
…
Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Pagina 9
door Joop Ha Hoek
De avocado-maissoep is een oude favoriet, een recept dat ik al zeker 25 jaar maak, hier in een vegaversie waarin je de melk en kaas niet mist.
Lees meer over Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes
Met drie gezinnen hebben we een eetclub, daar heb ik al eerder over geschreven; in tegenstelling tot het gelijknamige boek (en film) draait het bij ons om lekker eten en gezelligheid.
Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – de V van… Vanuatu (bananentaart)
door gastauteur
Ik ben in principe tegen de jacht. Plezierjacht, alleen het woord al. Maar ik ben ook tegen bio-industrie. Zo’n geschoten beest is toevallig wél klimaat-neutraal, en heeft doorgaans ook een beter leven achter de rug dan een dier uit de bio-industrie.
Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – De keuken van het Romeinse Rijk
Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners maar ook lupinen en soja zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn ze gezond, vezelrijk, voedzaam en milieuvriendelijk. Toch eten we er maar een schamele negen ons per persoon per jaar van.
Lees meer over B’eter – Ethiopische recepten met linzen en bonen
Geroosterde groenten zijn heerlijk. Hun natuurlijke suikers karamelliseren, waardoor ze van nature iets zoet worden.
Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven
door Joop Ha Hoek
Wie niet medeverantwoordelijk wil zijn voor het leed, of zelfs het doden, van levende wezens doet er verstandig aan melk, boter, kaas en dergelijke te laten staan.
Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel
Soms word ik een beetje moe van deze wereld met z’n multinationals die vooral hun best lijken te doen om zo veel mogelijk winst te maken. Ze verkopen ons voor veel geld producten waar bijna niks in zit – maar wel allerlei toegevoegde chemicaliën.
Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – aardappelgnocchi
Kermit de kikker zei het al: it’s not easy being green. Denk je verantwoord bezig te zijn door lokaal, van het seizoen, en veelal plantaardig te eten, zitten er kwalijke ingrediënten als palmolie in je producten.
Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – schnitzels uit het bos en soep uit de tuin
Dit gerecht schijnt in boeddhistische tempels geserveerd te worden, en een typisch voorbeeld van shojin ryori (“buddhist temple food”) te zijn.
Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Japanse maaltijdsoep
Eet de soep als voorgerecht, of met een stevig stuk brood als hoofdgerecht.
Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake
Ik heb op deze plek al eerder betoogd dat je voor gebak e.d. geen dierlijke producten nodig hebt. Eieren zijn gemakkelijk te vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water, geprakte banaan, gepureerde tofu, kikkererwtennat of appelmoes.
Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – mueslicake met abrikozen en hazelnoten
In 2012 verscheen het boek ‘Proef. Mindful leven, mindful eten’ van zenmeester Thich Nhat Hanh en voedingsdeskundige Lilian Cheung. Het boek is speciaal geschreven voor mensen die worstelen met hun gewicht, maar het is geen klassiek dieetboek – eerder een boek over eten en bewegen als onderdeel van een lifestyle die je eigen gezondheid en geluk bevordert, dat van andere mensen, en van de wereld om ons heen.
Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – appelmeditatie
Overconsumptie is een van de oorzaken van allerlei wereldwijde problemen, zoals broeikaseffect en klimaatverandering, natuurvernietiging en uitsterven van soorten, en verspilling en tekort aan drinkwater.
Lees meer over Refreshing earth of the heart – Linzen eten voor een betere wereld
door Joop Ha Hoek
Het BD voelt zich ook verbonden met organisaties die opkomen voor de rechten van mens en dier, of die natuur en milieu willen beschermen. Of met eenlingen die vanuit achterstand situaties hun lot willen verbeteren. Ze kunnen rekenen op onze steun, op een plekje in onze kolommen. Het BD is een geëngageerd magazine, wij zullen nooit vergeten dat wij er zijn dankzij anderen.
Lees meer over Het Boeddhistisch Dagblad – een hotel met vrije en vreemde vogels
door de redactie
Meestal zijn de tortellini die we in de winkel kunnen kopen gevuld met vlees of kaas. Zelfgemaakt is altijd lekkerder! Het is even een (leuk) werkje, maar daarna kun je deze rijk gevulde tortellini met trots serveren.
Lees meer over Tortellini – met pompoen, salie en truffelroom
door gastauteur
door Anneke Comello
Eet de brownies of scones langzaam, met aandacht, geniet van elke hap, geniet van de lente, en wees je ervan bewust dat alle voorwaarden voor geluk al in het hier en nu aanwezig zijn.
Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Geluk, vreugde en brownies
door de redactie
door Anneke Comello
door de redactie
Nog niet eerder was er op een Nederlandse horecabeurs zo veel aandacht voor nieuwe vegan producten, waaronder de Vish Sticks van Novish. Aan de lange rijen bij de ondernemers te zien is vegan een belangrijk item voor horeca ondernemers.
Lees meer over B’eter – 10x vegan innovatie op Horecava 2020