• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Nieuws » Slecht nieuws voor mannen van 31-50 jaar: hun jaarlijkse zoutmaximum is nu al bereikt

Slecht nieuws voor mannen van 31-50 jaar: hun jaarlijkse zoutmaximum is nu al bereikt

14 juli 2021 door de redactie

Nog geen week na de jaarlijkse ‘Suikermaxdag’ vraagt voedselwaakhond foodwatch aandacht voor een tweede maxdag: Zoutmaxdag. Op deze dag hebben mannen tussen 31 en 50 jaar al hun jaarlijkse maximumhoeveelheid zout helemaal binnengekregen, gebaseerd op het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Voor suikers waren kinderen van 4 tot 8 jaar het eerste de klos, op 9 juli. Voor zout overschrijden mannen van 31 tot 50 jaar op 14 juli dus hun maximumgrens. Een half jaar te vroeg.

De afspraken die de voedingsindustrie heeft gemaakt om minder zout in hun producten te stoppen, zijn volgens het RIVM niet ambitieus genoeg en niet op voldoende producten van toepassing. Campaigner Elif Stepman van foodwatch: ‘Bij onze zoektocht in de supermarkt kwamen we weer extreem zoute producten tegen. Consumeer er eentje van en je zit al aan je dagelijkse zoutmax. Niet bepaald bevorderlijk voor de zoutrisico’s op hart- en vaatziekten en nierschade…’

Te veel zout kan leiden tot een te hoge bloeddruk, wat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Ook nierziekten en botontkalking kunnen een gevolg zijn van te veel zout. Zoals ook de Hartstichting benadrukt: ‘Iedere 5 gram zout per dag extra wordt in verband gebracht met een 14% hoger risico op hart- en vaatziekten en 23% hoger risico op een beroerte’.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om maximaal 5 gram zout per dag te consumeren. Mannen van 31-50 jaar zitten met gemiddeld 9,4 gram zout per dag (volgens de laatste cijfers van het RIVM) bijna aan het dubbele. Dus valt hun Zoutmaxdag ook dubbel zo vroeg op het jaar. De gemiddelde zoutinname in Nederland is 7,3 gram per dag.

Foodwatch heeft net zoals voor Zoutmaxdag 2020 ook dit jaar een selectie van enkele wel héél zoutrijke producten (zie afbeelding) gemaakt. Je hoeft maar één van deze producten op te eten, en je zit al snel aan je dagelijkse zoutmaximum. Met sommige zit je er zelfs al boven, zoals een pizza met salami van Dr. Oetker.

Wie neemt de verantwoordelijkheid?

Om minder zout binnen te krijgen, moet het zoutgehalte in producten naar beneden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de industrie. In 2014 hebben bedrijven via het ‘Akkoord Verbetering Productsamenstelling’ afspraken gemaakt om het zoutgehalte in voedingsmiddelen te verminderen. Het akkoord liep eind mei 2020 af. Het RIVM heeft de eindbalans opgemaakt en is niet bepaald optimistisch: ‘Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren. Of als de hoeveelheid zout en suiker in de producten verder was verlaagd.’

Maar als de afspraken van de industrie tot te weinig reductie leiden, wie lost het zoutprobleem dan op? Het ministerie van Volksgezondheid is ondertussen bezig met een nieuwe aanpak voor productverbetering, die voor meer producten zou gelden. Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis lijkt het weer op de zachte aanpak te gooien via ‘incentives om bedrijven te stimuleren aan productverbetering te werken’. Maar zijn prikkels niet veel te vrijblijvend? Elif Stepman van foodwatch: ‘We zijn het langzaamaan beu om steeds opnieuw te moeten concluderen dat de huidige aanpak niet volstaat. Als vrijblijvende beloftes, incentives en afspraken falen, is het tijd om wetten te maken.’

Waar geen wil is, is een wet

Paul Blokhuis lijkt het hierover eens te zijn met foodwatch, zo blijkt uit een pas gepubliceerde Kamerbrief over ‘bouwstenen voor een toekomstig preventiebeleid’: ‘Voor mij staat na alle gesprekken over preventie en de eerste ervaringen met het Nationale Preventieakkoord vast dat sprake is van te veel vrijblijvendheid. We zullen taken en verantwoordelijkheden wettelijk beter moeten verankeren, willen we echt meters gaan maken.’ Maar of deze hoopgevende boodschap echt tot wettelijke streefwaarden zal leiden, zoals het wettelijk verankeren van zoutreductiedoelen, is nog maar de vraag. Later komt Blokhuis hier weer op terug: ‘Tot slot moeten we ook niet vergeten dat we volksgezondheid weliswaar kunnen bevorderen (zelfs met een plicht daartoe), maar dat het opnemen van streefwaarden om zo het realiseren daarvan af te dwingen, voorbij gaat aan de individuele verantwoordelijkheid van mensen.’

Volgens foodwatch mag deze verantwoordelijk niet op de individuele consument worden afgeschoven. Als het ministerie wil dat consumenten de gezonde keuze maken, moeten er eerst voldoende gezonde opties zijn. Gezonde voeding is vaak duurder dan ongezond voedsel, zo’n 70% van het aanbod in de supermarkt bestaat uit bewerkt en ongezond voedsel, en 82% van de aanbiedingen uit supermarktfolders is ongezond. Samen met vele duizenden consumenten roept foodwatch de overheid op eindelijk wettelijke maatregelen voor een gezondere voedselomgeving te nemen.

Bron foodwatch.

Categorie: Geluk, Gezondheid, Nieuws, Voedsel Tags: consumptie, Foodwatch, ongezond, ziekten, zout

Lees ook:

  1. foodwatch – ‘Stop kindermarketing Coca-Cola in Efteling’
  2. Foodwatch eist einde aan sponsoring EU door bedrijfsleven
  3. Ministerie VWS rectificeert: Zoutsucces is toch geen succes
  4. foodwatch – gezonde claims en toch lage gezondheidsscores

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

de redactie

 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Je kunt niet gezond zijn op een zieke planeet
    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.