Ik ben eenzaam.
Afgescheiden, niet verbonden.
Ik voel me ontevreden, onvoldaan, onvervuld.
Nochtans heb ik alles om gelukkig te zijn: de nieuwste smartphone, een goeie baan met fijne collega’s, een mooi huis, een lieve partner en schatten van kinderen.
Mensen houden van me.
Maar … er is een leegte in me.
Wat is dat toch?
Wat doe ik verkeerd?
Waarom ben ik niet gewoon tevreden met wat ik heb?
Wat blijft er toch knagen in mijn binnenste?
Wil ik te veel van het leven?
Zijn mijn verlangens onrealistisch?
Moet ik genoegen nemen met wat er is?
Ik probeer keer op keer … maar de onvrede blijft.
Wat is er mis met me?

De vergankelijke ‘dingen van de wereld’ zoals roem, succes, geld, macht, relaties bieden geen fundamentele bevrediging zegt de Boeddha. Ze kennen een einde. Als we lang genoeg met ons hoofd tegen de muur lopen dringt deze waarheid langzaam tot ons door: de wereld brengt me geen geluk.

Deze realisatie is de start van wat de Boeddha noemt ‘the Noble Search’ ( de Edele Zoektocht). De zoektocht naar een bron van geluk die niet afhankelijk is van omstandigheden in de buitenwereld. Innerlijke vrede, de stilte van het hart, geestelijke rust.

In een bekende toespraak, de Ariyapariyesana sutta (de toespraak van het Edele Zoeken) omschrijft de Boeddha deze staat van voldoening op een prachtige manier: ‘de onovertroffen rust na inspanning, het nirvana’. In meditatie trainen we onze geest om te komen tot deze plek van vervulling. Een plek waar niets meer nodig is. Waar de dingen goed zijn zoals ze zijn.

Op deze avond zal ik dieper ingaan op het waarom en hoe van meditatie. Ik zal putten uit mijn persoonlijke ervaring in de verschillende scholen en tradities gedurende een verblijf van twaalf jaar in kloosters en meditatiecentra in Azië: theravada boeddhisme, zen, Tibetaans boeddhisme en advaita. Ik laat ook de Boeddha zelf aan het woord.

Paul Van hooydonck

Op vrijdag 15 september 2017 geeft Paul Van hooydonck een dhammatalk in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen: ‘De Edele Zoektocht’.

Paul verbleef twaalf jaar in boeddhistische kloosters in Nepal, India, Sri Lanka, Birma, Thailand en Engeland. Hij werkte als meditatieleraar in een Tibetaans centrum in Nepal (Ganden Yiga Chözin), in een meditatiecentrum in Sri Lanka (Nilambe) en in de Peradeniya University, de grootste universiteit van Sri Lanka. Hij was monnik in de traditie van het theravada boeddhisme (de oude school). In 2008 richtte hij het Ehipassiko Boeddhistisch Centrum in Antwerpen op.

Praktisch: Vrijdag 15 september 2017 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu