De Dalai Lama adviseert om in deze tijd van angst voor besmetting en de gevolgen daarvan met het  coronavirus ‘s morgens vroeg al te mediteren. Zelfs als je meditatie in eerste instantie slechts een seconde per keer is, zei hij, kun je je een weg banen naar ‘een minuut, vijf minuten, 10 minuten’.

Zijn tweede advies was om in deze moeilijke tijd compassie met anderen te beoefenen en onze gehechtheid aan het ego te blijven verminderen als we kijken naar degenen om ons heen die misschien hulp nodig hebben. ‘Het verzorgen van anderen is eigenlijk het verzorgen van jezelf,’ zegt de Dalai Lama. ‘Gewoon voor jezelf zorgen is klein (beperkt), dwaas en kortzichtig. Hoeveel je ook van jezelf houdt. . . je zou meer voor [anderen] moeten zorgen.” “Zodra ik wakker word, denk ik altijd aan altruïsme. Dat brengt echt innerlijke rust . . . innerlijke kracht,” zei hij deze week in een interview met de meditatie appmaker Dan Harris in het nieuwsprogramma Nightline.

In het interview, dat met een online verbinding tot stand kwam, zei de Tibetaanse geestelijke leider dat hij de afgelopen maanden in isolatie is geweest om zijn gezondheid te waarborgen te midden van de corona-pandemie. ‘Gewoonlijk geef ik af en toe een lezing en onderwijs, nu heb ik de kans niet meer,’ zei de Dalai Lama.  Sprekend over zijn dagelijkse schema in isolatie, zei de Dalai Lama dat hij wat televisie kijkt, leest en zijn meditatiepraktijk van vier tot vijf uur per dag voortzet.

Op tv kijkt hij het liefst naar documentaires over het leven van dieren. ‘Soms zijn die dieren, zoals  tijgers of luipaarden, een beetje ongemakkelijk. Maar herten en soortgelijke dieren zijn, zijn zeer vreedzaam, zeer vreedzaam. Als je naar de dieren kijkt waardeer je het leven.’

De Dalai Lama stopte zijn publieke optreden in februari van dit jaar om zijn gezondheid te beschermen en de verspreiding van de ziekte onder de mensen in zijn omgeving te voorkomen. Sinds die tijd was hij grotendeels afgesneden van het openbare leven, en keerde alleen deze maand terug om zijn openbare leringen online te hervatten.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Interviews, Gezondheid, Boeddhisme, Onderwijs, Tibetaans boeddhisme, Geluk, Media
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk