• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Nieuws » Slecht nieuws voor mannen van 31-50 jaar: hun jaarlijkse zoutmaximum is nu al bereikt

Slecht nieuws voor mannen van 31-50 jaar: hun jaarlijkse zoutmaximum is nu al bereikt

14 juli 2021 door de redactie

Nog geen week na de jaarlijkse ‘Suikermaxdag’ vraagt voedselwaakhond foodwatch aandacht voor een tweede maxdag: Zoutmaxdag. Op deze dag hebben mannen tussen 31 en 50 jaar al hun jaarlijkse maximumhoeveelheid zout helemaal binnengekregen, gebaseerd op het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Voor suikers waren kinderen van 4 tot 8 jaar het eerste de klos, op 9 juli. Voor zout overschrijden mannen van 31 tot 50 jaar op 14 juli dus hun maximumgrens. Een half jaar te vroeg.

De afspraken die de voedingsindustrie heeft gemaakt om minder zout in hun producten te stoppen, zijn volgens het RIVM niet ambitieus genoeg en niet op voldoende producten van toepassing. Campaigner Elif Stepman van foodwatch: ‘Bij onze zoektocht in de supermarkt kwamen we weer extreem zoute producten tegen. Consumeer er eentje van en je zit al aan je dagelijkse zoutmax. Niet bepaald bevorderlijk voor de zoutrisico’s op hart- en vaatziekten en nierschade…’

Te veel zout kan leiden tot een te hoge bloeddruk, wat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Ook nierziekten en botontkalking kunnen een gevolg zijn van te veel zout. Zoals ook de Hartstichting benadrukt: ‘Iedere 5 gram zout per dag extra wordt in verband gebracht met een 14% hoger risico op hart- en vaatziekten en 23% hoger risico op een beroerte’.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om maximaal 5 gram zout per dag te consumeren. Mannen van 31-50 jaar zitten met gemiddeld 9,4 gram zout per dag (volgens de laatste cijfers van het RIVM) bijna aan het dubbele. Dus valt hun Zoutmaxdag ook dubbel zo vroeg op het jaar. De gemiddelde zoutinname in Nederland is 7,3 gram per dag.

Foodwatch heeft net zoals voor Zoutmaxdag 2020 ook dit jaar een selectie van enkele wel héél zoutrijke producten (zie afbeelding) gemaakt. Je hoeft maar één van deze producten op te eten, en je zit al snel aan je dagelijkse zoutmaximum. Met sommige zit je er zelfs al boven, zoals een pizza met salami van Dr. Oetker.

Wie neemt de verantwoordelijkheid?

Om minder zout binnen te krijgen, moet het zoutgehalte in producten naar beneden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de industrie. In 2014 hebben bedrijven via het ‘Akkoord Verbetering Productsamenstelling’ afspraken gemaakt om het zoutgehalte in voedingsmiddelen te verminderen. Het akkoord liep eind mei 2020 af. Het RIVM heeft de eindbalans opgemaakt en is niet bepaald optimistisch: ‘Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren. Of als de hoeveelheid zout en suiker in de producten verder was verlaagd.’

Maar als de afspraken van de industrie tot te weinig reductie leiden, wie lost het zoutprobleem dan op? Het ministerie van Volksgezondheid is ondertussen bezig met een nieuwe aanpak voor productverbetering, die voor meer producten zou gelden. Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis lijkt het weer op de zachte aanpak te gooien via ‘incentives om bedrijven te stimuleren aan productverbetering te werken’. Maar zijn prikkels niet veel te vrijblijvend? Elif Stepman van foodwatch: ‘We zijn het langzaamaan beu om steeds opnieuw te moeten concluderen dat de huidige aanpak niet volstaat. Als vrijblijvende beloftes, incentives en afspraken falen, is het tijd om wetten te maken.’

Waar geen wil is, is een wet

Paul Blokhuis lijkt het hierover eens te zijn met foodwatch, zo blijkt uit een pas gepubliceerde Kamerbrief over ‘bouwstenen voor een toekomstig preventiebeleid’: ‘Voor mij staat na alle gesprekken over preventie en de eerste ervaringen met het Nationale Preventieakkoord vast dat sprake is van te veel vrijblijvendheid. We zullen taken en verantwoordelijkheden wettelijk beter moeten verankeren, willen we echt meters gaan maken.’ Maar of deze hoopgevende boodschap echt tot wettelijke streefwaarden zal leiden, zoals het wettelijk verankeren van zoutreductiedoelen, is nog maar de vraag. Later komt Blokhuis hier weer op terug: ‘Tot slot moeten we ook niet vergeten dat we volksgezondheid weliswaar kunnen bevorderen (zelfs met een plicht daartoe), maar dat het opnemen van streefwaarden om zo het realiseren daarvan af te dwingen, voorbij gaat aan de individuele verantwoordelijkheid van mensen.’

Volgens foodwatch mag deze verantwoordelijk niet op de individuele consument worden afgeschoven. Als het ministerie wil dat consumenten de gezonde keuze maken, moeten er eerst voldoende gezonde opties zijn. Gezonde voeding is vaak duurder dan ongezond voedsel, zo’n 70% van het aanbod in de supermarkt bestaat uit bewerkt en ongezond voedsel, en 82% van de aanbiedingen uit supermarktfolders is ongezond. Samen met vele duizenden consumenten roept foodwatch de overheid op eindelijk wettelijke maatregelen voor een gezondere voedselomgeving te nemen.

Bron foodwatch.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: Geluk, Gezondheid, Nieuws, Voedsel Tags: consumptie, Foodwatch, ongezond, ziekten, zout

Lees ook:

  1. foodwatch – ‘Stop kindermarketing Coca-Cola in Efteling’
  2. Foodwatch eist einde aan sponsoring EU door bedrijfsleven
  3. Ministerie VWS rectificeert: Zoutsucces is toch geen succes
  4. foodwatch – gezonde claims en toch lage gezondheidsscores

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

22 mrt
Online Lezingenserie 'Universele symbolen: de taal van de ziel' (4)
22 mrt 23
22 mrt
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
22 mrt 23
23 mrt
ONLINE - Meditatiecursus in de Dhammakaya traditie
23 mrt 23
23 mrt
Stiltemeditatie Stichting Bodhisattva
23 mrt 23
23 mrt
Rotterdam - geleide meditatie (vipassana meditatie)
23 mrt 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Wanneer iedereen liegt, weet niemand nog wie er liegt

    Kees Moerbeek - 19 maart 2023

    Een staatsgreep, of het manipuleren van het politieke systeem zijn voorbeelden van andere manieren om aan de macht te grijpen dan verkiezingen. Onverbloemde macht is echter beperkt houdbaar en macht verkregen met geweld vraagt meer geweld om het in stand te houden.

    Geschiedkundige Romila Thapar – de stem van afwijkende meningen

    Kees Moerbeek - 12 maart 2023

    Romila Thapar is een van India’s meest vooraanstaande geschiedkundigen. In haar boek Voices of Dissent (2020) beschrijft ze de rol van het ‘meningsverschil’ in de verschillende periodes van de Indiase geschiedenis. De Boeddha was een van degenen die vraagtekens zette en met een alternatief kwam. Dit artikel gaat met grote stappen door haar boek.

    Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw

    Joop Ha Hoek - 7 maart 2023

    KNMI regen en natte sneeuw. Somewhere over the rainbow, skies are blue. Take care out-there.

    Spelen met oneindigheid, verrassende figuren en patronen

    Erik Hoogcarspel - 6 maart 2023

    Hoe zit het nu met het oneindige? Om te beginnen merkt Zantema op dat er verschillende soorten oneindigheid bestaan. Als voorbeeld noemt hij het zogenaamde Hilbert-hotel, vernoemd naar de wiskundige David Hilbert. Dit is een denkbeeldig hotel met oneindig veel kamers. Als deze allemaal bezet zijn en er meldt zich een nieuwe gast, dan zou hij of zij op het eerste gezicht geen kamer kunnen krijgen. Dit lukt echter wel met een bepaald trucje: laat iedere gast verhuizen naar de kamer ernaast. Deze is er altijd, anders zouden er niet oneindig veel kamers zijn. De eerste kamer komt dan vrij.

    Hoe zen is Zuid? De weg van de vier geloften met een bus vol ikken.

    Erik Hoogcarspel - 2 maart 2023

    De schrijfster, Hanneke Dijkman, is lerares zenmeditatie en woont in Rotterdam Zuid, in de wijk Vreewijk. Als Rotterdammer vraag je je dan af zen in Zuid ‘ken dit wel?’ Zuid is namelijk het jongste en armste deel van de stad, de plaats waar in het begin van de vorige eeuw arme landarbeiders uit Zeeland en Friesland kwamen wonen om in de haven te werken. De Rotterdammers aan de linker Maasoever hadden het toen over de ‘boeren’, die een geit op zolder hadden en in klederdracht liepen. Dit is natuurlijk nogal overdreven, maar Zuid heeft de reputatie van een verzameling probleemwijken nooit helemaal van zich af kunnen schudden.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Tussen tellen en noemen vind je de deur naar non-dualiteit
    • Het jaar 2023 – dag 80 – deboodschap
    • Hartlicht
    • Boeddhistisch vormingsonderwijs bestaat vijf jaar
    • Leven in Thailand – stroomrantsoen

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens