Wijsheid is een belangrijk deel van het boeddhistisch pad naar verlichting.

Het betekent dat we inzicht verwerven in hoe dit leven in elkaar zit en dat we de dingen zien zoals ze zijn, los van interpretaties of inkleuringen door ons ego/onze conditionering.

We zien dat dit bestaan fundamenteel onbevredigend is. We worden ons bewust van een manier van leven die naar geluk leidt.

We realiseren ons dat elk woord dat we spreken, elke handeling die we stellen een gevolg heeft en dat we daar zelf verantwoordelijk voor zijn. We zijn meester van ons eigen lot, geen slachtoffer van de omstandigheden.

We zien helder dat alles voortdurend verandert, inclusief wijzelf. Niets staat vast. De wereld is een proces. We zien dat er geen blijvend ‘ik’ is. We zien dat zintuiglijk plezier geen blijvend geluk biedt.

We worden ons bewust van de noodzaak zelf op zoek te gaan naar wat het leven de moeite waard maakt. We worden ons bewust van het belang van moreel handelen om ons eigen geluk en dat van anderen te waarborgen.

Deze wijsheden horen we in spirituele leringen en lezen we in spirituele boeken.

Echt inzicht, echte realisatie komt echter van binnenuit.

Niet vanuit ons denken. Maar vanuit diepe stilte als de bewegingen van het denken gaan liggen.

Dat doen we in onze meditatie: contact maken met de diepe stilte in ons, zodat onze innerlijke stem van wijsheid boven het lawaai van het denken kan uitstijgen en zich kan laten horen.

Eerst stil en schuchter.

Dan steeds luider.

Tot ze niet meer te negeren of weg te redeneren valt.

Dat is wijsheid.

Op vrijdag 15 mei 2015 is er in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Antwerpen een door Paul van hooydonck gegeven  dhammatalk. Van 20 tot 21.30 uur, Korte Altaarstraat 19 2018 Antwerpen.

Paul Van hooydonck verbleef twaalf jaar in boeddhistische kloosters in Nepal, India, Sri Lanka, Birma, Thailand en Engeland. Hij werkte als meditatieleraar in een Tibetaans centrum in Nepal (Ganden Yiga Chözin), in het Nilambe meditatiecentrum in Sri Lanka en aan de Peradeniya University, de grootste universiteit van Sri Lanka. In 2007 werd hij tot monnik gewijd (Bhante Vayama) in de traditie van het Theravada boeddhisme (de oude school). Terug in België richtte hij Ehipassiko op. Hij leidt het centrum verder als leek.

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhistisch leven, Theravada
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk