De Boeddha dronk onder andere melk en at rijstepap met melk en honing.
Boeddhistisch leven
Rob Janssen en Jan de Breet -academisch werk aan de eettafel
Nauwgezet waren ze, de vertalers van de Pali Canon, dr. Rob Janssen en zijn partner drs. Jan de Breet. Gisteren overleed Jan de Breet, drie jaar eerder Rob Janssen.
Refreshing earth of the heart – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole
Ik heb al vele guacamolerecepten geprobeerd, maar geef toch de voorkeur aan een eenvoudig recept zonder pepers en specerijen waarbij de smaak van de avocado’s beter tot zijn recht komt.
Refreshing Earth of the Heart – Aardappelgnocchi
Soms word ik een beetje moe van deze wereld met z’n multinationals die vooral hun best lijken te doen om zo veel mogelijk winst te maken. Ze verkopen ons voor veel geld producten waar bijna niks in zit – maar wel allerlei toegevoegde chemicaliën.
In memoriam: Jessica Hummel
Vandaag hoorden we dat Jessica Hummel is overleden. De meeste mensen leven niet lang genoeg, en zeker Jessica niet. Ze is 55 jaar geworden.
B’eter – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes
De dressing is zo lekker dat ik adviseer om er wat meer van te maken. De hoeveelheden zijn geschikt voor drie grote of vier kleine eters. Restjes zijn heerlijk als lunch.
Mieke- Het zoete leven
De dag beginnen met fruitsap is een moderne gewoonte, echter fruitsap drinken in de ochtend zal je echter enorm loom maken, in plaats van fris. Het is veel beter om de dag te beginnen met iets hartigs, bijvoorbeeld een opwekkende misosoep.
Edel – verhalen
In de hymne van Rahulabhadra spreken we Prajnaparamita aan als een jij. We personifiëren haar. Personificatie wil zeggen dat levenloze dingen of abstracties worden voorgesteld als levende wezens. We doen dit heel vaak, zelfs als we zeggen ‘de zon komt op’ personifiëren we haar. In werkelijkheid doet de zon helemaal niets.
Stadsmeditatie Rotterdam – de stilte in jezelf zoeken
Het Boeddhahuis is een uniek samenwerkingsverband van elf Rotterdamse boeddhistische groepen. Ook dit jaar organiseren zij weer stadsmeditatiebijeenkomsten in de maanden juni, juli, augustus en september, in het Stadspark voor de Laurenskerk, hartje Rotterdam.
B’eter – Ethiopische recepten met linzen en bonen
Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners maar ook lupinen en soja zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn ze gezond, vezelrijk, voedzaam en milieuvriendelijk. Toch eten we er maar een schamele negen ons per persoon per jaar van.
Huisgoden en huisjes voor gehemelde voorouders
Het is een feestelijk gezicht al die huisjes. Ik weet niet of er in aanliggende boeddhistische landen momentjes in de dag genomen worden om even aan de goede voorouders te denken of aan de heilzame uitwerking die andere onzichtbare wezens op je leven kunnen hebben.
Anneke Comello – Eenvoudige Vegan Dumplings (Chinese ‘ravioli’)
Afgelopen april was ik een lang weekend in Berlijn met mijn moeder. Ik eet zelf niet uitsluitend vegan, maar wel bij voorkeur vegetarisch of veganistisch, en ik zag ontzettend veel eettentjes en afhaalrestaurantjes waar specifiek met vegan cuisine of vegan opties geadverteerd werd.
Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel
Wie niet medeverantwoordelijk wil zijn voor het leed, of zelfs het doden, van levende wezens doet er verstandig aan melk, boter, kaas en dergelijke te laten staan.
Reflecties van een kok – staal contra stilte
Moniek Nooren: “Wat vindt je het moeilijkst?” vroeg de meditatieleraar me nadat ik voor het eerst cursuskok was geweest. “Goed samenwerken” antwoordde ik zonder enige aarzeling. De leraar knikte en ik meende een spoor van een glimlach te zien, terwijl ik nadacht over wat ik had gezegd.
Mieke- salade sushi
Eenmaal thuis experimenteerde ik graag met allerlei vormen van sushi, vooral vegetarisch en met veel groenten. Een van deze gelukte experimenten…salade sushi.
Doshin Houtman – Vredig leven: één van de drie bronnen van geluk
Voor westerse boeddhisten is moraliteit sowieso niet een oefening die erg veel enthousiasme oproept. Velen denken dat mediteren op een bankje of een kussentje genoeg is om tot volledige bevrijding te komen. Maar het achtvoudige pad omvat ook spreken, handelen en leven, dat zal toch niet voor niets zijn?
Gemengde reacties op gemotoriseerde Thaise boeddhistische bedelmonnik
Elke dag de zes kilometer lange bedeltocht maken is een Thaise monnik te veel, hij schafte een elektrisch karretje aan.
Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur
Een paard raast in volle galop voorbij alsof de ruiter in grote haast naar iets belangrijks op weg is. Een voorbijganger roept hem toe: ‘Waar ga je heen?’ De ruiter antwoordt: ‘Geen idee! Vraag het aan het paard!’
Martine Jacobs: ‘Het boeddhisme als heldere levensstijl’
Martine Jacobs is boeddhist en professioneel kunstenaar. Ze volgde een opleiding aan o.a. de Ruudt Wackers academie in Amsterdam. Ze werd na een lange reis in 1978 naar Sri Lanka en Nepal geraakt door het boeddhisme
B’eter – Venkel
Een venkel is een kunstwerk op zich, met die subtiel witte nerven en overlappende bladen die uitmonden in ronde uitsteeksels en uiteindelijk in lichtgroene takjes met vrolijk loof.
De Mexicaanse tortillaschotel van Angelique Neutel
Al enige tijd leef ik vegan en leef ik me uit in de keuken om nieuwe recepten uit te proberen. Een van die experimenten is de Mexicaanse tortillaschotel.
Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)
Ik ontdekte vorige week in Gent de bodding, Vlaamse broodpudding. Ik herkende het niet direct als broodpudding, want het is heel anders dan de Midden-Europese variant die ik ken, waarbij de boterhammen heel blijven en die warm uit de oven gegeten wordt.
Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.
Héérlijk warm is het, dit is het seizoen van intens genieten van wat de natuur ons biedt: er zijn vele verse groenten, fris en knapperig, bloemen en fruit.
B’eter: Recept Vijgenbrood
In Nederland alleen al verspillen we ongeveer één derde van ons voedsel. Consumenten nemen daarvan het grootste deel voor hun rekening, we gooien volgens recente gegevens per jaar 53 kilo voedsel per persoon weg.