De Dalai Lama sprak op 22 april tijdens de viering van de Dag van de Aarde over verantwoordelijkheid, medeleven, geluk en wederzijdse steun.

‘Op deze 50e verjaardag van de Dag van de Aarde staat onze planeet voor een van de grootste uitdagingen voor de gezondheid en het welzijn van de mensen. En toch worden we te midden van deze strijd herinnerd aan de waarde van medeleven en wederzijdse steun. De huidige wereldwijde pandemie bedreigt ons allemaal, zonder onderscheid naar ras, cultuur of geslacht, en ons antwoord moet zijn als één mensheid, die voorziet in de meest essentiële behoeften van iedereen.

Of we het nu leuk vinden of niet, we zijn op deze aarde geboren als deel van één grote familie. Rijk of arm, opgeleid of ongeschoold, behorend tot de ene of de andere natie, uiteindelijk is ieder van ons gewoon een mens zoals iedereen. Bovendien hebben we allemaal hetzelfde recht om geluk na te streven en lijden te vermijden. Wanneer we erkennen dat alle wezens in dit opzicht gelijk zijn, voelen we automatisch empathie en verbondenheid met anderen. Hieruit komt een echt gevoel van universele verantwoordelijkheid voort: de wens om anderen actief te helpen hun problemen te overwinnen.

Onze moeder aarde leert ons een lesje in universele verantwoordelijkheid. Deze blauwe planeet is een heerlijke habitat. Haar leven is ons leven; haar toekomst, onze toekomst. Inderdaad, de aarde gedraagt zich als een moeder voor ons allen; als haar kinderen zijn wij afhankelijk van haar. In het licht van de wereldwijde problemen die we doormaken, is het belangrijk dat we allemaal samenwerken.

Ik heb het belang van de zorg voor het milieu pas ingezien nadat ik in 1959 uit Tibet was ontsnapt, waar we het milieu altijd als zuiver beschouwden. Toen we bijvoorbeeld een waterstroom zagen, was er geen sprake van dat we ons zorgen maakten of het wel veilig was om te drinken. Helaas is alleen al de beschikbaarheid van schoon drinkwater vandaag de dag een groot probleem in de hele wereld.

We moeten ervoor zorgen dat de zieken en de dappere zorgaanbieders in de hele wereld toegang hebben tot de basisbehoeften aan schoon water en goede sanitaire voorzieningen om de ongecontroleerde verspreiding van ziekten te voorkomen. Hygiëne is een van de grondslagen van effectieve gezondheidszorg.

Duurzame toegang tot goed uitgeruste en bemande gezondheidszorgfaciliteiten zal ons helpen de uitdagingen van de huidige pandemie die onze planeet teistert het hoofd te bieden. Het zal ook een van de sterkste verdedigingsmechanismen zijn tegen toekomstige crises op het gebied van de volksgezondheid. Ik begrijp dat dit precies de doelstellingen zijn die zijn vastgelegd in de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties, die betrekking hebben op de uitdagingen voor de wereldwijde gezondheid.

Nu we deze crisis gezamenlijk het hoofd bieden, is het absoluut noodzakelijk dat we in een geest van solidariteit en samenwerking handelen om te voorzien in de dringende behoeften, met name van onze minder fortuinlijke broeders en zusters over de hele wereld. Ik hoop en bid dat ieder van ons in de komende dagen alles in het werk zal stellen om een gelukkigere en gezondere wereld te creëren.’

Dalai Lama
22 april 2020

Bron kantoor van de Dalai Lama.

De Dag van de Aarde (Engels: Earth Day) is een jaarlijks terugkerend evenement op 22 april dat plaatsvindt in alle landen. De dag heeft als doelstelling de bewustwording van ons consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde.
De Dag van de Aarde is sinds 1970 vooral in de Verenigde Staten en sommige Spaanstalige landen een populair fenomeen. Vrijwel alle tv-stations daar besteden er aandacht aan. Ieder jaar wordt de periode vanaf 22 april tot eind mei uitgeroepen tot Maand van de Aarde met als hoogtepunt de Dag van de Aarde op 22 april. De activiteiten worden wereldwijd gecoördineerd door de Earth Day Association.
In Nederland vertegenwoordigt de Stichting Dag van de Aarde de Earth Day Association. De Dag van de Aarde is nu een geheel van activiteiten in het hele land. Het accent ligt daarbij zeker de laatste jaren informatie op positivisme en minder op actievoeren. Om de aandacht voor de Aarde ook na deze periode vast te houden, geeft de stichting een krant uit, de Krant van de Aarde.
Ook in België wordt de Dag van de Aarde georganiseerd. De BBL (Bond Beter Leefmilieu) werkt samen met meerdere partners, zoals Natuurpunt, Velt, Greenpeace en anderen. In 2009 werd van de Dag van de Aarde een Week van de Aarde gemaakt met als thema biodiversiteit.

Categorieën: Natuur, Nieuws, Dalai Lama, Gezondheid, Milieu, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk