• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Nieuws » Ministerie VWS rectificeert: Zoutsucces is toch geen succes

Ministerie VWS rectificeert: Zoutsucces is toch geen succes

31 mei 2017 door de redactie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de claim dat de afspraken over zoutreductie in groenteconserven door de conservensector zijn nagekomen, ingetrokken. De rectificatie op de website van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling volgt op een klacht van foodwatch die hen voorrekende dat grote conservenfabrikanten als Bonduelle en Hak, maar ook eigen merken van Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Lidl, regelmatig de in 2011 al afgesproken zoutnormen overtreden.

De rectificatie is pijnlijk voor minister Schippers, die juist de zoutreductie bij groenteconserven, bij gebrek aan beter, als succesvol voorbeeld van haar geloof in zelfregulering van de voedingsindustrie op zout, vet en suiker aanhaalde. Onlangs bleek uit onderzoek van het RIVM al dat deze zelfregulering ernstig faalt. Het RIVM concludeerde dat de afgelopen jaren enige zoutreductie was behaald, vet amper was gedaald en suiker zelfs in geen enkele categorie significant was gedaald. foodwatch bekritiseert al langer het vertrouwen van de minister in zelfregulering van de voedingsindustrie: “De voedingsindustrie waakt niet over de volksgezondheid. Dat hoort de overheid te doen. Er is urgent een actief voedselbeleid nodig nu er wekelijks 1.200 nieuwe mensen met suikerziekte bijkomen in Nederland, meer dan 4 miljoen mensen bloeddrukverlagers slikken en een miljoen mensen cholesterolverlagers.” De betrokken bedrijven geven het niet nakomen van de zout-afspraak toe en Albert Heijn, Jumbo en Aldi hebben foodwatch beloofd de zoutgehaltes te gaan verlagen.

Zoutgehalten ongezond hoog

Er wordt door voedingsfabrikanten ongezond veel zout, suiker en vet in producten gestopt. Hierdoor krijgen consumenten te veel van deze stoffen binnen en dat heeft schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Zo kan te veel zout leiden tot verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en botontkalking. Een verlaging in zoutgehalte kan al snel tienduizenden ziektegevallen voorkomen. In 2011 maakte de conservensector afspraken over de verlaging van het zoutgehalte in groenteconserven. Er werden maximale zoutgehalten afgesproken. Als die gehaald zouden worden, dan werd ervan uitgegaan dat het zoutgehalte in deze groenteconserven met 25% zou dalen.

In 2012 deed het RIVM een beperkte steekproef met betrekking tot het zoutgehalte in groenteconserven. Hierin werd 30% minder zout gevonden dan voorafgaand aan de afspraak werd gemeten. Geconcludeerd werd dat de afspraak daarmee was nagekomen. Deze afspraak werd dan ook vaak aangehaald door minister Schippers als hét succesvolle voorbeeld van zelfregulering. Zo werd bij de start van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling – gericht op vrijwillige reductie van suiker, vet en zout in de voedingsindustrie – nog door de minister met trots gemeld: “Veel bedrijven zijn al langer bezig met voedingskundige verbetering van producten en uitbreiding van hun aanbod met magere, light- of dieetproducten. Eerder werden al goede stappen gezet om zout in groenteconserven en zout én verzadigd vet in diverse soorten vleeswaren te reduceren.”

Rectificatie

Uit een recente steekproef van foodwatch onder 144 potjes en blikjes groenteconserven van de grote (huis)merken blijkt echter dat een aanzienlijk deel van de groenteconserven (in de steekproef 14% – 1 op de 7 conserven) 5 jaar na deze afspraak nog steeds meer zout bevat dan de afgesproken maximale waarden. De overschrijdingen werden gevonden in conserven van alle onderzochte merken: Hak, Bonduelle en de huismerken van Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi. foodwatch confronteerde de bedrijven hiermee en zij erkennen de overschrijdingen. foodwatch informeerde tevens het RIVM en het ministerie van VWS hierover, met een verzoek tot rectificatie op de website van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Het ministerie antwoorde hierop: “Naar aanleiding daarvan hebben wij in eerste instantie de website afgelopen week laten aanpassen. Vervolgens zullen we binnenkort de inhoud van uw email met de Stuurgroep van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling bespreken.” Op de website werd voorheen ondermeer gesteld: ‘de afspraak bleek dus nagekomen te zijn’. VWS haalde deze conclusie weg. Ook een ander kritiekpunt van foodwatch werd erkend: op deze website werd gesteld dat ‘de groenteconserven eind 2012 ca. 30% minder zout bevatten.’ Dit betrof echter alleen het deel van de (10 soorten) groenteconserven waarover afspraken waren gemaakt en niet de groenten die daarbuiten vielen. Ook dit werd gerectificeerd tot: ‘de in de afspraak opgenomen categorieën groenteconserven eind 2012 ca. 30% minder zout bevatten.’.

Conservenfabrikanten en supermarkten reageren

Naar aanleiding van de bevindingen heeft foodwatch Hak, Bonduelle, Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi aangeschreven. Alle bedrijven erkennen de schending van de afspraken. Albert Heijn, Jumbo en Aldi doen een concrete belofte de zoutgehalten te gaan terugbrengen. Hak en Bonduelle geven ook aan bezig te zijn met zoutreductie maar zijn weinig concreet over de gehalten. Lidl kon nog niet inhoudelijk reageren. De bedrijven hebben binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling aan de minister beloofd dit jaar met verdere reductie van zout en ook suiker in conserven te komen.

Bron foodwatch. Foto’s Pixabay CCO, public domain.

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: Economie, Gezondheid, Nieuws, Politiek, Voedsel Tags: eten, ongezond, producenten, vet, zout

Lees ook:

  1. Zeventig procent assortiment supermarkt is omstreden
  2. Boeken – afslanken: terug naar de jaren 50
  3. Slecht nieuws voor mannen van 31-50 jaar: hun jaarlijkse zoutmaximum is nu al bereikt
  4. Aan meer dan helft van supermarktvoedsel is suiker toegevoegd

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

23 mrt
Zen Meditatie Introductie
23 mrt 23
01 jun
Rotterdam - geleide meditatie (vipassana meditatie)
1 jun 23
03 jun
Zen in Twente ochtend met Doin Sensei op 3 juni
3 jun 23
04 jun
Lezing 3 principal aspects of the path
4 jun 23
04 jun
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
4 jun 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    A-sociale media

    Erik Hoogcarspel - 31 mei 2023

    Als boeddhist kun je Internet misschien als oefening gebruiken. Het is in feite een karikatuur van saṃsāra. De begeerte, de afgunst, de woede, de illusie en de leegte zijn er nog gemakkelijker te begrijpen. Als je het scherm van je mobieltje kunt leren zien als een soort ingewikkelde lamp waar niets gebeurt, kun je misschien ook begrijpen dat de werkelijkheid waarin je leeft een soort openheid is waar echt niets gebeurt.

    De afsluiting van de A12 en het boeddhisme

    Joop Ha Hoek - 30 mei 2023

    Mag je de snelweg A12 een paar uur afsluiten om de mensheid te behoeden voor de ondergang? Is het erg om als automobilist even stilte staan of op die dag de weg te vermijden. Was de Boeddha ook een dwarsligger? Zanger/componist Hans de Booij  schuwde als boeddhist het eenvoudige handwerk niet.

    Hein Thijssen – ‘God was gewoon een implantaat’

    Joop Ha Hoek - 29 mei 2023

    ‘Wanneer precies weet ik niet meer, maar op een bepaald punt in mijn leven brak mijn kritische geest open. Ik kan me ook niet meer herinneren hoe en op grond waarvan, maar er brak een periode aan waarbij ik me serieus begon af te vragen: hoe kom ik aan het begrip god’? God zat in mijn hoofd als een vage, vormloze massa. Ik moest toen heel nuchter vaststellen dat het begrip ´god´ geen weten was, geen ervaring, maar mij door mensen in  mijn omgeving was aangepraat, in mijn geest was geplant. God was gewoon een implantaat.´

    Waarover praten we als we het over identiteit hebben?

    Kees Moerbeek - 28 mei 2023

    Zolang de identiteitsstrijd werd gevoerd uit naam van gemarginaliseerde of als minderwaardig beschouwde minderheidsgroepen, stond deze op het programma van links. Zodra de referentiegroep echter een meerderheid werd, of een groep die zichzelf superieur opstelde naar andere groepen, werd het bestempeld als een rechts of extreemrechts geluid.

    Daoïsme, de mystieke traditie, een bloemlezing

    Erik Hoogcarspel - 27 mei 2023

    Jan de Meyer (1961) is sinoloog en vertaler. Hij doet al 40 jaar onderzoek naar het daoïsme en hij heeft een nieuwe bloemlezing geschreven van de belangrijkste teksten van het daoïsme. De meeste lezers zijn al bekend met twee beroemde teksten uit deze Chinese traditie: de Laozi en de Zuangzi. Beide teksten zijn al verschillende malen in het Nederlands vertaald, onder andere door de bekende sinoloog Kristoffer Schipperṣ.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Tussen concept en Werkelijkheid vind je de deur naar non-dualiteit
    • Het jaar 2023 – dag 131 – verkeerdebloemen
    • Perfect Wisdom: Four Early Tantras of the Great Perfection
    • Boeddhistische ervaringsdeskundigen gezocht
    • A-sociale media

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens