• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Salade in een weckpot

Salade in een weckpot

2 april 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Lang, lang geleden kocht ik mijn lunch iedere dag in de bedrijfskantine. Zo’n kantine met grote dienbladen, echte porseleinen borden en echt bestek. Zouden ze nog bestaan? Die van ons is al lang geleden wegbezuinigd en vervangen door een “pantry”, maar dat terzijde – Totdat ik op een dag uit ging rekenen hoeveel geld ik per maand kwijt was aan deze kantinelunches, en het tot me doordrong hoe inconsequent het was om te mopperen over de prijs van biologische producten in de supermarkt of natuurvoedingswinkel en aan de andere kant handen vol geld uit te geven in de kantine.

Sindsdien kom ik er nog maar zelden. Maar de keren dat ik een kantine bezoek valt me altijd op hoeveel plastic er aan te pas komt. Soep wordt geserveerd in een wegwerpbeker met een plastic lepel, sommige broodjes en alle rauwkost en salades zitten ook in plastic verpakt. Als je niet uitkijkt blijf je achter met een hele berg plastic afval, en dat wordt bij ons op kantoor ook nog eens niet gescheiden ingezameld. (Terwijl ik dit opschrijf voel ik schaamte en verontwaardiging). Over de kwaliteit, herkomst, en gezondheid van het kantine-eten zou ik nog een alinea kunnen schrijven.

Er zijn dus verschillende goede redenen om zelf je lunch mee te nemen naar school of werk. Het liefst eet ik tussen de middag een flinke salade. Zo’n lunchsalade maken hoeft weinig moeite te kosten, bijvoorbeeld als je de vorige avond wat extra hebt gekookt en de restjes de volgende dag meeneemt, al dan niet aangevuld met wat extra rauwkost. Voor mij is het niet bij-scheppen maar bewaren bovendien een goede oefening in matigheid. De automatische piloot wil nog wel eens aansturen op te veel eten.

Een trend die uit de VS is overgewaaid, die ik omarmd heb, en hier graag met jullie wil delen is het maken van maaltijdsalades in laagjes in een ouderwetse (of moderne) weckpot. Het verhaal gaat dat je salades in een weckpot wel 6 dagen vers kunt houden. Doe de sla bovenin (en de dressing onderin) en de sla blijft knapperig. Je zou dus op zondagavond bij wijze van spreken weckpotten kunnen klaarmaken voor de hele werkweek, met telkens iets andere ingrediënten voor de afwisseling: naast rauwkost en gekookte groenten kan er ook een restje pasta, rijst, aardappelen, peulvruchten of zaden en noten in, bijvoorbeeld. Ook restjes pesto doen het erg goed, al dan niet losgeroerd met een beetje (olijf)olie en (balsamico)azijn. Praktisch al je maaltijdresten kunnen er in. Zelfs soep (zie onder).

Uit de weckpot smaakt het eten stukken beter dan uit plastic. Je kunt rechtstreeks uit de pot eten (even van tevoren omschudden om de dressing door de overige ingrediënten te mengen) of de salade overscheppen in een kom. Alleen als de ingrediënten te grof gesneden zijn is het lastig om zonder te morsen uit de weckpot te eten.

Hoe maak je een laagjessalade? Begin onderin met de dressing. Ik gebruik meestal een scheut olijfolie, een scheut kruidenazijn, wat verse of gedoogde kruiden (zoals oregano) en een snufje zout. Daarop komt een laagje rauwkost die lekkerder wordt na een verblijf in de dressing: geen sla of andere bladgroenten maar paprika, tomaat, ui, komkommer, geraspte wortel. Daarop kunnen laagjes aardappel/pasta/gekookte groente/risotto/peulvruchten enzovoort, daarop de sla of andere bladgroente (ver weg van de dressing) en maak de salade af met (al dan niet geroosterde) noten, zaden, pijnboompitten e.d.. Laat minstens een nacht staan. Alleen tropische vruchten zoals avocado zou ik pas vlak voor het serveren toevoegen, die gaan er meestal niet op vooruit in de koelkast.

Salade 1 bestaat uit een restje gemengde salade (met dressing van olie en wijnazijn), daarop mac-n- cheese, daarop cherry tomaten en ijsbergsla met peterselie.

Salade 2 bestaat uit dressing (olijfolie en balsamico azijn), komkommer, tomaat, in de schil gekookte aardappel, kalamata olijven, radijs en ijsbergsla met peterselie.

Salade 3 bestaat uit een restje hazelnootrucolapesto  paprika komkommer tomaat venkelpaddenstoelenrisotto , romaine sla.

Salade 4 bevat gazpacho (https://boeddhistischdagblad.nl/achtergronden/boeddhistisch-leven/30687-gazpacho/) en kikkererwten.

Salade 5 bevat een dressing van tamari met sesamolie en een nieuw recept: gestoomde en roerbakken groenten met tofu spekreepjes. Het is een recept van de site www.kitchenoflove.com en maakt deel uit van de “7-Day Massive Energy Boost Challenge” (je kunt een zevendaags menu downloaden met tips en recepten). Het originele recept is met tempé. Ik vond het “ roerstomen” van groenten voorafgaand aan het roerbakken een goede tip. Ook de andere recepten zijn erg de moeite waard, en alles is plantaardig.

Tempé of tofu spekreepjes

Ingrediënten (voor ca. 3 personen of 2 personen en een lunch):

  • 150 gram tempé of 250 gram tofu
  • 1 ½ eetlepel kokosolie
  • ½ theelepel sesamolie
  • 2 eetlepels tamari of sojasaus
  • ¼ theelepel gemalen komijn
  • Mespuntje asafoetida
  • Snufje zout

Zorg voor een goede ventilatie want er ontstaat nogal wat rookontwikkeling in de pan. Misschien dat daar de rokerige smaak vandaan komt? Snij tempé of tofu in dunne plakjes of reepjes. Gebruik je tofu dan moet het goed uitgelekt zijn. Meng tamari en kruiden in een kom. Roer daar de tempé of tofu doorheen totdat de stukjes van alle kanten bedekt zijn. Laat uitlekken maar vang de marinade op voor later gebruik. Bak de reepjes in een mengsel van beide oliën op halfhoog vuur tot ze krokant zijn (voor zover dat lukt met tofu). Bak eventueel in twee etappes. De tempé reepjes laten zich netjes aan beide kanten krokant bakken. Laat afkoelen.

Gestoomde en geroerbakken groente

Ingrediënten:

  • Roosjes broccoli (ca. 250 gram)
  • Roosjes bloemkool (ca. 250 gram)
  • Snijbonen en/of andere groente schoongemaakt en in stukjes (ca. 250 gram)
  • 2 theelepels sesamzaadjes (of net iets meer, of gebruik tahin)
  • ½ – 1 kopje water (200 ml)
  • ¼ theelepel sesamolie (of iets meer)
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 2 eetlepels tamari of sojasaus, of gebruik de marinade uit het vorige recept
  • Eventueel nog een snuf zout en/of peper
Eigen salades in weckpotten.
Eigen salades in weckpotten.

Breng in een wok het water aan de kook en stoom de groenten al roerend op hoog vuur bijna gaar. Bonen zijn rauw giftig dus neem hier de tijd voor. Voeg eventueel nog wat heet water toe in geval van twijfel. Als al het water verdampt is en de groente bijna gaar voeg je beide oliën toe samen met de sesamzaadjes en roerbak je de groenten tot ze een kleurtje hebben en gaar zijn. Roer er tot slot de marinade of tamari/sojasaus doorheen.

Doe de restjes met rauwkost in een glazen (weck)pot en neem mee voor een lekkere, gezonde, goedkope en afvalvrije lunch. Zelf vond ik deze maaltijd na 24 uur in glas, aangevuld met rauwkost en een tamari-sesamoliedressing, nóg lekkerder geworden.

 

 

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: kantine, salades, weckpot

Lees ook:

  1. B’eter van Jana -Salade in een weckpot

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door
  • Locaties
  • Overzicht op kaart

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

16 nov
Oriëntatiebijeenkomst Lotus Team Project
16 nov 23
09 dec
Oriëntatiebijeenkomst Opleiding tot Kum Nye trainer
9 dec 23
10 dec
Meditatiedag “De vier verblijfplaatsen van het hart”
10 dec 23
10 dec
Tibet festival in Amsterdam
10 dec 23
10 dec
Medicijnboeddha ceremonie
10 dec 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Tolerantie: verbinding is alleen mogelijk met zelfkritiek

    Kees Moerbeek - 3 december 2023

    Ondanks het feit dat het begrip in de loop van de geschiedenis verschillende betekenissen kreeg, bleef de grondbetekenis herkenbaar. Kort en bondig noemt Schuyt tolerantie op bladzijde 8: ‘de onderdrukking van de neiging anderen te onderdrukken.’

    ‘Amerikaans centrum Heartwood organiseert eerste bijeenkomst van overlevenden misbruik door boeddhistische leraren’

    gastauteur - 27 november 2023

    'Het samenkomen liet ons stralen. Beloftes om elkaar volgend jaar weer te ontmoeten. De hoop dat andere overlevenden zich bij onze gemeenschap kunnen aansluiten. Heartwood is de enige plek op het internet die ons samenbrengt. Onze adviesraad en medestanders staan in de frontlinie en bieden hun juridische expertise, academische bijdragen en zuurverdiende kennis aan om dit mogelijk te maken. Sommigen zullen zeggen dat we wandelende wonderen zijn. Daar zijn we het mee eens.’

    VrijdagZindag – anatomie van de zwervende kiezer

    André Droogers - 24 november 2023

    Het aanbod aan betekenisgeving was met zesentwintig partijen zeer divers. Daarin verschillen we van Engeland of de VS. Sommige partijen hebben een ideologische basis, andere partijen bestrijden juist ideologieën. Populistische lijsttrekkers vielen op door hun onderbuikspreken, naar eigen zeggen namens het zwevende volk. Enkele partijen gebruikten de democratische verkiezingen om de democratie welbewust uit te hollen. Nogal wat partijen mikten op proteststemmen of op nationalistische sentimenten. Soms kwam men met voorstellen die tegen de Grondwet ingingen en bevolkingsgroepen discrimineerden. En dan waren er ook nog one-issuepartijen en deelgroeppartijen. Hoe plooiden die het algemeen belang met hun particuliere wensen?

    Taigu – Percepties over Palestina, een essay voor boeddhisten

    Taigu - 21 november 2023

    Gautama bevroeg en gaf raad aan wereldse heersers met snode plannen. Juist spreken, een van de onderdelen van het Achtvoudig Pad, was voor hem een middel om zijn middenweg aan de man te brengen. Dus waarom zou spreken in moeilijke omstandigheden een beletsel kunnen zijn voor boeddhisten en hun leraren? Wat is er mis met je verdiepen in de standpunten en gevoelens van anderen, voordat je in hun ogen genocide preekt wanneer je in een daad van protest uit volle borst de leuze ‘From the river to the sea’ scandeert om jouw steun voor de bevrijding van de een ten koste van de ander uit te drukken?

    Wie mediteert er nu eigenlijk?

    Erik Hoogcarspel - 20 november 2023

    Stel je voor dat je weer eens zit te mediteren en dat het allemaal deze keer erg goed gaat. Je aandacht blijft redelijk bij de ademhaling hangen en wordt alleen af en toe afgeleid door voorbijgaande marginale gedachten. Opeens realiseer je je dat de ademhaling helemaal vanzelf gaat en dat de gedachten zich van niemand en niets iets aantrekken. Het is niet jouw ademhaling, het is gewoon ademhaling, het zijn niet jouw gedachten, het zijn gedachten. Je bent er niet, maar dat hoeft ook helemaal niet. Je begrijpt opeens wat de Boeddha bedoelde met zijn uitspraak dat de werkelijkheid zonder zelf is, anātman.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Wat de wereldliteratuur ons kan leren
    • De Boeddhistische blik – goed leven, goed sterven
    • Boeddha in de bajes – Peter
    • Restauratie Chari-klooster in Bhutan volgend jaar afgerond
    • Ksaf – De gespleten geest

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.