De Chinese Communistische Partij (CCP) brengt begaafde studenten uit Tibet naar het binnenland van China om daar te studeren en dwingt hen in ruil daarvoor hun cultuur, taal en tradities op te geven.

Chanba No. 1 Middle School in Xi’an, de hoofdstad van de noordwestelijke provincie Shaanxi, maakt deel uit van het zogenaamde ‘hulppartnerschap voor de Tibetaanse Autonome Regio’ (TAR), dat enkele decennia geleden werd gelanceerd om de naburige provincies van de regio te betrekken bij de ‘verbetering van de economie en het welzijn’ van de Tibetanen. Achter de altruïstische façade wordt de campagne op grote schaal gebruikt om de jeugd van de regio te assimileren en ‘op te voeden’.

De school, gebouwd met 187 miljoen RMB (ongeveer 27 miljoen dollar) aan overheidsgeld, is de ‘bijdrage’ van de provincie Shaanxi aan het ‘hulp’-project. Studenten uit Tibet worden elk jaar geselecteerd om te studeren aan de Chanba No. 1 Middle School, en de staat betaalt alle kosten van levensonderhoud. Maar, net als Oeigoeren die naar het binnenland van China worden gebracht om te studeren met overheidsgeld, betalen zij de ultieme prijs voor deze ‘exclusieve’ behandeling – zij zijn afgesneden van de Tibetaanse cultuur, traditie en religie en moeten zich onderwerpen aan de indoctrinatie van de CCP.

Tijdens het 7e Tibet Work Forum, georganiseerd door het Centraal Comité van de CCP op 28-29 augustus van dit jaar, benadrukte president Xi Jinping dat ‘we belang moeten hechten aan het versterken van ideologisch en politiek onderwijs op scholen, de geest van het patriottisme in het hele proces van schoolonderwijs op alle niveaus en typen moeten plaatsen, het zaad van liefdevol China moeten zaaien in het hart van elke tiener’.

Een bron van Xi’an’s onderwijsafdeling vertelde Bitter Winter dat de staat deze Tibetaanse studenten ziet als ‘betrouwbare opvolgers die Tibet zullen opbouwen en de grenzen zullen bewaken, op de schouders van de grote missie van etnische eenheid.’ Alle Tibetaanse studenten die zijn afgestudeerd aan de school gaan verder studeren aan universiteiten en krijgen later functies toegewezen in overheidsinstellingen in Tibet. Hij voegde eraan toe dat het programma voor Tibetaanse jongeren om een opleiding te krijgen in het binnenland van China een van de strategieën van de regering is om (het oude) Tibet ‘te vernietigen’.

Volgens de bron dwingen leraren in Chanba No. 1 Middle School regelmatig Tibetaanse kinderen om vaderlandslievende films te bekijken. De leerlingen wonen op het schoolterrein en mogen slechts één keer in de drie jaar van hun opleiding naar huis terugkeren. Ze krijgen ook lokale Han-families toegewezen met ‘sterke politieke opvattingen en een correcte visie op etnische minderheden’ die de opdracht krijgen om ‘aandacht te besteden aan de spirituele groei van de leerlingen’ en hen op te voeden met ‘correcte’ waarden en opvattingen die overeenstemmen met de ideologie van de CCP.

Het is de families verboden om met de toegewezen studenten te discussiëren over Tibetaans boeddhisme en ‘andere gevoelige onderwerpen’. Elke vermelding van Tibetaans boeddhisme is ook volledig verboden op school.

Een student van een college voor etnische minderheden in de noordwestelijke provincie Qinghai vertelde Bitter Winter dat alles wat religieus is ook verboden is op zijn school. Als studenten worden ontdekt die in het bezit zijn van een Dalai Lama beeld op computers, worden ze onderworpen aan een academische proeftijd en andere straffen voor ‘het anticommunistisch zijn’ of ‘het hebben van ideologische problemen’. Hun studie, afstuderen en toekomstige werk kan hierdoor beïnvloed worden. ‘Niemand durft religieuze onderwerpen naar voren te brengen, ’ zei de student.

Volgens Sang Jiejia, een Tibetaanse schrijver in ballingschap, hebben de ‘Tibetaanse scholen’ in het binnenland van China geholpen om ‘de hersenen’ van de nieuwe generatie Tibetanen te ‘transplanteren’, waardoor deze jonge studenten de Chinese sociale waarden en cultuur hebben aangenomen en hun etnische identiteit hebben afgezwakt, waardoor ze zijn geïsoleerd van hun moedertaal en hun traditionele cultuur.

Yuan Wei*, gebruikt om veiligheidsredenen een pseudoniem.

Bron Bitter Winter https://bitterwinter.org/tibetan-youth-sinicized-through-education/

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Politiek, Misbruik, Onderwijs, Tibetaans boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageer

Juist spreken bestaat uit:

  • Onthouding van het vertellen van leugens
  • Onthouding van het spreken van lasterende taal
  • Onthouding van het spreken van harde woorden
  • Onthouding van onzinnig gepraat

Dit zijn de regels voor het reageren op deze site.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.