• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel

Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel

22 januari 2022 door Anneke Comello

Volgens mij is het een wet van Murphy dat de lekkerste recepten vaak simpelweg ontstaan uit wat er nog in de koelkast ligt. Zo ging het in ieder geval met dit verwarmende veganistische pastagerecht met een herfstig karakter, dat ontstond op een regenachtige oktoberavond.

Rillend en druipend van de regen stapten een goede vriendin en ik tegen etenstijd mijn appartement binnen. Trek en vermoeidheid hadden ons overmeesterd en in de eerste plaats hadden we nu een behoefte aan een simpele, voedzame en verwarmende maaltijd.

beter-hartige-herfstpasta-ingredientenRuimte voor een beetje creativiteit was er tot mijn verbazing, ondanks onze vermoeidheid, nog wel volop, vandaar dat ik al snel met wat spulletjes uit mijn koelkast het volgende menu bedacht: een herfstig spaghettigerecht met zoete en kruidige geroosterde pompoen, een friszure tomatensaus met groene olijven en gerookte tofu, en wat licht gebakken amandelen eroverheen gestrooid.

Door de oventijd voor de pompoen was het niet een super snel gerecht, maar het was zeker simpel genoeg om tijd over te laten voor gezellige kletspraatjes in een warme keuken. Tijdens het bakken van de pompoen genoten we al van de warmte van de oven en de zalige geur van zachtroosterende pompoen met salie. Gelukkig hadden we voor dit gerecht slechts een half bakje olijven nodig, zodat we ons niet schuldig hoefden te voelen dat de andere helft al tijdens het koken verdween in onze knorrende maagjes!

Opgewarmd en voldaan genoten we nog na met een warme kop thee. Een echte herfsttopper dit gerecht, al zeg ik het zelf! Wij likten letterlijk onze vingers er bij af :)

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • een half bakje verse groene olijven, in plakjes gesneden (ongeveer 80 g)
  • 1 pakje tomaten passata (500 g)
  • 1 pakje gerookte tofu met amandel en sesam (van het merk Taifun, verkrijgbaar bij vele biologische winkels)
  • ½ eetlepel bouillonpoeder
  • 1 flinke eetlepel witte wijnazijn of appelazijn
  • 160 g volkoren spaghetti
  • 1 kleine pompoen (ongeveer 750 g)
  • 1 eetlepel gedroogde salie
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel tijm
  • een handjevol witte amandelen
  • flink wat olijfolie
  • een beetje kokosolie
  • bakpapier

Verwarm de oven voor op 220 graden. Was en snij de pompoen in stukjes van ongeveer 2×2 cm (een biologische pompoen hoef je niet te schillen – dat scheelt veel tijd en moeite – je kunt eventueel wel de droge stukken van de schil, die niet meer glanzend oranje zijn, wegsnijden).

Doe de pompoen in een schaal of diep bord en giet er flink wat olijfolie bij en strooi de kruiden erover. Schep alles door elkaar met een grote lepel zodat de olie en de kruiden goed verdeeld worden. Leg dan een stuk bakpapier op een ovenplaat en spreid de stukken pompoen erover uit.

Zet 20-30 minuten in de oven, of tot ze goudbruin worden.Terwijl de pompoen staat te roosteren, snijd je de ui en pel en pers je de knoflook. Verwarm een beetje kokosolie in een diepe koekenpan (of wok) en fruit de ui en knoflook aan. Snijd de gerookte tofu in kleine blokjes en bak deze even mee. Voeg vervolgens de tomaten passata, de azijn en de bouillonpoeder toe, en tot slot de schijfjes olijf. Roer alles goed door en laat eventjes pruttelen om de smaken in te laten trekken.

beter-hartige-herfstpasta-gereedKook in een pan ruim water de volkoren spaghetti ‘al dente’ en giet af door een vergiet. Laat wat heet water over de spaghetti stromen en doe deze dan terug in een pan en roer er een scheutje olijfolie doorheen om plakken te voorkomen.Snijd een handjevol witte amandelen in reepjes met een scherp mesje en rooster ze even in een schone koekenpan zonder olie tot ze gaan geuren en licht bruin worden.Als de pompoen gaar is, schep deze dan voorzichtig door de saus. Dien de spaghetti op met de kleurige en geurige saus eroverheen en maak het geheel af met een topping van geroosterde amandelen. Buon appetito & geniet van de herfst!

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Geluk, Gezondheid, Voedsel Tags: herfst, pasta, restjes

Lees ook:

  1. Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel
  2. Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel
  3. Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel
  4. Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 18 mei 2022
    ONLINE Lezingenserie 'Ieder mens een vredestichter'
  • 20 mei 2022 - 22 mei 2022
    The work that reconnects -Het werk dat weer verbindt
  • 22 mei 2022
    Kum Nye Yoga op zondag | Online
  • 22 mei 2022
    Lezingencyclus
  • 23 mei 2022
    Online course The Twelve Links of Interdependent Origination
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Boekbespreking – De jonge Filosoof

Erik Hoogcarspel - 9 mei 2022

In het boekje “De jonge filosoof” wordt een zekere Christoph opgevoerd, die in de bibliotheek een boek vindt van David van Goorle. Dit is het kleinere boek “Idea Physicae”, maar dan in het Nederlands. Christoph vindt met andere woorden de (niet bestaande) Nederlandse uitgave” Schets van de Natuur” in de bibliotheek.

Over populisme en het menselijk tekort

Kees Moerbeek - 8 mei 2022

‘Waarom is de burger boos?’ is volgens de geschiedkundige Maarten van Rossem gemakkelijk en ook wetenschappelijk verantwoord te beantwoorden, schrijft hij in zijn boek Waarom is de burger boos? De burger is boos, omdat hij bezorgd is over de omvangrijke immigratie en de veronderstelde negatieve effecten op onze samenleving. Dit artikel geeft een indruk van zijn boek, met aanvullingen van de socioloog Anton Zijderveld.

Boekbespreking – Een leven als ‘man of letters’. Biografie van David Hume.

Erik Hoogcarspel - 1 mei 2022

De rede kan ons tot overtuigingen leiden of laten twijfelen, maar alleen gevoelens zetten ons volgens Hume aan tot daden. Hume onderscheidt primaire indrukken en secondaire. Gevoelens zijn secondaire indrukken, want ze zijn als het ware een reactie op primaire indrukken, zoals pijn of genot.

Voor kinderen is een heel dorp nodig (2)

Rob van Boven en Luuk Mur - 20 april 2022

We houden van categorieën. Deze ouders zijn fout, en die pleegouders zijn goed. Zou het kunnen zijn dat er bij die foute ouders ook sterke punten zijn? En kan het zijn dat pleegouders ook hun problemen hebben? Wat voor boodschap krijgt een kind dat bij de ouders weggehaald is, bijvoorbeeld vanwege de toeslagenaffaire. Je ouders zijn slecht, fraudeurs, oplichters. Je bent nu bij ons en wij zijn goed?

Onmacht begrijpen, zonder klakkeloos goed te praten

Kees Moerbeek - 18 april 2022

In de ogen van de nieuwrechtse populisten is de gewone man de dupe van de globalisering en de immigratie, die hem dreigen weg te vagen. Deze taal verstaan de progressieven niet en ze staan met een mond vol tanden. Dit populisme gaat over identiteit en gemeenschap en dit bezorgt weldenkenden koude rillingen, aldus de auteur. Ook hierdoor werden de uitwassen van de globalisering en de immigratie niet ingezien. Deze populisten richten hun pijlen dan ook op de ‘de zelfgenoegzame, progressieve elite’, die een betere wereld had willen bewerkstelligen, maar ‘intussen de gewone man doodgemoedereerd aan zijn lot overliet.’

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

over ons

Recente berichten

  • Verlichting is opgaan in de paradox
  • Het jaar 2022 – dag 136 – held
  • De grondregels van zen
  • Wakker worden
  • Dalai Lama – ‘meer aandacht voor de leer van Gautama Boeddha’

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens