Ik heb op deze plek al eerder betoogd dat je voor gebak e.d. geen dierlijke producten nodig hebt. Eieren zijn gemakkelijk te vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water, geprakte banaan, gepureerde tofu, kikkererwtennat of appelmoes.
Boeddhistisch leven
B’eter – Shojin Ryori
Voedingsbereiding voor spirituele ontwikkeling.
B’eter van Jana -Salade in een weckpot
Maar de keren dat ik een kantine bezoek valt me altijd op hoeveel plastic er aan te pas komt. Soep wordt geserveerd in een wegwerpbeker met een plastic lepel, sommige broodjes en alle rauwkost en salades zitten ook in plastic verpakt.
B’eter – Beestloze BBQ Burgers
Ik ben al enkele jaren onderweg om bewuster en liefdevoller te zijn in alles wat ik doe. In mijn relaties, in mijn werk, in mijn omgang met mezelf. Ook koken en eten hoort daar voor mij bij.
B’eter – soep en groenten uit het biologische Hoev-winkeltje
Een van de principes van ecologisch tuinieren is zorgen voor een goede irrigatie. Een windmolen op het terrein pompt het water op en via een vernuftig systeem wordt dit water verspreid zodat de grond op een juiste manier bevloeit wordt.
B’eter – Paddenstoelensalade
Met zomerse temperaturen dit weekeinde voor de deur is een voedzame en makkelijk te bereiden salade een makkie.
BAM – juni boeddhistische actiemaand
Met de BAM geven sangha’s uitdrukking aan hun zorg voor onze planeet, mensen en andere wezens die hier leven.
Zeshin – Shojin Ryori
Shojin Ryori is de naam van de Japanse zen-kloosterkeuken die we in een wat vreemde vorm ook in het Westen kennen onder de naam ’macrobiotiek’.
Anneke Comello – Kookmeditatie: vegan voorjaarsquiche
Gedurende de afgelopen jaren ben ik koken gaan beschouwen als een beoefening op zich: ‘kookmeditatie’. Ik zie het nu meer als een volwaardig onderdeel van de dag, in plaats een obstakel voordat ik eindelijk van mijn welverdiende rust kan genieten.
B’eter – Champignons uit het pannetje
Recept uit het boek Zwammen smullen van uitgever Rob Koch van Atelier De Ganzenweide. Illustratie Evelien Kroese.
Reis naar de bron – Over schrijven, stilte en ‘de klik’
Je kent het wel: dat onbestemde gevoel van gemis, dat verlangen naar ‘iets’, dat ‘iets’ waarnaar je terug wil, dat ‘iets’ dat moet gebeuren om … Je hebt het gevoel dat je afgesneden bent van jezelf, van het leven, van de wereld om je heen.
Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel
Wie niet medeverantwoordelijk wil zijn voor het leed, of zelfs het doden, van levende wezens doet er verstandig aan melk, boter, kaas en dergelijke te laten staan.
Huisgoden en huisjes voor gehemelde voorouders (I)
Het is een feestelijk gezicht al die huisjes. Ik weet niet of er in aanliggende boeddhistische landen momentjes in de dag genomen worden om even aan de goede voorouders te denken of aan de heilzame uitwerking die andere onzichtbare wezens op je leven kunnen hebben.
Monniken koken voor Canadese gemeenschap
Op die manier willen ze iets terugdoen voor de hulp die ze van de stedelingen ontvangen en zo het praktisch boeddhisme bedrijven.
Seitan neprunderlapjes met pittige saus
Het recept is er niet eentje die je in een handomdraai maakt. Je hebt er redelijk wat tijd voor nodig, zoals voor alle seitanrecepten, maar dan héb je ook wat.
Wie verstaat dat wat verstaat?
Wie verstaat de taal van dharmakaya?
Duizenden buitengesloten door ontoegankelijke boeddhistische centra
Boeddhistisch leraar Vidyamala Burch: ‘Ik hoorde op een conferentie een heleboel verstandige discussies over diversiteit op basis van ras en geslacht. Wat ik echter miste was de erkenning van het bestaan van mensen met een fysieke beperking.’
Bodai deel VIII – In training
Onverwacht beginnen de monniken te zingen, tegelijkertijd wordt buiten de grote bel geluid. Dan loopt met veel gestommel de meditatiehal leeg en blijft Bodai vertwijfeld achter.
Boeddhistische ‘tussen kunst en kitsch’ in Amsterdam
De eerste Maitreya Instituut / Astamangala ‘Wie, wat, waar?’ dag.
Frank Uyttebroeck – Het leven is zinloos. Fijn!
De mensheid heeft altijd denkwijzen ontwikkeld waardoor er het beeld ontstond dat het bestaan een doel had. Vaak zelfs een hoger doel. Maar, wanneer wij het leven bekijken door de lens van de Dhamma, dan zouden wij er wel eens achter kunnen komen dat het leven géén reden tot ontstaan heeft.
Aquafaba: het verrassend veelzijdige kookvocht van kikkererwten
Heb je al gehoord over aquafaba? Het is de laatste hype in de veganistische wereld. De volgende keer dat je een blik kikkererwten opent, gooi dan het kookvocht niet door het afvoerputje, want dat is aquafaba!
Wanneer angst verschijnt, verschijnt boosheid en afkeer
Stel je een gezonde geest voor als een geest die vrij is van betrokkenheid bij enige vorm van haat. Aanvankelijk zou dit onmogelijk kunnen lijken, een idealistische poging om onze aangeboren agressieve menselijke natuur decorum op te leggen. Maar vrij zijn van haat is geen spirituele onderdrukking, het is wijsheid in weerwil van pijn en angst.
Jana – De keuken van het Romeinse Rijk
Ik ben in principe tegen de jacht. Plezierjacht, alleen het woord al. Maar ik ben ook tegen bio-industrie. Zo’n geschoten beest is toevallig wél klimaat-neutraal, en heeft doorgaans ook een beter leven achter de rug dan een dier uit de bio-industrie.
Buren hebben de buik vol van lawaaiige boeddhistische tempel
Het gaat om grote spirituele vieringen met veel herrie die tot laat in de nacht duren. En de vele bezoekers die naar de tempel komen.