Is de mensheid dan gedoemd om oorlog te voeren? Zeker niet, stellen de auteurs van deze monumentale nieuwe geschiedenis van de mensheid. Maar als we niet oppassen, vallen we er weer aan ten prooi.
Maatschappij
Het jaar 2025 – dag 181 – blaartrekkend
Columns, daders, straf, hellen.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Nieuwe directeur Boeddhistisch Vormingsonderwijs (BVO)
Helma Ton is per 1 juni opgevolgd door Naomi Schieman, beoefenaar bij Jewel Heart (Tibetaans Boeddhistisch Centrum in Nijmegen) opgericht door Gelek Rimpoche (1939-2017). Naomi heeft jarenlange ervaring in het onderwijs, onder meer als directeur-bestuurder van een Vrije School
Nederlandse zorgmedewerkers over Gaza – ‘Breek de banden met instituten die bijdragen aan geweld’
Opnieuw verenigen zorgmedewerkers in alle academische ziekenhuizen in Nederland zich om aandacht te vragen voor hun omgebrachte collega’s in Gaza. Deze herdenkingsbijeenkomsten zijn een initiatief van Artsen voor Gaza, een netwerk van zorgprofessionals dat zich inzet voor de bescherming van de zorg in Palestina.
Menno – Ja…maar
De eerste nacht maakt Menno kennis met Abdel, een Marokkaan van in de veertig. Hij is pas enkele maanden in Nederland als er keelkanker bij hem wordt ontdekt, en de artsen zullen de volgende dag zijn strottenhoofd verwijderen, waarna hij niet meer kan spreken.
Iedereen verlangt naar democratie, niemand gelooft er nog in
De symptomen waaraan de westerse democratie lijdt, zijn talrijk en vaag, noteert David van Reybrouck. Deze zijn onder andere kiezersverloop, electorale faalangst, compulsieve profileringsdrift, chronische verkiezingskoorts, afmattende mediastress, achterdocht en onverschilligheid. Met ‘andere hardnekkige krampen’ naast elkaar gelegd tonen ze de contouren van het Democratisch vermoeidheidssyndroom.
Ardan – Zitten en het ik
To self to be…
GT- ‘Maersk Izmir kiest voor Bremerhaven om F35-vlieggtuig onderdelen over te laden inplaats haven Rotterdam’
De actiegroep Geef Tegengas zegt over informatie te beschikken dat het containerschip de Maersk Izmir de F35-vliegtuigvleugels die zij vervoert achterlaat in de haven van Bremerhaven (Duitsland) voordat ze naar Rotterdam komt. Normaal gesproken gaat de Izmir via Rotterdam naar Bremerhaven, waar de F-35 onderdelen op een ander schip gezet worden. De route is volgens Geef Tegengas aangepast, na Bremerhaven zal het schip nu op 2 juli in Rotterdam aankomen.
B’eter: reflectie op twee jaar stukjes schrijven en recept voor landkraalpesto
Sinds 2013 schreef ik tweewekelijks stukje met een recept, met tussenpauzes van weken, maanden of zelfs jaren. Sinds maart 2023 heb ik bijna wekelijks een stukje gemaakt, het stukje waarmee ik begon: een oproep aan lezers om hun vegetarische of veganistische recepten van vroeger met mij te delen.
Nu, twee jaar en drie maanden later, blik ik terug en maak ik de balans op. Mijn oproep heeft een handjevol recepten opgeleverd, maar niet genoeg om de rubriek mee te vullen. Mijn interviews met ouderen in mijn omgeving leverden niet op wat ik gehoopt had, en op een gegeven moment waren de ouderen in mijn naaste omgeving ‘op’. Nou wil een mens toch elke dag eten, en kon ik gewoon schrijven over wat ik zelf bedacht of gevonden had aan recepten, maar het toeval wilde – of misschien is het mijn leeftijd? – dat ik vaak weinig tijd en energie over had om te koken, laat staan om nieuwe dingen te proberen.
Ik bleef natuurlijk wel koken, en vooral bakken, maar de recepten die ik gebruikte heb ik al lang en breed gedeeld in deze rubriek. Ik wilde de lezer niet vermoeien met wéér een bessentaart (met mindful geplukte bessen) of wéér een dadelwalnoot cake. Ik werd bang dat mijn stukjes ‘niet goed genoeg’ zouden zijn en dat lezers zouden afhaken of slecht over mij zouden denken. Die gedachten zijn natuurlijk onzin; er bestaat niet zoiets als ‘beter’ of ‘slechter’ of zelfs maar ‘even goed’ volgens de boeddha. Toch voelde het niet helemaal lekker, iets in mij wil toch graag een beetje trots zijn op wat ik schrijf. Mijn ego? De balans opmakend merk ik dus dat ik even ben ‘uitgekookt’ en ‘uitgeschreven’, en ik heb besloten om twee maanden pauze te nemen. Twee maanden, waarin de redactie oude recepten zal herplaatsen. Hierbij dus voorlopig mijn laatste recept: pesto van hertshoornweegbree oftewel landkraal.
Andere naam voor BZI – Stichting Boeddhistisch Geestelijke Verzorging Nederland (Stichting BGVN)
Al ruim 15 jaar zijn er boeddhistische geestelijk verzorgers actief binnen de overheid. Eerst alleen binnen gevangenissen, de laatste 5 jaar ook bij defensie en vormingsleerkrachten in het onderwijs. Ook andere werkvelden binnen de overheid, zoals de zorg, kennen geestelijk verzorgers en de BZI wil ook daar actief zijn.
Het jaar 2025 – dag 178 – ongezouten
Zout, zoet en zuur, ze zijn me alle even lief.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Een klankschaal op mijn buik
In mij heerst een weldadige stilte. Dorle, want zo heet ze, vraagt wat ik voel, waar ik wat voel, wat er gebeurt met mij.
Boeddhistische Geestelijke verzorging bij Justitie
De boeddhistische geestelijke verzorging telt op dit moment 11 gevangenisboeddhisten die samen ruim 30 penitentiaire inrichtingen, jeugdgevangenissen en tbs-klinieken bezoeken. Twee stagiaires van de ambtsopleiding hebben het team de afgelopen maanden versterkt.
Dalai Lama centraal in nieuwe KRO-NCRV-documentaire My Religion is Kindness
De film kijkt daarbij ook vooruit: hoe sluit de boeddhistische visie van de Dalai Lama aan bij actuele wereldproblemen zoals conflicten, klimaatverandering en sociale ongelijkheid?
VrijdagZindag – Zomerreces
Maar als je leeg wordt, waar zit dan je identiteit? Je werkidentiteit staat tussen haakjes. Vlucht je misschien voor iets? Waar zoek je asiel?
Naast al het nieuwe dat je tegenkomt, kom je je zelf tegen. Hoe nieuw ben je dan? Valt er bij alle recreatie nog iets te recreëren?
Het jaar 2025 – dag 177 – frisjes
Vrede en alle goeds…
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Moslim en socialist Mamdani lijkt voorverkiezing burgemeesterschap NYC te winnen
Mamdani, geboren in Oeganda in een familie van Indiase afkomst, zou de eerste moslimburgemeester van de stad worden. Als uitgesproken pro-Palestijnse voorvechter werd hij verkozen om Queens te vertegenwoordigen in de New York State Assembly en werd hij bekend door de steun van progressieve leiders zoals senator Bernie Sanders en vertegenwoordiger Alexandria Ocasio-Cortez.
Zeven Israëlische soldaten gedood bij explosieve aanval in Gaza
Uit een voorlopig onderzoek van de IDF bleek dat een militant erin geslaagd was om een explosief te plaatsen op de APC, hoewel de exacte methode nog onderzocht wordt.
Boeken – De Japanse wijsheid van Ma
In een wereld die steeds voller, sneller en luider wordt, raken we iets essentieels kwijt: de tussenruimte. Die ogenschijnlijk lege momenten waarin niets hoeft en alles mag ontstaan. In Japan bestaat daar een prachtig woord voor: ma. Het gaat over de ruimte tussen de dingen – en vooral over de kwaliteit van die ruimte. De pauze tussen twee ademhalingen. De stilte die een gesprek diepgang geeft. De leegte waarin iets nieuws kan ontstaan.
Oorlogszucht en haat in Den Haag…
…
Compassie in Actie – dalai lama 90 jaar! in de Balie Amsterdam
Op zondag 6 juli 2025 wordt in De Balie in Amsterdam het inspirerende evenement “Compassie in Actie – dalai lama 90 jaar!” georganiseerd. Deze feestelijke dag staat in het teken van de 90ste verjaardag van de dalai lama, en de vraag hoe compassie in de praktijk kan worden gebracht als drijvende kracht voor maatschappelijke verandering.
Het jaar 2025 – dag 176 – teletekst
Het Witte Huis en een paleis voor een oorlogszuchtig figuur.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
The Rights Forum – Aantal doden in Gaza ligt 41 procent hoger dan gedacht
Op grond van hun analyse schatten de onderzoekers het aantal doden per 30 juni op 64.260. Dat is 41 procent hoger dan het ‘officiële’ cijfer dat door het Gazaanse ministerie werd opgegeven; dat bedroeg 37.877, exclusief duizenden vermisten. Vrouwen, kinderen en ouderen maken ruim 59 procent uit van het totale aantal doden.
Dharmapelgrim – Hond in Zuiver Land?
Er zijn van die momenten in een mensenleven waarop zich ineens vragen opwerpen waar je voordien niet zo bij hebt stilgestaan. Een van die vragen is voor mij: waar is mijn hondje nu? Korte toelichting: het beestje is op mijn schoot in slaap gevallen na een prikje van de dierenarts, en daarna geëuthanaseerd. Er is op mijn verzoek opzettelijk een einde aan zijn hondenleven gemaakt om uitzichtloos en ondraaglijk lijden te voorkomen. Er waren uiteraard al voor dat moment vragen, maar daarna waren ze er ook. En op geen van die vragen heb ik een sluitend antwoord.