Tibetaanse studenten die in de Chinese provincie Qinghai wonen, hebben aan het begin van het schooljaar 2018 een oproep gedaan voor meer leraren die niet alleen in het Mandarijn, maar ook in het Tibetaans les kunnen geven. Volgens de studenten kan van de 359 nieuwe leerkrachten die in hun district zijn aangeworven, er niet één les in beide talen geven. Zo meldt Radio Free Asia (RFA) op basis van bronnen.

In een brief die in het Chinees is geschreven en onlangs naar lokale autoriteiten is gestuurd, vragen studenten waarom er geen tweetalige leraren kunnen worden aangenomen, waarbij ze opmerkten dat in de gebieden Tsoshar’s Yadzi- en Palung slechts 270 leraren die in het Tibetaans les kunnen geven op een studentenpopulatie van 9.800. Alleen al in één school in het district Yadzi zijn tien van de veertien instructeurs vervangende instructeurs, die niet volledig zijn opgeleid.

Op basis daarvan merken de studenten op dat het aanstellen van tweetalige leraren voor de Chinese autoriteiten geen prioriteit heeft. Bewegingen van de autoriteiten van Qinghai in oktober 2010 om van het Mandarijn de enige onderwijstaal op de scholen te maken, stuitten op grootscheepse protesten van Tibetaanse studenten die zich zorgen maakten over de erosie van de Tibetaanse taal, cultuur en nationale identiteit in Tibetaanse gebieden van China, waarop de uitvoering van het beleid werd uitgesteld.

Bevordering van separatisme

Op 22 mei heeft een rechtbank in Qinghai de Tibetaanse taalactivist Tashi Wangchuk (33) veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar wegens het bevorderen van “separatisme”, nadat hij zich had ingespannen om zijn moedertaal in de door Tibetanen bevolkte gebieden van China te behouden en te bevorderen.

Schrijvers, zangers en opvoeders die de Tibetaanse nationale identiteit en cultuur propageren, zijn dikwijls door de Chinese autoriteiten gearresteerd, kregen vaak lange gevangenisstraffen. Taalrechten zijn de laatste jaren een bijzonder aandachtspunt geworden in de Tibetaanse inspanningen om de nationale identiteit te bevestigen, met informeel georganiseerde taalcursussen die doorgaans worden beschouwd als “illegale verenigingen” en leraren die worden vastgehouden en gearresteerd, aldus bronnen.

Bron RFA.

 

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Onderwijs
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk