In augustus keert de zon en glijden we naar het nazomerseizoen. We kunnen nog lang van zon en warm weer genieten… En toch is het goed ons al te voeden met boekweit dat ons vanbinnen diep verwarmt. Zo gaan we helder, warm een genoeglijke herfst tegemoet!
Toen ik lang geleden thuiskwam met een pakje boekweit was grootmoeder in de wolken. Ja, dat hadden ze als kind altijd gegeten, tot net voor de 2de wereldoorlog. Daarna verdween het uit de kleine winkeltjes en heel gauw was er geen enkele boer in onze Kempen die nog boekweit teelde. De arme, zanderige grond van de Kempen is uiterst geschikt voor deze plant die zich daar thuis voelt. Ik dacht dat het voedsel van Rusland was, maar neen hoor, ook hier werd eeuwenlang boekweit gegeten, dan wel door de armere klasse. Boekweit is niet echt een graan, eerder een zaad, dat lang in het wild geoogst werd werd in Tibet. Het werd vanuit Zuid Oost Azië rond de 6de eeuw voor Christus naar Europa en het Midden Oosten gebracht via Rusland en Griekenland.
Wat heeft boekweit voor goeds in petto?
- Uitstekend voor een goede spijsvertering: Boekweit bevat veel vezels en heeft een milde zoete smaakt. Het kan je helpen om je darmen te zuiveren en de versterken. Het wakkert ook de eetlust aan
- Voed de nieren en de bijnieren door zijn verwarmend effect, versterkt boekweit de nieren en bijnieren. Vooral als je er pap mee maakt: de Russen roosteren eerst de boekweit en koken die dan in licht gezouten water: kasha
- Vrij van gluten
- Alkalisch of neutraal
- Bevat een hoge concentratie van Rutine: dit helpt voorkomen dat galstenen zich ontwikkelen. Verder is boekweit goed om de cholesterol in balans te houden en een hoge bloeddruk te voorkomen. Rutine werkt ontstekingsremmend bij bijvoorbeeld artritis. Omdat rutine de wanden van de bloedvaten versterkt is boekweit aangewezen om spataderen en aambeien te voorkomen. Bovendien verbetert de bloedcirculatie, waardoor koude handen en voeten en gezwollen enkels worden vermeden.
- Houdt het bloedsuiker laag: met een glycemische index van 54 is boekweit trager in het opnemen van suikers dan rijst en tarweproducten
- Van boekweit maak je pap, een gewoon gekookt gerecht, burgers, pannenkoeken, zomerse salades, en de bekende soba noedels.
Hieronder een eenvoudig recept voor burgers. Je kan deze maken met andere restjes uit je koelkast.
Boekweitburgers
Ingrediënten
-1 kopje boekweit geroosterd in een koekenpan 3-5 minuten
-2 kopjes water -Zout – Peper (optioneel)
–1 ui gehakt -2 teentjes knoflook gehakt -1 kop geraspte wortelen -1 stengel bleekselderij gehakt -6 groene olijven gehakt of 1 eetlepel kappertjes -1 eetlepel tahini (optioneel) -2 eetlepels verse basilicum of verse peterselie fijngesneden -1 volle theelepel gedroogde kruiden (oregano, basilicum, marjolein)
-Olijfolie
Bereiding
Breng het water aan de kook in een pot. Voeg het zout, en boekweit toe. Terug aan de kook op een middelhoog vuur, en laat op laag vuur zachtjes garen, totdat al het water is geabsorbeerd (ongeveer 20 min). Open de pot en laat de boekweit afkoelen in een grote kom. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de uien en knoflook met een korreltje zout, ongeveer drie minuten. Voeg de wortels en de selderij toe en bak enkele minuten. Breng dan de groenten en alle andere ingrediënten in de kom met boekweit. Meng alles goed met je handen.. Voeg zout en peper toe naar smaak. Neem kleine porties, vorm een balletjes met je handen. Duw ze een beetje platter. Verhit de olijfolie in een pan en bak je burgers gedurende drie minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn.
Smakelijk!
Sjoerd zegt
Aan de jaren na de oorlog en de vijftiger jaren, begin jaren 60 doet mij dit terug denken.
Boekweitse grutten gekookt met karnemelk tot een stijve pap.
Een schep op je bord, stroop en een klontje goedkope margarine en smullen maar. Je buik goed rond gegeten ging je naar bed.
Het lekkerste was om de opgestijfde rest van de pap dan in dikke plakken te snijden en bruin te bakken in de koekenpan om ze op te eten met iets lekkers er op.
Poffert (dikke koek) was ook zo’n gerecht waar ik dol op was , maar dat komt een andere keer wel.
Fijn weekend voor iedereen gewenst.