Het optreden van Chinese veiligheidstroepen, afgelopen zaterdag op de verjaardag van de Dalai Lama, in Tawu (Sichuan), heeft tot enkele ernstig gewonden geleid. Tenminste negen  mensen zouden in kritieke toestand naar een ziekenhuis zijn gebracht, nog veel meer mensen zouden licht gewond zijn geraakt. Monniken, nonnen en leken wilden op een heuvel in Tawu de verjaardag van de verbannen spirituele leider vieren, toen de militairen dat wilden verhinderen. De ongewapende feestgangers werden beschoten, met traangasgranaten bestookt en geslagen. Het feest eindigde in een bloedbad.

De gewonden zouden afkomstig zijn uit het Nyatso- en Geden Choelingklooster. En uit het gebied rond Tawu. Gyen Tashi Sonam, een monnik en leraar aan het Nyatsoklooster, die in zijn hoofd werd geschoten, wordt samen met anderen behandeld in een ziekenhuis in Dartsedo. De toestand van Ugyen Tashi, een leek, zou levensbedreigend zijn. Hij zou zijn geraakt door acht kogels. Een van de andere gewonden is Jangchup Dorjee, een broer van Palden Choetso, een non uit het Dakar Choelingklooster, die na een protest tegen de Chinese bezetter van Tibet zichzelf in brand stak en op 3 november 2011 in Tawu overleed.

Veel Tibetanen werden zaterdag aangehouden, maar weer vrijgelaten nadat andere Tibetanen, onder wie monniken,  zich verzamelden op de binnenplaats van het Nyatsoklooster en hun onmiddellijke vrijlating eisten. De autoriteiten hebben nog niet officieel gereageerd op het bloedbad.

Bron: Tibetan centre for human rights and democracy (TCHRD).

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk