• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

B’eter van Jana -Salade in een weckpot

18 juni 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Lang, lang geleden kocht ik mijn lunch iedere dag in de bedrijfskantine. Zo’n kantine met grote dienbladen, echte porseleinen borden en echt bestek. Zouden ze nog bestaan? Die van ons is al lang geleden wegbezuinigd en vervangen door een “pantry”, maar dat terzijde – Totdat ik op een dag uit ging rekenen hoeveel geld ik per maand kwijt was aan deze kantinelunches, en het tot me doordrong hoe inconsequent het was om te mopperen over de prijs van biologische producten in de supermarkt of natuurvoedingswinkel en aan de andere kant handen vol geld uit te geven in de kantine.

Sindsdien kom ik er nog maar zelden. Maar de keren dat ik een kantine bezoek valt me altijd op hoeveel plastic er aan te pas komt. Soep wordt geserveerd in een wegwerpbeker met een plastic lepel, sommige broodjes en alle rauwkost en salades zitten ook in plastic verpakt. Als je niet uitkijkt blijf je achter met een hele berg plastic afval, en dat wordt bij ons op kantoor ook nog eens niet gescheiden ingezameld. (Terwijl ik dit opschrijf voel ik schaamte en verontwaardiging). Over de kwaliteit, herkomst, en gezondheid van het kantine-eten zou ik nog een alinea kunnen schrijven.

Er zijn dus verschillende goede redenen om zelf je lunch mee te nemen naar school of werk. Het liefst eet ik tussen de middag een flinke salade. Zo’n lunchsalade maken hoeft weinig moeite te kosten, bijvoorbeeld als je de vorige avond wat extra hebt gekookt en de restjes de volgende dag meeneemt, al dan niet aangevuld met wat extra rauwkost. Voor mij is het niet bij-scheppen maar bewaren bovendien een goede oefening in matigheid. De automatische piloot wil nog wel eens aansturen op te veel eten.

Juni is een fijne tijd om veel groente te eten, rauw en gekookt (of gebakken). In de zomermaanden smaakt rauwkost heerlijk fris op een warme dag, en er is nu volop verse groente en fruit van de volle grond, waarmee je eindeloos kunt variëren. Maar liefst 72 soorten groenten en fruit krijgen een label A of B in juni

Een trend die uit de VS is overgewaaid, die ik omarmd heb, en hier graag met jullie wil delen is het maken van maaltijdsalades in laagjes in een ouderwetse (of moderne) weckpot. Het verhaal gaat dat je salades in een weckpot wel 6 dagen vers kunt houden. Doe de sla bovenin (en de dressing onderin) en de sla blijft knapperig. Je zou dus op zondagavond bij wijze van spreken weckpotten kunnen klaarmaken voor de hele werkweek, met telkens iets andere ingrediënten voor de afwisseling: naast rauwkost en gekookte groenten kan er ook een restje pasta, rijst, aardappelen, peulvruchten of zaden en noten in, bijvoorbeeld. Ook restjes pesto doen het erg goed, al dan niet losgeroerd met een beetje (olijf)olie en (balsamico)azijn. Praktisch al je maaltijdresten kunnen er in. Zelfs soep (zie onder).

Uit de weckpot smaakt het eten stukken beter dan uit plastic. Je kunt rechtstreeks uit de pot eten (even van tevoren omschudden om de dressing door de overige ingrediënten te mengen) of de salade overscheppen in een kom. Alleen als de ingrediënten te grof gesneden zijn is het lastig om zonder te morsen uit de weckpot te eten.

Hoe maak je een laagjessalade? Begin onderin met de dressing. Ik gebruik meestal een scheut olijfolie, een scheut kruidenazijn, wat verse of gedoogde kruiden (zoals oregano) en een snufje zout. Daarop komt een laagje rauwkost die lekkerder wordt na een verblijf in de dressing: geen sla of andere bladgroenten maar paprika, tomaat, ui, komkommer, geraspte wortel. Daarop kunnen laagjes aardappel/pasta/gekookte groente/risotto/peulvruchten enzovoort, daarop de sla of andere bladgroente (ver weg van de dressing) en maak de salade af met (al dan niet geroosterde) noten, zaden, pijnboompitten e.d.. Laat minstens een nacht staan. Alleen tropische vruchten zoals avocado zou ik pas vlak voor het serveren toevoegen, die gaan er meestal niet op vooruit in de koelkast.

Ik voeg een foto bij van plaatjes van Internet, en een collage van enkele eigen weckpotsalades.

Beter salad in a jar google search juni 2016

Salade 1 bestaat uit een restje gemengde salade (met dressing van olie en wijnazijn), daarop mac-n- cheese, daarop cherry tomaten en ijsbergsla met peterselie.

Salade 2 bestaat uit dressing (olijfolie en balsamico azijn), komkommer, tomaat, in de schil gekookte aardappel, kalamata olijven, radijs en ijsbergsla met peterselie.

Salade 3 bestaat uit een restje hazelnootrucolapesto  paprika komkommer tomaat venkelpaddenstoelenrisotto , romaine sla.

Salade 4 bevat gazpacho (https://boeddhistischdagblad.nl/achtergronden/boeddhistisch-leven/30687-gazpacho/) en kikkererwten.

Salade 5 bevat een dressing van tamari met sesamolie en een nieuw recept: gestoomde en roerbakken groenten met tofu spekreepjes. Het is een recept van de site www.kitchenoflove.com en maakt deel uit van de “7-Day Massive Energy Boost Challenge” (je kunt een zevendaags menu downloaden met tips en recepten). Het originele recept is met tempé. Ik vond het “ roerstomen” van groenten voorafgaand aan het roerbakken een goede tip. Ook de andere recepten zijn erg de moeite waard, en alles is plantaardig.

Tempé of tofu spekreepjes

Ingrediënten (voor ca. 3 personen of 2 personen en een lunch):

  • 150 gram tempé of 250 gram tofu
  • 1 ½ eetlepel kokosolie
  • ½ theelepel sesamolie
  • 2 eetlepels tamari of sojasaus
  • ¼ theelepel gemalen komijn
  • Mespuntje asafoetida
  • Snufje zout

Zorg voor een goede ventilatie want er ontstaat nogal wat rookontwikkeling in de pan. Misschien dat daar de rokerige smaak vandaan komt? Snij tempé of tofu in dunne plakjes of reepjes. Gebruik je tofu dan moet het goed uitgelekt zijn. Meng tamari en kruiden in een kom. Roer daar de tempé of tofu doorheen totdat de stukjes van alle kanten bedekt zijn. Laat uitlekken maar vang de marinade op voor later gebruik. Bak de reepjes in een mengsel van beide oliën op halfhoog vuur tot ze krokant zijn (voor zover dat lukt met tofu). Bak eventueel in twee etappes. De tempé reepjes laten zich netjes aan beide kanten krokant bakken. Laat afkoelen.

Gestoomde en geroerbakken groente

Ingrediënten:

  • Roosjes broccoli (ca. 250 gram)
  • Roosjes bloemkool (ca. 250 gram)
  • Snijbonen en/of andere groente schoongemaakt en in stukjes (ca. 250 gram)
  • 2 theelepels sesamzaadjes (of net iets meer, of gebruik tahin)
  • ½ – 1 kopje water (200 ml)
  • ¼ theelepel sesamolie (of iets meer)
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 2 eetlepels tamari of sojasaus, of gebruik de marinade uit het vorige recept
  • Eventueel nog een snuf zout en/of peper
Eigen salades in weckpotten.
Eigen salades in weckpotten.

Breng in een wok het water aan de kook en stoom de groenten al roerend op hoog vuur bijna gaar. Bonen zijn rauw giftig dus neem hier de tijd voor. Voeg eventueel nog wat heet water toe in geval van twijfel. Als al het water verdampt is en de groente bijna gaar voeg je beide oliën toe samen met de sesamzaadjes en roerbak je de groenten tot ze een kleurtje hebben en gaar zijn. Roer er tot slot de marinade of tamari/sojasaus doorheen.

Doe de restjes met rauwkost in een glazen (weck)pot en neem mee voor een lekkere, gezonde, goedkope en afvalvrije lunch. Zelf vond ik deze maaltijd na 24 uur in glas, aangevuld met rauwkost en een tamari-sesamoliedressing, nóg lekkerder geworden.

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: Jana Verboom, juni, kantine, salades, weckpot

Lees ook:

  1. B’eter – Cassave Cake
  2. B’eter- Sojabonenhummus
  3. Maleisische ananascurry (ananas lemak)
  4. Jana- bonbons uit het bos

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 22 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 23 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 24 januari 2021
    Discovering Padmasambhava (online)
  • 24 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 25 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Verkiezingen 2021 – ‘Er is menselijke warmte nodig in de politiek’

Wouter ter Braake - 18 januari 2021

Ik lanceer een ander alternatief. Een brede bewustzijnsbeweging. Een beweging van kiezers die het geluk van alle mensen vooropstelt en als uitgangspunt neemt. Op basis van een bewustzijn dat boosheid transformeert in wijsheid. Een bewustzijn dat gefundeerd is in het besef van verbondenheid van al wat leeft. Een bewustzijn dat verschillen respecteert en met een warm hart en open mind openstaat voor dialoog.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Het jaar 2021 – dag 21 – misselijk
  • Corona – blijf thuis en in leven
  • NU’91: ‘Stel tweede dosis coronavaccin niet uit’
  • De boze koning verjaagd
  • ‘Minister draagt schutter Cevdat Y. nu wel voor bij de koning voor gratie’

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens