Londen is een bruisende stad boordevol fantastische attracties, musea en gezellige restaurantjes. Mooie reclamespotjes verleiden je om er naartoe te gaan. Het is een echte aanrader, zo stellen de reclamemakers. Vrolijke mensen, vele bezienswaardigheden, geschiedenis, exotisch eten, grote pinten bier zonder schuim en pubs die tijdig sluiten. Een enorm metronetwerk waar je Yoda in meditatiehouding tegenkomt! Kortom een kanjer van een stad.
Waarom glimlacht er dan niemand?
Waarom kan je er een volle dag lang rondlopen zonder dat je iemand in de ogen kan kijken?
De Londenaren schuiven in lange rijen aan, en alles moet ‘fast’ gaan. Zoek je een vers stukje écht brood met iets naar keuze als beleg… het is gemakkelijker een speld in een hooiberg te vinden.
Vrijwel alles is voorverpakt en voorgekauwd. Op de straathoeken staat geschilderd welke kant je moet opkijken voor je oversteekt, dat is voor je veiligheid! Maar vele andere zaken zeggen je waar je precies naartoe ‘moet’. En liefst maanden op voorhand gereserveerd met het juiste uur dat je arriveert. Spontaan? Ik wil vooral mensen ontmoeten en contact maken!
De dakloze kijkt verwonderd op als ik hem aanspreek en een portie warme authentieke aandacht aan hem schenk (en wat ponden in zijn bakje). Een mooi mens, maar blijkbaar onzichtbaar voor de rest van de bevolking. Hij is vrijwel de enige persoon die mij aankijkt. Bij elke verplaatsing gaat mijn hoofd omhoog, op zoek naar ogen om tegen te lachen, om te ont-moeten.
De persoon op straat of in de underground die opmerkt dat je hem vriendelijk aankijkt is helemaal in de war en kijkt snel in zijn kindle boek of iPhone alsof daar de oplossing staat ‘hoe reageer je op een levend mens?’ Londen, een pracht metropool … maar (naar elkaar) kijken is verboden!! Dat is anders in het hotel waar ik verblijf, daar krijgen de diensters en de poetsende mens een fijn goeiedag en een dankjewel. Zij zorgen zo goed voor mij.
Toch zijn er in Londen plaatsen waar het een oase van rust en stilte is. Zoals in Spa Road, waar het Tibetaans boeddhistische meditatiecentrum Samye Dzong is gevestigd. Een Tibetaanse tempel in een oude openbare bibliotheek. Elke keer als ik in Londen ben ga ik er heen.
Aan de buitenkant is het een groot gebouw dat niets verraad van de zeer interessante spirituele inhoud ervan. Vroeger was er alleen maar een tempel achterin een grote zaal. Maar enkele maanden geleden is er een heuse tempel tot stand gekomen op de eerste verdieping, met duizend Boeddhabeeldjes.
Tijdens mijn voorlaatste bezoek zag ik de westerse vrouwelijke lama Gelongma Zangmo (die nu residerend lama is aan Loch Ness in Schotland) de duizend beeldjes met boeddhistische teksten vullen en werd er stevig aan de tempel gewerkt, de buizen voor de elektriciteit werden gelegd en de vloer lag open. Het was veelbelovend. Nu alles af is mag het geheel er zéker wezen. In een groot aantal stemmig verlichte nissen staan de beeldjes. Dat geeft een enorm mooi effect in de vrij donkere ruimte.
Lama Gelongma Zagma bracht 11 1/2 jaar door in retraite. Steeds lange, aaneengeregen retraites. Een stralende, vriendelijke verschijning! In de tempel is ook aandacht voor de inwendige mens. Op de benedenverdieping, in het winkeltje/bibliotheekje, kan je verse producten kopen, allerlei soorten thee (ook de Tibetaanse thee! The real stuff!) soep , scones (boterhammetjes) en koekjes. Een kop thee drinken, de boeken bekijken, of ondertussen wat snuisteren in het winkeltje of door de aankondigingen bladeren. Dan is Londen stil.
Wekelijks zijn er ’s avonds (stille) meditatiemomenten, maar je kan er ook een inleiding volgen in de meditatie, yogalessen, massages, …Of een interessante Tulku tegenkomen, zoals ik deed, bij het passeren op de trap. Ringu Tulku, zijn kleine en zéér belangwekkende boekjes zijn te koop in het winkeltje. Over “Buddhist Meditation”, “Bodhicitta”, “The Four Noble Truths”, … zeer leesbaar , ook voor mensen zonder belangrijke diploma’s in de Engelse taal!
Voor je er langsgaat bekijk je het best de website, misschien lopen er interessante programma’s die je reisschema wel eens zouden kunnen wijzigen. Doe ze daar de groeten!!