Met drie gezinnen hebben we een eetclub, daar heb ik al eerder over geschreven; in tegenstelling tot het gelijknamige boek (en film) draait het bij ons om lekker eten en gezelligheid.
B'eter
B’eter – champignons uit het pannetje
Recept uit het boek Zwammen smullen van uitgever Rob Koch van Atelier De Ganzenweide.
Refreshing Earth of the Heart – Selderijsoep met appel (of peer) en bieslookolie
Eat by choice not by habit gaat over het toepassen van NVC in relatie tot jezelf en je voedsel: het leren herkennen van je gewoonte-energieën en hun oorsprong, zonder jezelf te veroordelen, en het zoeken naar andere strategieën om je onderliggende behoeften te vervullen dan met ongezond of te veel eten.
Refreshing Earth of the Heart – De keuken van het Romeinse Rijk
Ik ben in principe tegen de jacht. Plezierjacht, alleen het woord al. Maar ik ben ook tegen bio-industrie. Zo’n geschoten beest is toevallig wél klimaat-neutraal, en heeft doorgaans ook een beter leven achter de rug dan een dier uit de bio-industrie.
B’eter – Ethiopische recepten met linzen en bonen
Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners maar ook lupinen en soja zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn ze gezond, vezelrijk, voedzaam en milieuvriendelijk. Toch eten we er maar een schamele negen ons per persoon per jaar van.
Geluk, vreugde, overbodige apparaten, en brownies in een handomdraai
Eet de brownies of scones langzaam, met aandacht, geniet van elke hap, en wees je ervan bewust dat alle voorwaarden voor geluk al in het hier en nu aanwezig zijn.
Refreshing Earth of the Heart – arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara
Het oorspronkelijke recept komt uit het boek Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, een Joodse en een Palestijnse kok. Dit recept is aangepast door Jacqueline, van Zen Amsterdam.
Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel
Rillend en druipend van de regen stapten een goede vriendin en ik tegen etenstijd mijn appartement binnen. Trek en vermoeidheid hadden ons overmeesterd en in de eerste plaats hadden we nu een behoefte aan een simpele, voedzame en verwarmende maaltijd.
B’eter – vegetarisch Fins koken
De verleiding is groot om inspiratie te zoeken in het oosten, de bakermat van het boeddhisme. Ik wil me dit jaar gaan verdiepen in de zen keuken. Maar eerst een uitstapje naar Finland.
Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven
Geroosterde groenten zijn heerlijk. Hun natuurlijke suikers karamelliseren, waardoor ze van nature iets zoet worden.
Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel
Wie niet medeverantwoordelijk wil zijn voor het leed, of zelfs het doden, van levende wezens doet er verstandig aan melk, boter, kaas en dergelijke te laten staan.
Refreshing Earth of the Heart – aardappelgnocchi
Soms word ik een beetje moe van deze wereld met z’n multinationals die vooral hun best lijken te doen om zo veel mogelijk winst te maken. Ze verkopen ons voor veel geld producten waar bijna niks in zit – maar wel allerlei toegevoegde chemicaliën.
Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel
Rillend en druipend van de regen stapten een goede vriendin en ik tegen etenstijd mijn appartement binnen. Trek en vermoeidheid hadden ons overmeesterd en in de eerste plaats hadden we nu een behoefte aan een simpele, voedzame en verwarmende maaltijd.
Refreshing Earth of the Heart – schnitzels uit het bos en soep uit de tuin
Kermit de kikker zei het al: it’s not easy being green. Denk je verantwoord bezig te zijn door lokaal, van het seizoen, en veelal plantaardig te eten, zitten er kwalijke ingrediënten als palmolie in je producten.
Refreshing Earth of the Heart – Japanse maaltijdsoep
Dit gerecht schijnt in boeddhistische tempels geserveerd te worden, en een typisch voorbeeld van shojin ryori (“buddhist temple food”) te zijn.
Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake
Eet de soep als voorgerecht, of met een stevig stuk brood als hoofdgerecht.
Anneke – Super romig vegan ijs
Ook nu de zomer al lijkt te temperen en is het buiten redelijk guur, is vegan ijs lekker.
Refreshing Earth of the Heart – mueslicake met abrikozen en hazelnoten
Ik heb op deze plek al eerder betoogd dat je voor gebak e.d. geen dierlijke producten nodig hebt. Eieren zijn gemakkelijk te vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water, geprakte banaan, gepureerde tofu, kikkererwtennat of appelmoes.
Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.
Mieke Vervecken: ‘Héérlijk warm is het, dit is het seizoen van intens genieten van wat de natuur ons biedt: er zijn vele verse groenten, fris en knapperig, bloemen en fruit.’
Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart
Binnenkort een feestje? Of gewoon eens zin in een extra bijzondere taart? Dan is dit recept écht iets dat je eens moet proberen. Raw, vegan en oh zo verrukkelijk: deze vegan ‘kwark’taart met limoen en avocado, en een bodem van amandel en dadel.
Refreshing Earth of the Heart -vijgenbrood
Om aandacht te vragen voor de wereldwijde voedselverspilling is in Amsterdam onlangs voor ruim 5000 mensen gekookt met weggegooid voedsel.
Refreshing Earth of the Heart – appelmeditatie
In 2012 verscheen het boek ‘Proef. Mindful leven, mindful eten’ van zenmeester Thich Nhat Hanh en voedingsdeskundige Lilian Cheung. Het boek is speciaal geschreven voor mensen die worstelen met hun gewicht, maar het is geen klassiek dieetboek – eerder een boek over eten en bewegen als onderdeel van een lifestyle die je eigen gezondheid en geluk bevordert, dat van andere mensen, en van de wereld om ons heen.
Refreshing earth of the heart – Linzen eten voor een betere wereld
Overconsumptie is een van de oorzaken van allerlei wereldwijde problemen, zoals broeikaseffect en klimaatverandering, natuurvernietiging en uitsterven van soorten, en verspilling en tekort aan drinkwater.
Het Boeddhistisch Dagblad – een hotel met vrije en vreemde vogels
Het BD voelt zich ook verbonden met organisaties die opkomen voor de rechten van mens en dier, of die natuur en milieu willen beschermen. Of met eenlingen die vanuit achterstand situaties hun lot willen verbeteren. Ze kunnen rekenen op onze steun, op een plekje in onze kolommen. Het BD is een geëngageerd magazine, wij zullen nooit vergeten dat wij er zijn dankzij anderen.