• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Refreshing earth of the heart – Kerstmenu met een Marokkaans tintje

Refreshing earth of the heart – Kerstmenu met een Marokkaans tintje

18 december 2021 door Refreshing Earth of the Heart

Is het u ook opgevallen dat de supermarkten dezer dagen adverteren en stunten met vlees, vlees, en nog meer vlees? Daar hoeven wij natuurlijk niet aan mee te doen. Ik zet eters de laatste tijd varianten van het volgende menu voor: een driegangendiner met Marokkaanse accenten.

Het mooie van dit menu is dat je alles op een rustig moment van tevoren klaar kunt maken. Met volle aandacht mooie aardse wintergroenten snijden en van doodgewone ingrediënten met net wat extra kruiden toch iets bijzonders maken. De kleuren van deze gerechten passen ook wel bij de kerst: een groen soepje, groene, rode en oranje groenten. Het snijden met volle aandacht is nodig ook: mijn handen zitten vol littekens, stille getuigen van momenten met minder concentratie. Vooral het raspen van de ui is een gevaarlijk klusje. Het kan natuurlijk ook machinaal. Al deze gerechten kunnen een halve dag van tevoren worden klaargemaakt.

Voorgerecht: soep met prei, doperwten en verse munt

Hoofdgerecht: couscous met tajine van quorn (of een andere vleesvervanger) en abrikozen en groenten op Marokkaanse wijze; daarbij een salade van gekookte wortel.

Nagerecht: peren tarte tatin

Ik geef hieronder de recepten voor de soep, de tarte tatin, en de groenteschotel. Voor de andere gerechten verwijs ik naar eerdere stukjes: Plofkipvrije tajine en beter variëren met wortel

De tajines houden de gerechten vrij lang warm. Laat rustig sudderen op een laag pitje met vlamverdeler, of zet gewoon het gas uit. Warm eventueel voor gebruik even op.

Marokkaanse soep met prei, doperwten en munt (6 personen)

Ingrediënten:

  • 3 preien (of 2 dikke, of 5 dunne);
  • Ca. 200 gram diepvries doperwtjes;
  • 750 ml groentebouillon (van blokjes);
  • ½ pakje sojaroom of klein blikje kokosmelk
  • 1 flinke eetlepel fijngehakte verse munt;
  • 1 flinke eetlepel fijngehakte verse koriander;
  • 1 theelepel komijnpoeder;
  • Eventueel zout naar smaak.

Deze soep kan prima een hele of halve dag van tevoren worden klaargemaakt, of meegenomen worden naar een diner waar iedereen een gang bijdraagt. Haal van de prei de oude, donkergroene bladdelen weg, snijd elke prei door de lengte in tweeën, en maak de preien goed schoon. Snij de halve preien in plakjes. Breng de prei met de bouillon (water met 1½ bouillonblokje) aan de kook, samen met de doperwtjes. Laat ongeveer 10 tot 12 minuten zachtjes koken. Haal dan van het gas af, voeg de komijnpoeder toe en pureer de soep met een staafmixer tot een smeuïge, groene massa. Roer de sojaroom of kokosmelk door de soep. Vlak voor het opdienen: proef of de soep zout genoeg is en subtiel naar komijn smaakt, voeg eventueel nog komijn en/of zout toe. Eventueel opnieuw opwarmen, indien nodig. Roer nu de munt door de soep en strooi de koriander op de soep. Of serveer de koriander er apart bij als garnering, in het geval dat er mensen in het gezelschap zijn die niet van verse koriander houden. Sowieso is garneren met een beetje koriander een mooie manier van opdienen.

Marokkaanse groenteschotel (6 personen)

Gebruik een tajine of een gewone (braad)pan of een ovenschotel.

Ingrediënten:

  • 150 gram uien, in reepjes
  • 750 gram groente: schijfjes of stukjes wortel, pastinaak, pompoen, bloemkool, broccoli, en/of courgette, etc.
  • Scheutje olijfolie
  • Scheutje water
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • Een beetje geraspte verse gember
  • Zout naar smaak en peper

Zet de pan of tajineschaal op het vuur met een scheut olijfolie. Leg onderin de ui, bestrooi met zout en peper, stapel daar de overige groenten op. Bestrooi met de specerijen en gember, en nog een beetje zout en peper. Voeg een scheutje water toe, sluit de tajine, schaal of pan af, zet op een klein pitje (op een vlamverdeler) of eventueel in de oven op 150 graden en laat langzaam garen. Voeg tussentijds eventueel nog wat water toe. Gebruik je waterige groente zoals courgette, dan is dat waarschijnlijk niet nodig. Laat minimaal een half uur stoven, langer is beter. Zet uit als de groente gaar is, dit gerecht blijft nog lang warm. Warm eventueel vlak voor het opdienen nog even op.

Peren tarte tatin (8 porties)

Ingrediënten:

  • 150 g bloem
  • 125 g kokosolie
  • 135 g suiker (bij voorbeeld witte basterdsuiker)
  • Scheutje sojaroom (over van de soep), net genoeg om er een samenhangend deeg van te maken.
  • 4 rijpe handperen (bijv. conference of doyenne du comice)

Ook dit gerecht kan grotendeels van tevoren worden klaargemaakt. Schuif pas in de oven als je aan het hoofdgerecht begint, dan is het toetje klaar als je het nodig hebt.

Meng of kneed 100 g kokosolie, 50 g suiker, de sojaroom en de bloem in de keukenmachine of met de hand tot een deegbal. Voeg net genoeg sojaroom toe: niet te weinig want dan kruimelt het deeg teveel om uit te rollen, en niet te veel want dan plakt het deeg te veel om uit te rollen. Het komt vrij nauw. Laat minimaal 45 min. Op een koele plek rusten, dan gaat het uitrollen een stuk gemakkelijker.

Schil de peren, halveer in de lengte en verwijder het klokhuis. Smelt de rest van de kokosolie en de rest van de suiker in een pan met dikke bodem tot een bruine karamel.

Vet de vorm in en schenk de karamel in de vorm (pas op, heet!). Leg de peer erin met de bolle kant naar beneden en het smalle uiteinde naar binnen. Rol het deeg op een met meel bestoven oppervlak uit tot een ronde lap van ca. 2 mm dik die iets groter is dan de vorm. Bedek de peer ermee en stop bij de rand in. Lukt het uitrollen niet of breekt de lap in stukken: geen nood, de smaak zal er niet minder om zijn.

Ruim een half uur (+ tijd om de oven voor te verwarmen) voor het opdienen: Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bak de tarte tatin ca. 25 min. in de oven. Laat ca. 5-10 min. afkoelen. Bedek de taart met een groot bord en keer voorzichtig om; pas op: er kan wat perensap uit lopen. Serveer lauwwarm.

Mijn tarte tatins van de laatste tijd waren niet mooi genoeg om op de foto te zetten, het werd een beetje een zooitje (ik ben niet geduldig genoeg om deeg volledig af te laten koelen en het lukt me meestal niet om de lap ongeschonden over de peren te draperen – als ik het ultieme recept heb gevonden zal ik dat melden!) maar smaakten heerlijk.

Serveer met verse muntthee.

Hierbij wens ik iedereen mooie feestdagen en een goed 2022.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: Marokkaanse keuken, Refreshing Earth of the Heart

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – plofkipvrije tajine
  2. Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)
  3. Refreshing Earth of the Heart – pompoenpitten roosteren
  4. Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 23 mei 2022
    Online course The Twelve Links of Interdependent Origination
  • 23 mei 2022
    Discovering Buddhism taster / refresh evenings
  • 24 mei 2022
    Boeddhisme en meditatie
  • 25 mei 2022
    Meditatiegroep Bloemendaal
  • 25 mei 2022
    Meditatiegroep Bloemendaal
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Baas over eigen karma

Kees Moerbeek - 22 mei 2022

Het individu is de enige die de volledige controle heeft over zijn daden, ongeacht de druk die anderen op hem kunnen uitoefenen. Een onheilzame handeling onder grote druk uitgevoerd, heeft echter een ander karmisch effect dan een vrijwillige onheilzame handeling.

Boekbespreking- De lach van de Boeddha. Een ontmoeting met de boeddhistische filosofie

Erik Hoogcarspel - 21 mei 2022

Vandepitte gooit zijn lezers al snel in het diepe met zijn uiteenzetting over de leegte. Hij geeft daarbij een eigen interpretatie, die enigszins afwijkt van de boeddhistische teksten.

Boekbespreking – De jonge Filosoof

Erik Hoogcarspel - 9 mei 2022

In het boekje “De jonge filosoof” wordt een zekere Christoph opgevoerd, die in de bibliotheek een boek vindt van David van Goorle. Dit is het kleinere boek “Idea Physicae”, maar dan in het Nederlands. Christoph vindt met andere woorden de (niet bestaande) Nederlandse uitgave” Schets van de Natuur” in de bibliotheek.

Over populisme en het menselijk tekort

Kees Moerbeek - 8 mei 2022

‘Waarom is de burger boos?’ is volgens de geschiedkundige Maarten van Rossem gemakkelijk en ook wetenschappelijk verantwoord te beantwoorden, schrijft hij in zijn boek Waarom is de burger boos? De burger is boos, omdat hij bezorgd is over de omvangrijke immigratie en de veronderstelde negatieve effecten op onze samenleving. Dit artikel geeft een indruk van zijn boek, met aanvullingen van de socioloog Anton Zijderveld.

Boekbespreking – Een leven als ‘man of letters’. Biografie van David Hume.

Erik Hoogcarspel - 1 mei 2022

De rede kan ons tot overtuigingen leiden of laten twijfelen, maar alleen gevoelens zetten ons volgens Hume aan tot daden. Hume onderscheidt primaire indrukken en secondaire. Gevoelens zijn secondaire indrukken, want ze zijn als het ware een reactie op primaire indrukken, zoals pijn of genot.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

over ons

Recente berichten

  • Baas over eigen karma
  • Guy – Kijk. Zie. Observeer.
  • Hengstdijk – Retraitecentrum Metta Vihara viert tiende verjaardag
  • Speciaal gezant VS voor Tibetaanse zaken ontmoet Nepalese premier
  • Den Haag – Mensenrechtenfilmfestival in Nederland

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens