Ayurveda (kennis van het leven) is een hindoeïstische gezondheidsleer. Ze ontwikkelde zich meer dan 3000 jaar geleden in India. Ze is gebaseerd op oude teksten in het Sanskriet. De Ayurveda ziet het lichaam niet los van geest en natuur. Ze is een holistische benadering die probeert het onevenwicht (ziekte) te herstellen of te voorkomen door de ‘energieën’ in lichaam en geest in balans te brengen en te houden.

De ayurvedische voedingsleer werkt met 6 smaken: zoet, zuur, zout, bitter, wrang en scherp. Elke smaak heeft zijn eigen kwaliteiten. Welke voeding ons geestelijk en lichamelijk in balans brengt en welke dit evenwicht verstoort hangt af van onze constitutie.

Op vrijdag 12 december 2014 is Hans Laureyssen te gast in hjet boeddhistisch centrum Ehipassiko in Antwerpen. Hij geeft een voordracht met PowerPoint met als thema: ayurveda en voeding.

Hans: ‘In de periode 1993 – 1995 reisde ik de wereld rond en kwam in contact met vele culturen. India bleef voorgoed in mijn geheugen geprent, ik verbleef er meer dan een half jaar en raakte gefascineerd door de vriendelijke bevolking, yoga en meditatie en de geneeskunst en gezondheidsfilosofie Ayurveda.

Hans Laureyssen

Hans Laureyssen

Vanuit mijn interesse in de Indische cultuur en passie voor het werken met mensen, volgde ik een vierjarige opleiding van de EISRA  (European Institute for Scientific Research on Ayurveda). Ik behaalde het diploma van Ayurvedic Practitioner dat wordt erkend door het WAHO (World Ayurvedic Health Organization). Mijn eindwerk handelt over de Ayurvedische behandeling van de ziekte van Parkinson. Ik heb een opleiding Medische Basiskennis gevolgd en legde het bijhorende examen met succes af. Mij boeit het zoeken naar oplossingen in het persoonlijk contact met mensen, dat elk consult tot een uniek gebeuren maakt. Wat ik zo mooi vind in Ayurveda is dat aan eenieder van ons wordt gevraagd om onze eigen verantwoordelijkheid op te nemen voor een gezond en gelukkig leven.’

Tijdens een korte inleiding worden de 3 levensenergieën, Vata, Pitta en Kapha toegelicht. Hoe zijn deze energieën ook in het spijsverteringsstelsel vertegenwoordigd. Welke invloed op de voeding hebben Vata, Pitta en Kapha.

Ehipassiko Boeddhistisch Centrum. Vrijdag  12 december 2014 van 20.00 tot 21.30 uur, Korte Altaarstraat 19 2018 Antwerpen.

 

 

 

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Voedsel, Gezondheid, Boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk