• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – Koken in de wildernis

B’eter – Koken in de wildernis

26 maart 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Een paar jaar geleden zat ik in de zomer in de wildernis ergens in Noord-Noorwegen voor mijn tentje te koken op een simpel spiritusbrandertje. Veroordeeld tot slow food, maar met alle tijd om te genieten. Waar het me thuis lukt om aardig duurzaam te koken en te leven, is het op vakantie vaak minder gemakkelijk.

Thuis weten we de weg naar de natuurvoedingswinkel of boerenmarkt, lezen we de etiketten, hebben een kast vol kruiden en andere smaakmakers, bewaren de restjes en scheiden ons afval. Maar in het buitenland, onderweg met rugzak, fiets of auto zijn we al blij als we af en toe een winkel tegenkomen, spreken we de taal niet, hebben geen koelkast, en krijgen we te maken met afvalscheidingssystemen die voor een buitenlander volstrekt onbegrijpelijk zijn. Je komt dan al gauw uit op eten uit pakjes of blikjes.

Vroeger gingen de Maggi wonderstamppotten mee op reis. Kokend water erbij en je had een warme maaltijd, die na een lange dag buiten best te eten was. Er waren minstens drie smaken, voor de afwisseling. Maar Maggi maakt geen wonderstamppot meer, of verkoopt ze (boerenkool) voor veel geld via webwinkels aan expats.

B'eter koken in de wildernis 2Handig voor op reis, als je niet de inhoud van je hele kruidenrek mee wilt nemen, zijn kruidenmengsels als chili en kerrie. Maar met chili is het oppassen geblazen. Vroeger was chilipoeder een mild kruidenmengsel bestaande uit onder andere gemalen cayennepeper, knoflook, komijn en oregano. In recepten van vóór pakweg vijf jaar geleden was chilipoeder een ingrediënt dat werd afgemeten in eetlepels. Je deed er één of twee eetlepels van in je chili con/sin carne of om allerlei Aziatische en Latijns-Amerikaanse gerechten op smaak te brengen. Maar tegenwoordig bestaat chilipoeder uit 100% gemalen chilipepers. Dit is theelepel-werk. Maak je dus een oud recept met de nieuwe chilipoeder, dan is het resultaat erg heet. “dit product is heter dan cayennepeper” staat er als waarschuwing op. Nou, dat hebben we geweten. Er zijn een paar jaar geleden op vakantie enkele gerechten mee verpest, voordat ik doorhad wat er aan de hand was. Gek genoeg hoor je er niemand over. Hierbij staat het nieuws dus alsnog in een dagblad.

Gelukkig is het simpel om zelf chilipoeder te maken. Meng de volgende ingrediënten:

– 1 eetlepel milde paprikapoeder
–  ¾ eetlepel komijnpoeder (djinten)
– 1 eetlepel oregano (gedroogd)
– 1 theelepel cayennepeper of chilipeper, of meer als je van pittig houdt

B'eter koken in de wildernis 1Het recept van vandaag staat bij ons in de vakantie met enige regelmaat op het menu, omdat het in één pan, op één brandertje, in korte tijd, met een beperkte hoeveelheid goed houdbare ingrediënten te maken is. Het bevat bovendien hoogwaardig plantaardig eiwit. Quinoa is een gezond supervoedsel, al is het eten ervan niet onomstreden. Door de toegenomen vraag uit het westen profiteren weliswaar de boeren in de Andes, maar schijnt de prijs voor de lokale bevolking nogal omhoog gegaan te zijn. Zo zie je maar weer hoe alles met alles samenhangt en hoe moeilijk het is om ergens over te oordelen. Onderaan staan varianten zonder quinoa (met couscous, gierst of andere granen).

Quinoa met studentenhaver (4 personen)

– scheutje plantaardige olie
– 1 grote of 2 kleine uien
– 2 teentjes knoflook, of knoflookpoeder of vlokken
– 400 gram quinoa
– 250 gram studentenhaver
– 2 eetlepels zelfgemaakte chilipoeder (zie boven)
– 1 ½ groentebouillonblokje
– 600 ml water

Fruit ui en knoflook in de olie, voeg de overige ingrediënten toe, roer goed door tot het bouillonblokje is opgelost en kook tot de quinoa gaar is. Kijk op de verpakking van de quinoa wat de kooktijd is.

Variaties op dit recept: vervang studentenhaver door gedroogde abrikozen of andere vruchten en noten naar keuze, of vervang quinoa door couscous, gierst of andere granen. Let goed op bij het bereiden met couscous dat de bouillonblokjes goed zijn opgelost. Klontjes bouillon zijn erg vies.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: boerenmarkt, chili, kerrie, Maggi wonderstamppotten, Noorwegen, slowfood

Lees ook:

  1. B’eter Koken in de wildernis
  2. In de marge (3) – toeval

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 27 juni 2022 - 3 juli 2022
    Zomer Retraite met Losang Gendun
  • 2 juli 2022
    Zazenkai Zengroep Oshida met Helma Jifu Vulink
  • 3 juli 2022
    Kum Nye Yoga op zondag | Online
  • 4 juli 2022
    Open Les Kum Nye Yoga en Meditatie | Live op ma-di-wo
  • 4 juli 2022
    Online course The Twelve Links of Interdependent Origination
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Boekbespreking – Renée Girard, de romantische leugen en de romaneske waarheid

Erik Hoogcarspel - 14 juni 2022

Volgens de literatuurwetenschapper René Girard (1923 – 2015) worden we juist niet als een uniek zelf geboren. Dit is volgens hem een romantische leugen waarmee we onszelf voor de gek houden. We ontwikkelen ons niet eens tot een uniek zelf, want in de regel worden onze keuzes niet gemotiveerd door een eigen unieke behoefte. We willen meestal graag hebben wat anderen al hebben, juist omdat die anderen dit willen hebben.

Hein Thijssen – ‘God was gewoon een implantaat’

Joop Ha Hoek - 9 juni 2022

‘Wanneer precies weet ik niet meer, maar op een bepaald punt in mijn leven brak mijn kritische geest open. Ik kan me ook niet meer herinneren hoe en op grond waarvan, maar er brak een periode aan waarbij ik me serieus begon af te vragen: hoe kom ik aan het begrip god’? God zat in mijn hoofd als een vage, vormloze massa. Ik moest toen heel nuchter vaststellen dat het begrip ´god´ geen weten was, geen ervaring, maar mij door mensen in  mijn omgeving was aangepraat, in mijn geest was geplant. God was gewoon een implantaat.´

Hein Thijssen – ´Het leven is een schijtende merel´

Joop Ha Hoek - 9 juni 2022

‘Alleen voor een ontwaakte is het achtvoudige pad een natuurlijke zaak’

Boekbespreking – Bernard Mandeville, een ondeugende denker?

Erik Hoogcarspel - 9 juni 2022

Bernard Mandeville (1670 – 1733) werd geboren in een gegoede remonstrantse familie te Rotterdam. Hij studeerde in Leiden en vertrok tegen het einde van de 17e eeuw naar Londen om er een medische praktijk op te zetten. Daar schreef hij eerst luchtige stukjes proza in tijdschriften, maar later publiceerde hij ook over geneeskunde en economie. Zijn bekendste boek is “De fabel van de bijen”.

De lege plek van de democratie

Kees Moerbeek - 29 mei 2022

Het hart van de democratie is volgens de Franse filosoof Claude Lefort (1924-2010) een ‘lege plek’, onbepaald en ongrijpbaar. Niemand kan in een democratie de politieke macht grijpen of zelfs maar verpersoonlijken. Terecht, anders ligt volgens de filosoof totalitarisme op de loer. Dit artikel geeft een indruk van Leforts boek Wat is politiek?  ‘Politiek is […]

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

over ons

Recente berichten

  • Het jaar 2022 – dag 179 – aandacht
  • Extinction Rebellion en Christian Climate Action bezetten opnieuw kantoor Belastingdienst
  • Boeddhistische ervaringsdeskundigen gezocht
  • Guy – De drie vergiften (P. kilesas)
  • Milieuministers zetten kettingzaag in de EU-bossenwet

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens