Chinese veiligheidstroepen zouden afgelopen zaterdag, op de 78ste verjaardag van de Dalai Lama, in West-China verschillende Tibetaanse feestvierders hebben neergeschoten. Dat melden Tibetaanse bronnen aan Voice of America. Meerdere slachtoffers zouden zijn opgenomen in een ziekenhuis.

Het incident vond plaats in de Tibetaanse autonome prefectuur Ganzi, in de provincie Sichuan, waar veel Tibetanen wonen. De bronnen zeggen dat honderden Tibetanen, onder wie monniken en nonnen, op een heuvel in Daofu wierook wilden branden en gebeden zeggen voor de verbannen spirituele leider. Chinese veiligheidstroepen zouden daarop het vuur op hen hebben geopend, om de menigte te stoppen. De Chinese autoriteiten hebben het incident niet bevestigd.

Enkele Tibetanen zouden er wel in geslaagd zijn om de top van de heuvel te bereiken. Militairen zouden hun voertuig hebben vernietigd. De feestgangers negeerden een jarenlang verbod dat de Chinese autoriteiten hebben ingesteld om op de heuvel de verjaardag van de Dalai Lama te vieren. Peking beschuldigt de spirituele leider ervan Tibetanen tot verzet aan te sporen tegen de autoriteiten. Meer dan 120 Tibetanen hebben zich sinds het voorjaar van 2009 in brand gestoken uit protest tegen de Chinese bezetting van hun land. De meesten ervan zijn overleden. De Dalai Lama zegt te zoeken naar een vorm van autonomie van Tibet.

Bron BDN.

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama
Tags: , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk