Tibetanen in de het noordwesten van China, in de regio’s ’s Qinghai en Gansu, zijn vorige week in privé sessies bijeen gekomen om de 83ste verjaardag te vieren van de verbannen spirituele leider de Dalai Lama. In kleine groepjes offerden ze wierook deden hun gebeden. Sommige Tibetanen reden ver weg uit bewoonde gebieden om zich te onttrekken aan toezicht door de politie, vertelde een bron in Qinghai de Tibetaanse Dienst van Radio Free Asia (RFA). Ze hielden in de graslanden en weiden zogenaamde picknicks.

De Dalai Lama, die op 6 juli 83 werd, vluchtte vanuit Tibet naar India, te midden van een mislukte nationale opstand tegen de Chinese overheersing In het door China bezette Tibet zijn het tonen van een foto van de Dalai Lama of openbare vieringen van zijn verjaardag in het verleden streng bestraft. Beperkingen die voor de verjaardag van dit jaar werden opgelegd, waren onder andere waarschuwingen aan de managers van chatgroepen in de sociale media, waarin ze werden aangespoord om te controleren of vieringen werden aangekondigd.

Veel gebruikers van WeChat deelden een aangepaste verjaardagskaart met een afbeelding van de Dalai Lama toen hij heel jong was en met de woorden ‘Groeten aan het Grote Wezen.’ Het verbod van de Chinese autoriteiten is overal in Tibet voelbaar en de Chinezen hebben nu grote aantallen gewapende politieagenten ingezet in de steden waar zelfverbrandingsprotesten en andere demonstraties hebben plaatsgevonden.

Bron RFA.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageer

Juist spreken bestaat uit:

  • Onthouding van het vertellen van leugens
  • Onthouding van het spreken van lasterende taal
  • Onthouding van het spreken van harde woorden
  • Onthouding van onzinnig gepraat

Dit zijn de regels voor het reageren op deze site.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu