De ontmoeting vorige week tussen de Birmese regeringsleider Aung San Suu Kyi en de extreemrechtse premier van Hongarije, Viktor Orbán, is volgens de kritische World Socialist Web Site (WSWS) een “verwoestende aanklacht tegen de mediapropagandisten voor het ‘mensenrechten’-imperialisme, die Suu Kyi promootten als ‘een icoon van de democratie’.”

De twee ontmoetten elkaar in Boedapest. In een officiële verklaring van de Hongaarse regering na afloop van hun gesprekken stond dat de twee leiders het erover eens zijn dat immigranten ‘een van de grootste uitdagingen voor beide landen’ waren en uitten ze hun wederzijdse bezorgdheid over ‘de voortdurend groeiende moslimbevolking’.

Orbán is berucht om zijn fanatieke anti-immigratiebeleid en anti-moslim xenofobie, evenals zijn verheerlijking van het Hongaarse Horthy regime, dat verbonden was met nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft volgens WSWS openlijk de racistische samenzweringstheorie van ‘The Great Replacement’ onderschreven, die in extreemrechtse en fascistische kringen internationaal wijd en zijd wordt gepromoot en die stelt dat blanke christelijke bevolkingen worden vervangen door moslims uit het Midden-Oosten en Afrika.

Suu Kyi, die als staatsadviseur aan het hoofd staat van de regering van Birma (Myanmar), staat achter wat VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft beschreven als de ‘etnische zuivering’ van de moslim Rohingya uit de Rakhinestaat in Birma. Van een ‘voortdurend groeiende moslimbevolking’ in Birma spreken is volgens WSWS een grote leugen. Honderdduizenden moslimvluchtelingen zijn over de grens naar Bangladesh gevlucht om te ontsnappen aan de Birmese militaire orgie van verkrachting en moord, waarbij hele Rohingya-dorpen tot de grond toe werden afgebrand. De meeste van de meer dan 1,1 miljoen vluchtelingen in Bangladesh hebben moeite om te overleven in smerige kampen waar zelfs basisvoorzieningen zoals schoon water ontbreken.

WSWS: ‘Suu Kyi is geen hulpeloze toeschouwer voor de moorddadige operaties van het Birmese leger, maar is de actieve verdediger van die acties. Ze verwierp de omschrijving van de VN als ‘etnische zuivering’ en heeft geen actie ondernomen tegen de opperbevelhebber van het leger of andere generaals, ondanks het feit dat VN-onderzoekers vorig jaar hun vervolging voor misdaden tegen de menselijkheid hebben aanbevolen.

Bovendien staat Suu Kyi achter de officiële discriminatie van de Rohingya, die geen fundamentele burgerrechten hebben en behandeld worden als illegale immigranten, hoewel velen al eeuwenlang hun wortels in het land hebben. Ze weigert de term ‘Rohingya’ te gebruiken, omdat dit, in tegenstelling tot de Birmese grondwet, zou suggereren dat zij een legitieme etnische minderheid zijn. Suu Kyi’s gesprekken met de rechtse autocraat van Hongarije hebben in de internationale media nauwelijks tot kritiek geleid, stelt WSWS.

Bron WSWS.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Opmerkelijk, Media
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Birma’s Suu Kyi en Hongaarse Orbán – ‘wederzijdse bezorgdheid over groeiende moslimbevolking’

 1. Ujukarin schreef:

  Mogelijk iets te negatief geoordeeld over Su Kyi, maar dat ze de laatste jaren slappe knieeen toont naar zowel de leger-machthebbers toe als naar hun houding tegen de Rohyinga toe is duidelijk. Dieper probleem is dat haar achterban minder ‘verlicht’ blijkt te zijn dan wij in het gematigde westen hoopten: aanhangen van waarden zoals democratie en vrijheid wordt door misschien 70% van de Myanmarezen gesteund, ditzelfde doorttrekken naar vrijheden voor niet-boeddhistische minderheden door een veel kleinere groep. En dus kunnen o.a. de leger-machthebbers lekker stoken op dat punt van de minderheden.

  Omdat eenzelfde issue hier in Europa speelt, niet alleen met pakweg Orban vs immigranten (hij onderdrukt ook de niet-standaard-Christelijke eigen minderheden zoals zigeuners, vooral als die boeddhist geworden zijn), eerst maar eens lokaal kijken. Waarom slagen extremisten zoals aan rechterzijde PVV en FvD en aan linkerzijde Denk en Sylvana er in om onze gematigde waarden van vrijheid en tolerantie voor misschien 20-30% van de Nederlanders terzijde te schuiven voor INtolerantie, racisme (ja ook aan linkerzijde versus niet-moslims en niet-Caribbeanen), etc etc?

  With folded palms,

  • kees moerbeek schreef:

   ‘Bovendien staat Suu Kyi achter de officiële discriminatie van de Rohingya, die geen fundamentele burgerrechten hebben en behandeld worden als illegale immigranten, hoewel velen al eeuwenlang hun wortels in het land hebben.’

   Schrijnend. Illegalen die hier al eeuwenlang geworteld zijn, hebben net als de anderen wel fundamentele mensenrechten in ons land.

   We spreken pas van illegalen in NL sinds de jaren dertig. Toen de jodenvervolging in Nazi-Duitsland begon nam het aantal vluchtelingen toe in NL. Daar heeft de overheid paal en perk aan gesteld. Schrijnend.

   Daarvoor mocht iedereen zich hier vrij vestigen, mits niet crimineel, geen zwerver en mits degene een bron van inkomen had (baan). En we hadden ze keihard nodig voor het draaiende houden van onze economie. Nederland is immigratieland en dat al eeuwenlang. Historisch feit.

   Het is een waarheid als een koe: oude nieuwkomers zijn bang voor nieuwe nieuwkomers. In de 19de eeuw waren Amsterdammers (die van heinde en verre komen) gebeten op de Brabanders en Limburgers die Amsterdam binnenkwamen om te werken. In A’dam verdienden ze beter dan als landarbeider of keuterboertje. De economie was booming.’Ze fokken als konijnen, pakken onze banen af en zijn lakeien van een vreemd staatshoofd en bedreigen de verworvenheden van ons linkse arbeiders.’

   Wat is ‘verlicht zijn’ overigens.

   Tot slot heeft NL geen oorspronkelijke bewoners, nou ja ze vinden af en toe weleens skeletten van steentijdbewoners.