De Birmese justitie heeft gisteren een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de ultranationalistische monnik Wirathu, die ook bekend staat als de ‘boeddhistische Bin Laden’ voor het zaaien van haat tegen de islam en in het bijzonder de Rohingya moslimgemeenschap in Birma (Myanmar). De monnik is lang het gezicht van de boeddhistische nationalistische beweging van het land geweest, berucht wegens het aanzetten tot haat tegen de Rohingya minderheid.

De Birmese wet stelt iedereen strafbaar die haat of verachting uitdraagt en de rust in het land verstoort. Overtredingen kunnen worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar. De monnik is spoorloos. In 2013 werd de hardliner op de cover van het tijdschrift “Time” als “The Face of Buddhist Terror” afgebeeld. Hij riep op tot boycots van moslimondernemingen en beperkingen van huwelijken tussen boeddhisten en moslims.

Zoals velen in Birma noemt Wirathu de minderheid zoals de Rohingya Bengaals, wat impliceert dat de groep illegale immigranten zijn. Tenminste 700.000 van hen vluchtten naar Bangladesh om uit handen te blijven van boeddhistische benden en het leger. Een andere haatzaaiende boeddhistische monnik in Sri Lanka, Galagodaatte Gnanasara, heeft nauwe banden met Wirathu onderhouden. En is vorige week na een presidentieel pardon uit de gevangenis in Sri Lanka vrijgelaten.

Bron BNN

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Boeddhisme, Theravada
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Birma – arrestatiebevel voor ‘boeddhistische Bin Laden’

  1. Michael den Hoet schreef:

    Ik waardeer werkelijk niet wat deze monnik in Birma/Myanmar doet. Maar hem met de Bin Laden te vergelijken is volledige onzin. Wirathu is een propagandist, maar geen internationale superterrorist. De maatschappij mag van ons boeddhisten iets meer onderscheidingsvermogen verwachten.