Of er inderdaad een familie bestaat met de naam Lub en of er ook een oma is, is onduidelijk. In de Allerhande van Albert Heijn –nummer 3 in 2008- worden leden van het gezin Lub opgevoerd. ‘Even snel een Oma Lubje maken voor bij de thee,’ is een veelgehoorde uitroep in de familie van Janneke Lub en haar dochter Nora.

Oma Lubje kruidkoek juli 2015Een ‘oma Lubje’ is een kruidkoek die al vier generaties wordt gebakken. Zowel Joannekes oma als haar moeder volgden steevast het oorspronkelijke recept. Zelf is ze gaan variëren. ‘Soms maak ik een Lubje met abrikoos en dan weer één met bijvoorbeeld zonnebloempitten.’ Nora voegt soms amandelen en pijnboompitten aan het recept toe.

Hoe dan ook, de kruidkoek van oma Lubje, een cake zonder boter, is erg lekker en ik heb ‘m al diverse malen gemaakt. Het is een echte kruidkoek, dus stevige kost. Ook door de noten die erin zitten. Variëren kan, maar ik volg zelf altijd het originele recept. Er kan ook nog wat bakpoeder aan het originele recept toegevoegd worden en een heteluchtoven kan op 150 graden C. gezet worden. Er kunnen ook allerlei andere zuidvruchten en/of noten in de kruidkoek gedaan worden.

Om te bakken hebben we nodig een grote kom en een tulbandvorm van circa anderhalve liter.

Ingrediënten:

250 g zelfrijzend bakmeel (gezeefd)

250 g donkerbruine basterdsuiker

1 theelepel gemalen kaneel

1 theelepel gemalen kruidnagel

1 theelepel nootmuskaat (gemalen)

225 ml melk

100 g gedroogde abrikozen (in stukjes)

1 zakje van 55 gram gepelde ongezouten pistachenoten 

1 zakje amandelschaafsel (45 g)

 

Oma Lubje kruidkoek1.Verwarm de oven voor op 175 °C. Meng in een grote kom het bakmeel met de suiker, de kaneel, de kruidnagel en de nootmuskaat en roer er de melk door tot een cakebeslag. Schep er daarna de abrikoos en de pistachenoten door.

2.Bestrooi de ingevette bakvorm met amandelschaafsel en schep het beslag erin. Bak de kruidkoek 45 minuten in het midden van de oven.

Categorieën: B'eter, Boeddhistisch leven
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk