de Rohingya in Rakhinestaat aan. Huizen werden platgebrand, ze doodden mensen en verkrachtten vrouwen. Meer dan 650.000 Rohingya vluchtten naar het naburige Bangladesh waar ze nog steeds verblijven.

Bron BNN.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Proefproces Iran – leiders Birma veroordeeld tot 15 en 25 jaar gevangenisstraf

 1. Ujukarin schreef:

  Heel goed bedoeld van hun. Maar als die
  ‘moslim mensenrechtenactivisten’ nu ook eens, in Teheran natuurlijk, een proces zouden starten tegen de willekeurige detentie, marteling en wrede, onmenselijke en vernederende behandeling door ambtenaren die iedereen wie zijn stem verheft TEGEN de Ayatollah-dictatuur krijgt? Moslims (natuurlijk eerder soennieten dan de heersende shieeten maar ook daar wordt elk liberaal geluid hard onderdrukt) en religieuze minderheden, allen zitten aldaar onder de ayatollah-knoet.

  Zoals het nu georganiseerd wordt is het echt een pot-verwijt-de-ketel-verhaal… :-(

  With folded palms,

 2. Dolma schreef:

  Teheran is niet een boeddhistisch land. Hun tribunalen gelden gebaseerd op de koran dus niet voor die landen. iets aan de attitude van die rohinya moet de boeddhisten geërgerd hebben. wat? Ze zijn nu in moslimgebied denk ik. Wel, dat ze daar zijn is niet slecht. Wil niet zeggen dat men de vrouwen alweer moet hinderen. het ligt moeilijk dat probleem. Maar vele iraniers ontsnappen via de bergen hoorde ik.

 3. Chris van der Lande schreef:

  Het basisprincipe van onafhankelijkheid en niet vooringenomenheid door de rechtbank wordt hier met voeten getreden !

Menu