Sodis Vita 12 meditatieDe Amsterdamse beeldend kunstenaar Sodis Vita (Delft, 1965) praktiseert ongeveer twintig jaar intensief het boeddhisme. Haar leraar is Lopon Tenzin Namdak, zij is zelf bonpo dzogchenpa. Daarvoor, vanaf haar eenentwintigste, volgde zij zo’ n zeven jaar intensieve no nonsense gurdjieff training. En daarna zo n vijf jaar intensieve advaita vedanta via een directe no nonsense leerling van Nisargadatta. Advaita vedanta is een levende traditie van spiritueel onderwijs, die deel uitmaakt van de Vedische cultuur.

Ver voor de Boeddha leefde Tonpa Shenrab, stichter van de bönreligie. Deze leer heeft wortels in onder andere het Tibetaans sjamanisme en er wordt gezegd dat bön achttienduizend jaar oud is.  Eén van de grootste leraren binnen de Yungdrung bön-traditie is Lopön (leraar) Tenzin Namdak. In de jaren zestig jaren doceerde hij aan de Oxford University in Engeland. Door zijn enorme expertise van dzogchen, de leer van de grote perfectie, en zijn persoonlijke overdracht weet hij deze voor westerse leerlingen toegankelijk te maken. Ook de Dalai Lama heeft dzogchenonderricht van de Lopön gevolgd. Bön werd door toedoen van de Dalai Lama enkele jaren geleden erkend als de vijfde boeddhistische traditie van Tibet.

Sodis Vita 10Sodis rondde haar opleiding af aan de Rietveldacademie. Haar werk- in glas, tekeningen en fotografie, is opgenomen in befaamde collecties in binnen-en buitenland. Vanaf 1987 exposeert zij. Zij stopte met haar beeldende kunst werk om zich helemaal aan het praktiseren van het boeddhisme te wijden. Sinds een tijdje tekent zij af en aan elke dag één tekening. Zowel ultimate als relative view. Met name haar zwart-wit werk is krachtig en slingert je door de krochten van de geest.

Mediteer je?
Ik heb tien jaar lang zes uur per dag gezeten. En één jaar zes dagen van de week minstens en nu een half uurtje per dag.

Wat brengt deze beoefening jou?
Laten we zegen dat het me minder in plaats van meer brengt…

Heeft het boeddhisme je geinspireerd tot het maken van kunst?
Nee, kunst is de uiting van mijn innerlijk, ik weet zelf van te voren niet wat ik ga maken, van jongs af aan.

Waarom maak je dagelijks een tekening, die je op Facebook publiceert?
Ik was gestopt met alles om te kunnen zitten, ik ben een paar maanden geleden eigenlijk pas weer begonnen met tekenen.

Wat is je echte naam?
Sodis Vita is mijn echte naam. Vita betekend leven, een heel gewone achternaam in Italië waar mijn vader vandaan kwam. Hij was ook kunstenaar en heeft me mijn voornaam gegeven, zo sta ik ingeschreven in het geboorteregister. Het is de vrouwelijke vorm van het Latijnse woord sodalis.

www.sodisvita.com

Categorieën: Beeldende kunst, De werkplaats
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk