• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Pagina 8

Boeddhistisch leven

Het is zomerweer, tijd voor lichtere kookstijlen.

28 mei 2022 door gastauteur

Mieke Vervecken: ‘Héérlijk warm is het, dit is het seizoen van intens genieten van wat de natuur ons biedt: er zijn vele verse groenten, fris en knapperig, bloemen en fruit.’

Lees meer over Het is zomerweer, tijd voor lichtere kookstijlen.

B’eter- Sojabonenhummus

21 mei 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Je mag dus alles eten en drinken wat je wilt, als je het maar langzaam en met aandacht doet, en op tijd stopt. Mindful eten kent dus geen ge- of verboden.

Lees meer over B’eter- Sojabonenhummus

B’eter- Variëren met wortel

14 mei 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Wat te eten in april/mei? Zo’n beetje het slechtste wat je – qua groente en fruit – kunt eten. Op dit moment zijn dat blauwe bessen uit Nieuw-Zeeland, frambozen en bramen uit Mexico, en peultjes, maar ook snij- en sperziebonen uit Kenia.

Lees meer over B’eter- Variëren met wortel

B’eter – bloemkool

7 mei 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Bloemkool is een kool, maar ook een bloem. Op kleine steeltjes zitten witte knopjes gerangschikt, alsof het fractals zijn zo mooi. De witte kleur zet je op het spoor van de calcium die een bloemkool kan leveren.

Lees meer over B’eter – bloemkool

Moniek Nooren – de een z’n dood is de ander z’n brood

30 april 2022 door gastauteur

“Waste not, want not” stond ooit als motto in een map met menuvoorbeelden van het meditatiecentrum in Engeland. “Niets verspillen, niemand tekort doen.” Het is een lijfspreuk voor onze cursuskeuken gebleven.

Lees meer over Moniek Nooren – de een z’n dood is de ander z’n brood

Mijmeringen over een vinger en de volle maan

28 april 2022 door Filiep De Temmerman

Die rijke schakering, die volheid, die meestal aan ons gewone brein ontsnapt, doet me altijd weer denken aan de vinger die wijst naar de maan.

Lees meer over Mijmeringen over een vinger en de volle maan

Anneke Comello – vegan voorjaarsquiche

23 april 2022 door Anneke Comello

Gedurende de afgelopen jaren ben ik koken gaan beschouwen als een beoefening op zich: ‘kookmeditatie’. Ik zie het nu meer als een volwaardig onderdeel van de dag, in plaats een obstakel voordat ik eindelijk van mijn welverdiende rust kan genieten.

Lees meer over Anneke Comello – vegan voorjaarsquiche

Stichting Chenrezig Nederland oprichter Paul Vleugels overleden

12 april 2022 door gastauteur

Hij was de oprichter en drijvende kracht achter de Stichting Chenrezig Nederland, een kleinschalige organisatie die Tibetaanse vluchtelingen in Zuid India ondersteunde.

Lees meer over Stichting Chenrezig Nederland oprichter Paul Vleugels overleden

B’eter – Mueslicake met abrikozen en hazelnoten

9 april 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Ik heb op deze plek al eerder betoogd dat je voor gebak e.d. geen dierlijke producten nodig hebt. Eieren zijn gemakkelijk te vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water, geprakte banaan, gepureerde tofu, kikkererwtennat of appelmoes.

Lees meer over B’eter – Mueslicake met abrikozen en hazelnoten

Zuidkoreaanse boeddhistische tempel non en kok hoog op lijst beroemde restaurants

4 april 2022 door de redactie

De Koreaanse tempelkeuken, een meer dan 1000 jaar oude keukenstijl, is strikt veganistisch en maakt geen gebruik van knoflook, ui, bieslook, prei of lente-uitjes.

Lees meer over Zuidkoreaanse boeddhistische tempel non en kok hoog op lijst beroemde restaurants

Salade in een weckpot

2 april 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Maar de keren dat ik een kantine bezoek valt me altijd op hoeveel plastic er aan te pas komt. Soep wordt geserveerd in een wegwerpbeker met een plastic lepel, sommige broodjes en alle rauwkost en salades zitten ook in plastic verpakt.

Lees meer over Salade in een weckpot

B’eter – Koken in de wildernis

26 maart 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Vroeger gingen de Maggi wonderstamppotten mee op reis. Kokend water erbij en je had een warme maaltijd, die na een lange dag buiten best te eten was.

Lees meer over B’eter – Koken in de wildernis

Sociale aspecten van het vroege boeddhisme – deel 2

19 maart 2022 door Pascal Versavel

De structuur en organisatie van de sangha.

Lees meer over Sociale aspecten van het vroege boeddhisme – deel 2

Wanneer angst verschijnt, verschijnt boosheid en afkeer

7 maart 2022 door gastauteur

Stel je een gezonde geest voor als een geest die vrij is van betrokkenheid bij enige vorm van haat. Aanvankelijk zou dit onmogelijk kunnen lijken, een idealistische poging om onze aangeboren agressieve menselijke natuur decorum op te leggen. Maar vrij zijn van haat is geen spirituele onderdrukking, het is wijsheid in weerwil van pijn en angst.

Lees meer over Wanneer angst verschijnt, verschijnt boosheid en afkeer

Recepten uit Libanon

26 februari 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Wie echt eens toe is aan iets nieuws raad ik aan een relatief onbekend (qua eten) land te kiezen en zich een uurtje te verdiepen in de keuken van dat land. Vandaag is dat Libanon.

Lees meer over Recepten uit Libanon

Anneke – Vegan Boerenkool met Ballen

19 februari 2022 door Anneke Comello

Stamppot is voor mij echt een comfortfood omdat ik er als kind al dol op was en er goede herinneringen aan heb. Je kon mij echt wakker maken voor met name zuurkoolstamppot!

Lees meer over Anneke – Vegan Boerenkool met Ballen

Het leven koesteren

15 februari 2022 door Doshin Houtman

Voor westerse boeddhisten is moraliteit sowieso niet een oefening die erg veel enthousiasme oproept. Velen denken dat mediteren op een bankje of een kussentje genoeg is om tot volledige bevrijding te komen. Maar het achtvoudige pad omvat ook spreken, handelen en leven, dat zal toch niet voor niets zijn?

Lees meer over Het leven koesteren

Anneke – soep van de ‘nieuwe’ kip

12 februari 2022 door Anneke Comello

Als je toch af en toe wat vlees wilt eten kun je maar het beste het vlees eten van een legkip, die anders in de versnipperaar of in Afrika eindigt en daar weer oneerlijke concurrentie vormt voor plaatselijke boeren.* Die uitgelegde legkip, dat is … de soepkip.

Lees meer over Anneke – soep van de ‘nieuwe’ kip

Refreshing Earth of the Heart – Arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara

5 februari 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Het oorspronkelijke recept komt uit het boek Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, een Joodse en een Palestijnse kok. Dit recept is aangepast door Jacqueline, van Zen Amsterdam.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – Arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara

Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel

22 januari 2022 door Anneke Comello

Rillend en druipend van de regen stapten een goede vriendin en ik tegen etenstijd mijn appartement binnen. Trek en vermoeidheid hadden ons overmeesterd en in de eerste plaats hadden we nu een behoefte aan een simpele, voedzame en verwarmende maaltijd.

Lees meer over Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel

B’eter – Kasha met geitenkaas, eekhoorntjesbrood en walnoten

15 januari 2022 door gastauteur

Recept uit het boek Zwammen smullen van uitgever Rob Koch van Atelier De Ganzenweide.

Lees meer over B’eter – Kasha met geitenkaas, eekhoorntjesbrood en walnoten

Monnik, non of leek: hebben we er niet te veel hokjes van gemaakt?

5 januari 2022 door Doshin Houtman

Een klooster dat geen klooster is, midden in de wereld…

Lees meer over Monnik, non of leek: hebben we er niet te veel hokjes van gemaakt?

Soms loopt het leven niet goed, soms eindigt het dramatisch

4 januari 2022 door Filiep De Temmerman

Meer en meer ben ik ervan overtuigd geraakt dat mindfulness naar zijn boeddhistische wortels moet teruggebracht worden. Er mag niet vergeten worden mindfulness in zijn volheid – in boeddhistische context – te beoefenen.

Lees meer over Soms loopt het leven niet goed, soms eindigt het dramatisch

Anneke – Chocovado: chocolademousse met avocado

1 januari 2022 door Anneke Comello

Met de kerstdagen net achter de rug, en alle snoeperij die daar ongetwijfeld bij kwam kijken, wil ik jullie toch nog pogen te verleiden tot het uitproberen van een zoet recept.

Lees meer over Anneke – Chocovado: chocolademousse met avocado

  • « Ga naar Vorige pagina
  • Pagina 1
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 6
  • Pagina 7
  • Pagina 8
  • Pagina 9
  • Pagina 10
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 29
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 3 juni 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 3 juni 2025
    Zenmeditatie in Maastricht
  • 4 juni 2025
    Zen Spirit zenmeditatie Arnhem, 1e helft 2025 8 januari-25 juni
  • 4 juni 2025
    Zenmeditatie in Leiden
  • 5 juni 2025
    Introductieworkshop ‘Leven vanuit Vrijheid’
  • 6 juni 2025
    Yoga en meditation
  • 6 juni 2025
    Exploring wisdom and emptiness
  • 7 juni 2025
    Workshop Kum Nye | Ons ware zelf belichamen | Live en Online
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Goff – fabels voor fabeldieren (5) – sfinx
    • Kan God zich van zijn bestaan beroven?
    • Het jaar 2025 – dag 153 – haat
    • Boeddha in de bajes – Spirituele verdieping
    • Mijn hart bloedt maar we zijn niet machteloos. We zijn aan het opstaan.

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.